”Vappu on kevään avauspäivä” – Perinteistä vapputapahtumaa vietettiin aurinkoisessa säässä

0
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta piti puheen torilla.

Uudenkaupungin torilla järjestettiin perinteiseen tapaan vasemmistolainen vapputapahtuma, jossa SDP:n ja Vasemmistoliiton edustajien lisäksi puheen piti SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta .

Aamukymmeneltä alkaneessa tilaisuudessa yleisöä näkyi olevan paikalla joitain kymmeniä. SDP:n kojussa tarjoiltiin simaa ja munkkia.

Yleisö kuunteli hiljaa, kun uusikaupunkilainen, SDP:n eduskuntavaaliehdokkaanakin toiminut Heli-Päivikki Laurén piti aamun ensimmäisen puheen. Laurén kertoi vapun merkityksestä itselleen ja aatetovereilleen.

– Vappu on työväen päivä, koko kansan ja opiskelijoiden juhla, Laurén totesi puheessaan.

Näillä näkymin hallitus tulee koostumaan oikeistopuolueista. Tästä Laurén, ja muutkin puhujat kertoivat olevansa huolissaan.

Vasemmistoliiton puhuja Tomi Nieminen nosti esiin myös rauhanaatteen, Ukrainan sodan ja Nato-jäsenyyden.

Uusikaupunkilainen Hanna Härmä poikkesi tilaisuudessa. Hänen vappuohjelmistoonsa kuului kotona rentoutumista ja karaokea.

– Munkin kävin hakemassa, ja kotona aion keittää kahvia, hän kertoi.

Kuohujuomaa Härmä ei tänä vappuna nauttinut, mutta perinteinen vappusima maistuu hänellekin.

– Naapuri oli niin kiltti, että toi mehukattipurkillisen simaa, hän kiitteli.

Vasemmistoliiton Uudenkaupungin yhdistyksen jäsen Henna Jokinen kertoi, että hänestä vappu on ennen kaikkea työläisten juhla. Hänelle tärkeää on, että tapahtumia voi jälleen järjestää.

– Koronan jälkeen on ihanaa, että näin voidaan jälleen tehdä, Jokinen toteasi.

Torin laidalla vapusta keskustelivat Esko Rintala , Pauli Sinkko ja Pekka Valo .

– Vappu on kevään avauspäivä. Siihen liittyy sima ja kotona paistetut munkit, Valo mainitsi ja kertoi käyneensä tapahtumassa aina, kun vain on päässyt.

Miehet muistelivat menneitä vappuja. Ennen oli vappuhuiskien ja ilmapallojen myyjiä torilla runsain mitoin, ja väkeä enemmän.

– Vapun pitäisi olla sellainen iloinen juhla, mutta tänä päivänä ei niinkään sitä ole, totesi Esko Rintala. Hänestä nuoria pitäisi ajatella enemmän.

Nuorten puutteen tapahtumassa laittoi merkille myös Pauli Sinkko.

Patrick Paldanius

 

SAK:n Eloranta varoittaatyöttömyysturvan heikentämisestä

Vappupäivänä Uudessakaupungissa oli puhumassa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. Eloranta korosti puheessaan, ettei työelämää voi kehittää työntekijöiden oikeuksia ja turvaa heikentämällä.

– Tulevan hallituksen on jatkettava työelämän kehittämistä siten, että työntekijät voivat fyysisesti ja psyykkisesti hyvin ja voivat käyttää osaamistaan.

Eloranta huomautti, miten mielenterveysongelmat ovat kasvussa erityisesti nuorilla. Tästä syystä työn henkisen kuormituksen hallintaan on saatava toimivia keinoja.

Hän oli huolissaan myös siitä, miten tuleva hallitus muuttaa työttömyysturvaa.

– Uudelleentyöllistymisen suurimmat esteet ovat ikä, terveys ja osaaminen. Mikään näistä ei muutu tai poistu työttömyysturvaa eli ihmisten toimeentuloa heikentämällä. Suurin osa työttömyysturvan saajista on ansainnut työssä ollessaan alle 2 500 euroa kuukaudessa. Heidän ansiosidonnainen työttömyyspäivärahansa on reilun tonnin suuruinen. Sen leikkaaminen vie ihmiset vain sosiaaliturvan etuudelta toiselle, vaikka tavoitteena pitäisi olla polun rakentaminen uuteen työhön.

Eloranta korosti myös, miten tärkeitä supervoimia luottamus ja yhteiskunnallinen eheys ovat suomalaisen yhteiskunnan menestymisen kannalta, oli hallituspohja mikä tahansa. Hän kehottikin nostamaan katsetta leikkauksista ja heikennyksistä kohti kestävämmän ja inhimillisemmän työelämän tavoittelua.