– Vilkas matkailukesä on tulossa, matkailusuunnittelija Irmeli Laiho-Andersson summaa tulevaa kesää.
– Jo nyt kaupungilla on liikkunut paljon kansainvälisiä matkailijoita ja myös jonkin verran kotimaisia matkailijoita, lähinnä vanhempia pariskuntia. Suomalaisperheet lähtevät liikkeelle myöhemmin.
Uudenkaupungin turistikesästä on tulossa hyvä myös lukujen valossa. Varsinais-Suomen kunnat ovat teettäneet Almanum -numeerisen matkailumallin, jossa seurataan miten matkailun liikevaihto kehittyy.
Uusikaupunki on Varsinais-Suomen kuudenneksi suosituin matkailukohde ja matkailutulo on kasvanut takavuosista reippaasti. Viime vuonna Uudenkaupungin matkailun liikevaihto nousi 20,6 miljoonaan euroon. Esimerkiksi vuonna 2017 liikevaihto oli 17,6 miljoonaa euroa ja vuonna 2012 vielä alle 15 miljoonaa euroa.
Laiho-Andersson uskoo, että tähän on vaikuttanut kaupungin monikanavainen markkinointi, mutta myös korona on kasvattanut kotimaan matkailua.
– Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistyksen kyselyssä 65 prosenttia suomalaisista kertoi yhä haluavansa matkustaa kotimaassa. Tämä halukkuus on jopa kasvanut viime vuodesta kaksi prosenttiyksikköä. Tämä lupaa meille hyvää kesää.
Erityisesti nuoret aikuiset suosivat kotimaan matkailua.
– Kotimaan matkailu on edullista ja ekologista. Lisäksi halutaan tukea paikallisia yrityksiä, Laiho-Andersson taustoittaa kyselytulosta.
Ukipolis on käynnistänyt Vakka-Suomen yhteisen matkailuhankkeen, jonka tavoitteena on entisestään kasvattaa matkailijavirtaa koko alueella.
Vakka-Suomen matkailun liikevaihto oli viime vuonna 37,7 miljoonaa euroa, vuonna 2017 Vakka-Suomen matkailun liikevaihto oli 31 miljoonaa euroa ja vuonna 2012 28,8 miljoonaa euroa.
Laitilan matkailun liikevaihto oli viime vuonna 8,5 miljoonaa euroa, Kustavin 4,3 miljoonaa euroa, Taivassalon 1,6 miljoonaa, Vehmaan 1,9 miljoonaa euroa ja Pyhärannan 712 000 euroa.
Samanaikaisesti kun kotimaan matkailu on lisääntynyt, alan työntekijöistä on pulaa.
– Korona kuritti matkailualaa ja se näkyi niin, että työntekijöitä siirtyi muille aloille. Matkailu koettiin epävarmana alana, Laiho-Andersson toteaa.
Uudessakaupungissa matkailijoitten määrä kasvaa, mutta matkailualan työpaikkojen määrässä on tapahtunut romahdus. Kun vuonna 2017 matkailun henkilötyövuosia kertyi Uudessakaupungissa 98, viime vuonna henkilötyövuosia kertyi enää 68.
– Kaikki toiminta on tehostunut, Laiho-Andersson arvioi.
Vakka-Suomi on kolmatta kertaa mukana Almanum-selvityksessä. Varsinais-Suomessa jokainen matkailun liikevaihtoeuro tuottaa noin 62 senttiä liikevaihtoa muille aloille.

Pyöräilijöitä ja sukurakkaita matkailijoita
Pyöräilymatkailu on vahvassa kasvussa Euroopassa ja se alkaa näkyä myös Suomessa.
Suomeen rakennetaan 5500 kilometriä kansainvälistä EuroVelo10-reitistöä. Reitti kulkee myös Mynämäestä Uuteenkaupunkiin, täältä Pyhärantaan ja Satakuntaan.
EuroVelo10-koordinaattori Heli Laukkanen toivoo, että matkailualan toimijat huomioivat reitin ja pyöräilijät. Reitin varrelle pitäisi saada pyöräilijöille sopivia majoitustiloja, pyörän huoltopisteitä sekä latauspisteitä.
– Pyöräilymatkailusta on tullut monipuolisempaa. Puhutaan luottokorttipyöräilijöistä, jotka haluavat yöksi puhtaat, valkeat lakanat ja kuljetuksen tavaroilleen.
Laukkanen korostaa, että pyöräilijät ovat matkailutoimialalle hyviä turisteja, sillä he kuluttavat 1,5 kertaa enemmän kuin autoilevat matkailijat ja viipyvät alueella kaksi kertaa pitempään.
– Retkipyöräilijät ajavat asfaltoituja teitä ja yöpyvät yleensä yhden yön jossain. Pyörävaellus on kasvava trendi. Pyörällä mennään luontoon. Uusin trendi on hiekkatiepyöräily eli gravel. Meillä Suomessa on tuhansia kilometrejä metsänhoitoteitä, Suomi on pyöräilijöille siksi hyvä kohdemaa, hän toteaa.
Yritykset voivat viestittää palveluistaan pyöräilijöille hankkimalla Welcome cyclist -tunnuksen.
Myös muu erikoismatkailu lisääntyy. Uudenkaupungin museonjohtaja Mari Jalava kertoo, miten museolle tulee jo viikoittain kyselyjä eri suvuista ja niiden lähtöpaikoista. Esimerkiksi Yhdysvalloista tulee ihmisiä etsimään sukunsa juuria Uudestakaupungista. Tämä ilmiö, juurimatkailu, on otettu nyt huomioon Vakka-Suomessa matkailussa. Vakka-Suomessa on käynnistymässä Matka juurille Vakka-Suomi -hanke, johon Leader-rahoitusta on hakenut Männäisten tori ry.