Wintterin harjannostajaiset kesäkuussa – Ensimmäisiä ulkoikkunoita jo asennettu

0
Rauhankadun päästä näkyvän alueen puuvesikattoelementtien asennus on valmistumassa.

Monitoimijatalo Wintterin työmaa on edennyt siihen pisteeseen, että harjannostajaiset luvataan järjestää kesäkuussa ennen juhannusta. Harjannostajaiset pidetään perinteisesti siinä vaiheessa, kun rakennuksen vesikattotyöt ovat valmistuneet ja rakennus on saatu suojattua sateelta.

– Vesikattotyöt ovat liki valmiita oppimisen tilojen eli A-lohkon puuvesikattoelementtien osalta. Seuraavaksi aloitamme oppimisen tilojen seuraavan eli C-lohkon kattoelementtien asentamisen, mutta se työ valmistuu nopeasti. Vesikaton päälle tulee vielä villaeristeet ja kattopinnoitteet, rakennusyhtiö SRV:n Wintteri-hankkeen projektipäällikkö Eerik Leivo kertoo.

Wintterin pääurakoitsijan SRV:n projektipäällikkö Eerik Leivo kertoo, että harjannostajaisia vietetään juhannusviikolla.

Leivo toteaa, että työmaalla tapahtuu nyt niin paljon, että rakennus on jo täysin eri näköinen syksyyn mennessä.

– Olemme nyt niin sanotun nopean työn vaiheessa ja siirrymme myöhemmin vielä enemmän sisäpintojen työstämiseen, Leivo lisää.

Uimahallin altaiden paikallavalurakenteet ovat valmistuneet ja betonipintoja puhdistetaan. Seuraavaksi betoniin tehdään vesieristys ja laatoitus. Myös tilaan tulevat ikkunat nostetaan paikoilleen.

Wintterin työmaan betonielementtiasennukset ovat pääosin valmistuneet, mutta muutamia elementtejä puuttuu vielä uimahallin ja Rauhankadun päädyn rakenteista.

– Uimahallin altaiden paikallavalurakenteet ovat valmistuneet ja valmista tuli myös monitoimihallin maanvaraisen lattian valun kanssa, Leivo listaa.

Uimahallissa tehdään parhaillaan vielä pääaltaan rakennustöitä, allasteknisiä töitä sekä allastilan holvin muotti-, raudoitus- ja betonointitöitä.

– Uima-altaat on valettu, hiottu ja puhdistettu. Syksyllä niihin asennetaan vesieristeet ja kaakelit. Valmiit sisäkatot näkyvät jo uima- ja liikuntahalleissa.

Monitoimihallin tiilinen ulkovuoraus on jo pitkällä. Tiilikerroksen päälle tulee myöhemmin vielä valkoinen rappaus.

Korkeat lasi-ikkunat uimahalliin asennetaan vielä kesäkuun aikana. Tällä viikolla uimahallin edustalle nousevat myös pääsisäänkäynnin paikkaa osoittavat pilarit.

– Uimahallin ulkoseinien lämmöneristystyöt ovat valmiit ja julkisivumuurausta tehdään parhaillaan. Tiiliverhoilun päälle tulee 10 millimetrin paksuinen rappaus, Leivo lisää.

Oppimisen tiloissa ja uimahallissa tehdään kevytsorabetonisten väliseinien rakennustöitä ja myös ilmanvaihtojärjestelmiä asennetaan.

– Seuraavaksi teemme oppimisen tilojen maanvaraiset lattiat. Myös tilojen ulkoikkunoiden asentaminen on alkanut, Leivo selostaa.

Monitoimihallin lattiavalu on valmis ja pinnan päälle asennetaan myöhemmin parketti, mutta sitä ennen tilassa tehdään vielä muita rakennustöitä.

Liikuntahallin betonilattia on valettu ja sen päälle asennetaan myöhemmin parkettilattia.

– Myös juoksuradan, seiväshyppyalueen ja budo-salin tilat erottuvat jo selkeästi, Leivo kuvailee.

Oppimisen tiloissa tehdään tällä hetkellä musiikin opetuksen seinärakenteita. Ne tehdään muista irralliseksi, jotta ääni ei kantaisi tilasta toiseen.

– Ja seiniin tulee päällekkäin jopa neljä kipsilevyä, jotta äänieristys pitää varmasti, Leivo näyttää.

Työmaalla on tällä hetkellä noin sadan työntekijän vahvuus. Työntekijöitä on useammasta yrityksestä ympäri maakuntaa ja Suomea. Myös uusikaupunkilaisia yrityksiä näkyy työmaalla.

– Työntekijöitä on tällä hetkellä Suomesta, Ukrainasta, Virosta ja Bosniasta, Leivo kertoo.

Työmaalla tehdään parhaillaan esimerkiksi kivi- ja kipsiväliseiniä, vesikattoja, ilmastointi-, putki- ja sähkötöitä sekä julkisivumuurausta. Myös betonielementtien saumaus ja hionta vaatii väkeä.

Leivon mukaan työntekijöitä on nyt enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin.

– Ja aliurakoitsijoita on runsaasti paikalla. Tällä viikolla aloitamme myös tasoitus- ja maalaustyöt.

Rauhankadun suuntaan aukeaa esimerkiksi valtuusto- ja ylioppilaskirjoituksen salina toimiva tila. Pian siihenkin aletaan asentaa ikkunoita.

Wintterin työmaalla on tehty muutoksia aikatauluihin ja Leivon mukaan joitakin töitä on nopeutettu ja toisiin annettu aiempaa enemmän aikaa.

– Keskimäärin olemme yhä päivälleen aikataulussa, hän summaa.

Kesäkuusta lokakuuhun työmaalla tehdään maalämpöön liittyviä energiakaivojen porauksia, joista aiheutuu melua. Töitä tehdään viikoittain maanantaista lauantaihin, paitsi pyhäpäivinä.

– Työmaata on lämmitetty jo helmikuusta alkaen osittain kaukolämmöllä ja kaasulla. Syksyllä saamme maalämmön käyttöön.