Terveyskeskuksessa vilisee Helmisiä – Ugin terveyskeskuksessa on neljä hammaslääkäriä ja yksi sairaanhoitaja samasta perheestä

0
Isä Antti Helmisen kanssa samalla työpaikalla ovat Lauri Helminen (vas.), Valtteri Helminen ja hänen puolisonsa Mira Kyrölä. Tytär Paula Salo työskentelee naapurirakennuksessa.

Helminen, Helminen, Helminen. Potilaasta voi tuntua, että Uudenkaupungin hammashoitolassa jokaisen hammaslääkärin takin rinnuksessa lukee Helminen. Vielä hassummalta tuntuu, kun hammaslääkäri Valtteri Helminen , 30, huutelee kollegansa huoneen ovella iskää. Huoneessa työskentelee hänen isänsä hammaslääkäri Antti Helminen , 60.

Samassa hammashoitolassa työskentelee myös Antin toinen poika, Lauri Helminen, 33 sekä Valtterin puoliso, Mira Kyrölä . Helmisen perhettä riittää myös naapuritaloon: terveyskeskuksen puolella työskentelee Laurin ja Valtterin sisko, sairaanhoitaja Paula Salo , 35.

Helmiset viihtyvät selvästi toistensa kanssa, he ovat töissä samassa paikassa ja viettävät paljon aikaa muutenkin yhdessä.

– Mökkeilemme, veneilemme ja välillä käydään isän kanssa pyöräilemässä, sisarukset kertovat.

– Sellainen sanaton sopimus meillä on, että työasioista ei puhuta mökillä tai joulupöydässä. On huomioitava, että perheessä on eri alallakin työskenteleviä.

Yksi heistä on perheen äiti Pirjo Silanto-Helminen , joka on töissä Yaralla.

Perhettä yhdistävät myös Paulan, Laurin ja Valtterin lapset. Antilla ja Pirjolla on jo yhteensä neljä lastenlasta.

Vaikka Helmiset tykkäävät työstään, hammaslääkärin työ ei ollut kenellekään itsestäänselvyys.

Isä Antti Helminen aikoi hakea ensin opiskelemaan lääkäriksi, mutta pääsykokeissa ruksasikin jostain syystä kohdan hammaslääkäri. Hän valmistui hammaslääkäriksi vuonna 1988 ja Uudenkaupungin hammashoitolassa hän ollut vuodesta 1991.

Lauri kertoo, että lukiossa yritti miettiä jotain muuta ammattia.

– Kun en oikein muutakaan keksinyt, päädyin sitten tälle alalle, hän naurahtaa.

Antti huomauttaa, ettei alalle kuitenkaan noin vain päädytä.

– Arvostan lapsiani, että he ovat tehneet töitä päästäkseen opiskelemaan ja opiskeluissakin saa tehdä aika lailla töitä.

Valtterilla oli jo lapsena mielessä hammaslääkärin ammatti, mutta vaihtoehtona oli upseerin työ.

– Maanpuolustuskorkeakouluun oli kaksipäiväiset pääsykokeet samalla viikolla kuin hammaslääketieteen pääsykokeet. Siinä tilanteessa päätin, että en osallistu maanpuolustuskorkeakoulun pääsykokeisiin, vaan halusin keskittyä hammaslääketieteen kokeisiin.

Valtteri oli opiskellut myös biotekniikkaa puoli vuotta ennen pääsykokeita.

Sisaruksista Paula mietti hammaslääkärin ammattia, mutta lukiossa mieli alkoi kääntyä.

– Olen luonteeltani niin sosiaalinen, että halusin enemmän ihmisten pariin. Sairaanhoitajan työ on sosiaalista.

Perheen uusin jäsen, Mira Kyrölä, on lähtöisin Raisiosta ja tapasi Valtterin Turun yliopistossa. Kun Mirakin tuli töihin Uuteenkaupunkiin, yksi potilas tokaisi hänelle, että ”sinäkin sitten kuulut siihen Helmisen dynastiaan”. Se huvitti Miraa.

– Ihmettelin, että mistä ihmiset tietävät, kuka olen, hän hymyilee.

Välillä perheenjäsenet sekoitetaan keskenään. Potilas muistelee käyneensä Laurin vastaanotolla, vaikka on ollut Valtterin potilaana.

Uudenkaupungin hammashoitolassa työskentelee kaikkiaan kymmenkunta hammaslääkäriä. Valtteri Helminen ja Mira Kyrölä ovat töissä Uudessakaupungissa osa-aikaisesti, sillä he molemmat tekevät keikkaa myös yksityisellä vastaanotolla Raumalla.

– Työ julkisella puolella ja yksityisellä on erilaista. Terveyskeskuksessa kohtaa kaikki ikäluokat, Antti Helminen vertaa.

Hän on erityisen tyytyväinen siitä, että julkisessa hammashoidossa saatiin 70–80-luvuilla suomalaisten karies kuriin.

– Julkinen puoli tekee tärkeää ennaltaehkäisevää työtä, hän sanoo.