Wintteriin tulee muutakin taidetta – Tilaa riittää myös paikallisten taiteilijoiden ja lasten teoksille

0
Wintteriin tulee tilaa 22 500 bruttoneliötä, joten rakennukseen mahtuu paljonkin taidetta.

Uudessakaupungissa on käyty keskustelua Wintterin taidehankinnasta. Kaupunki on tilannut viideltä taiteilijalta ja taiteilijaryhmältä luonnoksia tulevaa taidehankintaa varten. Portfoliohaun perusteella valitut taiteilijat eivät ole Uudestakaupungista. Tämä on herättänyt keskustelua, miksi taideteosta ei tilata paikalliselta taiteilijalta tai miksi Wintterissä ei voisi olla esillä lasten töitä.

Sivistyspalvelujen erityisasiantuntija Inkeri Parviainen lupaa, että Wintterissä nähdään muutakin taidetta kuin nyt tilattavaa julkista taidetta.

– Wintteriin tuleva julkinen taide ei poissulje mahdollisuutta muun kuvataiteen tai kädentaitojen töiden esilläololle. Wintteriin tulee paikkoja ja tilaa muun muassa lasten, nuorten ja aikuisten kuvataiteen ja kädentaitojen näyttelyille.

Kaupungilla on laaja taidekokoelma. Näitä teoksia on nyt esillä muun muassa Mörnessä, kouluissa, päiväkodeissa ja väistötiloissa. Teoksia on myös varastossa.

– Uudenkaupungin kaupungin taidekokoelman töitä voi mainiosti ja asianmukaisesti sijoittaa Wintteriinkin. Kaupungin taidekokoelma on juuri inventoitu ja kokoelmassa on lukuisia paikallisten taiteilijoiden töitä.

Parviaisen mielestä on tärkeää valita Wintteriin teoksia tilat ja myös talossa työskentelevien toiveet huomioiden.

Vaihtuville isoille näyttelyille Wintterissä ei ole tilaa, eli suuret näyttelyt järjestetään jatkossakin kulttuurikeskus Crusellin näyttelytilassa.

Sen sijaan uusi rakennus mahdollistaa esimerkiksi valotaiteen käytön tai taiteen esittelyn digitaalisella infotaululla.

– Infotaulussa voi esitellä esimerkiksi lasten kädentöitä.

Videotaidekin on mahdollista. Lisäksi vitriineissä voidaan esitellä vaikka mitä. Wintterin 0-kerrokseen sijoittuu taito- ja taidepaja. Siellä järjestetään peruskoulun ja lukion kuvataiteen opetusta sekä kokoontuvat myös kansalaisopiston maalarit.

– Meillä on varsin mukavasti mahdollisuuksia. Wintterihän on laaja pinta-alaltaan, joten jo sekin kertoo, että mikäli rakennukseen tai sen piha-alueelle tulee kaksi julkista taideteosta, on mahdollista, että tiloihin ja alueelle tulee muutakin taidetta kuin nyt vireillä olevan hankkeen kautta hankittavaa julkista taidetta.

Parviainen korostaa, että julkinen taide palvelee kaikkia. Julkinen taide on demokraattista taidetta, josta mahdollisimman moni voi nauttia.

– Julkinen taide tuodaan Wintterissä keskelle ihmisten arkea. Julkinen taide voi olla ihan mitä vaan: patsaita, koulujen kattomaalauksia, sairaalan julkisivuja, tieprojekteja tai esittävää taidetta julkisessa tilassa. Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas Helsingissä on julkista taidetta yhtä lailla kuin kaupungin luvalla maalatut graffitit, Parviainen määrittelee.

Hän myös muistuttaa, että monitoimijatalo Wintterille on määritelty arvot, joista yksi on luovuus. Wintterissä luovuus toteutuu monella tavalla.

– Luovuutta on myös ongelmanratkaisukyky, jota myös harjoitetaan mitä enimmässä määrin Wintterissä.

Fakta
Taidehankinnan eteneminen

Wintterin taidehankkeen rinnakkaiseen luonnostilaukseen on valittu mukaan Petri Eskelinen, Pekka Jylhä, Nisunen & Grönlund, Laura Merz ja Heli Ryhänen.
Aloituspalaveri taiteilijoille pidettiin 12.4.
Valintaraati järjestää taiteilijoiden henkilökohtaiset välitapaamiset touko-kesäkuun aikana.
Teosluonnosten pitää olla valmiina 4.8.2023.
Päätös valituista teoksista tehdään kaupungin päätöksenteossa elo-syyskuun aikana tänä vuonna.
Tavoitteena on, että teos valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän