Ugin saaristoon saatiin kaksi sydäniskuria – LähiTapiola Länsi-Suomi turvaa lahjoituksella veneilijöiden ja mökkeilijöiden elämää

0
Veneilijöiden ja mökkeilijöiden elämää turvaamassa. Uudenkaupungin Työväen Moottoriveneseuran varapuheenjohtaja Kalle Jalava, Uudenkaupungin Purjehdusseuran kommodori Seppo Ylä-Himanka, LähiTapiola Länsi-Suomen vahinkojen ennaltaehkäisystä vastaava asiantuntija Esa Nummi ja myyntipäällikkö Markku Rostén sekä Uudenkaupungin Työväen Moottoriveneseuran puheenjohtaja Jouni Hautanen.

LähiTapiola Länsi-Suomi on lahjoittanut sydäniskurin Uudenkaupungin Purjehdusseuralle ja Uudenkaupungin Työväen Moottoriveneseuralle. Lahjoituksen tarkoituksena on kasvattaa laitteiden määrää alueella, jossa niiden saatavuus on tällä hetkellä heikko.

– Perehdyimme asiaan yhdessä veneseurojen kanssa ja panimme merkille, että Uudenkaupungin edustalla oli sydäniskureiden osalta ikävän näköinen katvealue. Veneilijöille ja mökkeilijöille lähimmät laitteet ovat pahimmillaan yli kymmenen kilometrin päässä mantereella, ja tosipaikan tullen jokainen minuutti on ratkaiseva, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen vahinkojen ennaltaehkäisystä vastaava asiantuntija Esa Nummi.

Veneilykauden ajaksi laitteet sijoitetaan ulkotiloihin seurojen kesätukikohtiin Pietarinkariin ja Haanperänkareille, jotka sijaitsevat Uudenkaupungin edustalla. Kauden loputtua sydäniskurit siirretään mantereelle.

Molemmissa seuroissa defibrillaattorit otettiin ilolla vastaan.

– Meillä on jäseniä ja veneitä yhteensä useita satoja, ja tukikohdat ovat kesäisin kovalla käytöllä. Jäsenistön ikääntyessä on entistä tärkeämpää, että apu on tarvittaessa nopeasti saatavilla. Ja onhan tämä mainio uutinen kaikille alueen vesillä ja saarissa liikkuville ylipäätään, kertovat Uudenkaupungin Purjehdusseuran kommodori Seppo Ylä-Himanka ja Uudenkaupungin Työväen Moottoriveneseuran puheenjohtaja Jouni Hautanen.

Aiemmin LähiTapiola Länsi-Suomi on lahjoittanut defibrillaattoreita muun muassa Rauman edustalla sijaitseviin Kuuskajaskariin ja Kylmäpihlajaan sekä Porin Reposaareen.

LähiTapiola toteutti alkuvuodesta Arjen katsaus -kyselyn, jossa selvitettiin muun muassa suomalaisten valmiuksia toimia ensiapua vaativissa tilanteissa. Lähes puolet Länsi-Suomessa asuvista kertoo osaavansa käyttää hätätilanteessa defibrillaattoria. Vastaava luku on koko Suomen osalta 34 prosenttia.

– Tähän on varmasti vaikuttanut alueen toimijoiden pitkäjänteinen työ ensiaputaitojen edistämiseksi. Osaamista on yllin kyllin, mutta laitteita paikoitellen liian vähän. Nyt tärkeintä on varmistaa, että ne ovat nopeasti saatavilla hädän hetkellä. Erityisesti saaristossa välimatkat ovat aina ajallisesti pitkiä.

Nummi korostaa, että laitteet on suunniteltu helppokäyttöisiksi myös kokemattomammille.

– Defibrillaattori antaa hyvin selkeät toimintaohjeet suomen kielellä. Laitetta ei voi käyttää väärin, ja kannustankin jokaista tarttumaan rohkeasti tuumasta toimeen tilanteen niin vaatiessa.