Tuu Messiin -tapahtumassa korostuivat kohtaamiset – Tapahtumassa oli aiempaa enemmän yrityksiä alueen ulkopuolelta

0
Tuu messiin -rekrytointitapahtuma keräsi yrityksiä ja työnhakijoita Pohitulliin.

Tuu messiin -rekrytointitapahtuma keräsi Pohitullin palloiluhallin sankoin joukoin täyteen tiistai-iltapäivällä. Vajaa 30 yritystä ja näytteilleasettajaa esittivät alueen työnhakijoille omaa työtarjontaansa ja mahdollisuutta verkostoitua toistensa kanssa.

Aiemmista tapahtumista poiketen tämän vuoden tapahtuma sisälsi enemmän yrityksiä myös Uudenkaupungin alueen ulkopuolelta. Myös työnhakijat olivat kansainvälisempiä kuin aiemmin.

– Yrityksiä on tullut isommalta alueelta esimerkiksi Tampereelta, Lahdesta ja Hämeenlinnasta. Hyvä niin, koska haluamme vapaan työvoiman löytävän mahdollisimman hyvin töitä, Ukipolis Oy:n projektipäällikkö Toni Vikama kertoi.

Valmet Automotiven lomautukset ja irtisanomisten johdosta työttömyys on Uudenkaupungin alueella lisääntynyt, minkä järjestäjät ottivat huomioon. Vikama totesi, ettei tapahtuman järjestäminen tässä ajankohdassa ollut sattumaa.

– Aiemmin, kun yt-neuvottelut olivat autotehtaalla vielä kesken, halusimme viestiä neuvotteluiden piireissä oleville henkilöille, kuinka valtava ero on verkostoitua ja tutustua työpaikkoihin messujen avulla kuin pelkästään netin avulla.

Vikama sanoi, että vaikka yritys ei saisikaan heti uusia työntekijöitä, ei tapahtuma ole kummallekaan osapuolelle epäonnistunut. Tärkeämpää on verkostoituminen sekä helppo tutustuminen työnhakijan ja työpaikan välillä.

– Totta kai ykkösprioriteetti on, että paikan päällä asuva työnhakija löytäisi täältä töitä.

Lahdesta messuille oli tullut Hämeen TE-toimistosta Elina Ala-Sankola yhdessä kahden lahtelaisen yrityksen kanssa. Hän kertoi, että Lahdessa on tavoitteena ollut tuoda oman alueen yrityksistä tietoa alueille, joissa on muutosajat käsillä työvoiman takia.

– Tehtaan rekrytointien aikana järjestimme erilaisia tapahtumia, joiden avulla myös lahtelaisia päätyi töihin autotehtaalle. Nyt tulimme muutostilanteen seurauksena tänne ja markkinoimme samalla omaa aluettamme.

Ala-Sankola on järjestänyt monen vuoden ajan TE-toimiston tapahtumia ja hänen mielestään tällaisissa messuissa on työnantajan ja -tekijän helppo kohdata.

– Kohtaamiset on tärkeimpiä asioita. Aina, kun työnantaja pääsee keskusteluyhteyteen hakijan kanssa, siitä voi seurata hyviä asioita.

Vahterus on messujen vakionäytteilleasettaja vuosien varrelta. Yritys hakee jatkuvasti tuotanto- ja toimihenkilöitä, joten messut ovat oiva tilaisuus tutustuttaa työnhakijat yritykseen.

– Autotehdas on varmasti sen tunnetuin työnantaja Uudessakaupungissa, mutta messujen tarkoituksenahan on tuoda ihmisten tietoisuuteen, mitä muuta työtä on tarjolla, Vahteruksen Laura Kontu korosti.

Hän yhtyy Toni Vikaman ajatukseen, että messujen tavoite olisi saada pidettyä ulkopuolelta kaupunkiin tulleet ihmiset. Esimerkiksi juuri autotehtaalle aikoinaan tulleet ja sieltä nyt pois jääneet.

– Meillä tuotannossa hitsaaminen on tosi tärkeä osa-alue. Se ei tietenkään ole yksi yhteen esimerkiksi korihitsaamon operaattorin työn kanssa, kun hitsataan paineastioita. Mutta ohutlevypuolella meillä on vastaavaa automatiikkaa, kuin korihitsaamossa, Kontu kertoi.

Yksi messuilla kävijöistä oli Kroatiasta alkujaan kotoisin oleva Gordana Sremac. Puolitoista vuotta sitten Uuteenkaupunkiin muuttanut Sremac tuli messuille tutustumaan alueen yrityksiin.

– Olen tehnyt paljon yhdyskuntatyötä ja sellainen minua kiinnostaa. Haluan tutustua ja oppia tuntemaan, minkälaisia yrityksiä alueella.

Hän kertoo, että messuilla korostuu se sama tekijä, jonka muutkin ovat tahot ovat maininneet, eli kohtaamiset.

– Tunnen täällä paljon ihimsiä, joten on tärkeää jutella ihmisten kanssa, kysellä kuulumisia ja luoda uusia yhteyksiä yritysten kanssa, Sremac sanoo.