Uusikaupunkilainen Inka Huhtanen on ollut vegaani useita vuosia.
– Olen ollut vegaani melkein viisi vuotta ja sitä ennen noudatin kasvisruokavaliota, 18-vuotias nuori kertoo.
– Inspiroiduin lähtemään vegaaniksi nähtyäni useita silmiä avaavia postauksia eläinten oikeuksista, Huhtanen muistelee.
– Ympäristökysymykset ja eläinten oikeudet ovatkin isoimmat syyt siihen, miksi olen vegaani, Huhtanen selittää.
Huhtanen on kohdannut useita ennakkoluuloja vegaanisuudestaan.
– Moni tulee kyselemään mistä saan proteiinia, mutta se ei ole minulle oikea huoli, sillä syön päivittäin 160 grammaa proteiinia, kuntosalilla aktiivisesti käyvä Huhtanen kertoo.
Ennakkoluulojen mukana Huhtanen on joutunut kuulemaan ikäviä kommentteja ruokavaliostaan.
– Joku joskus totesi minulle, että eihän tuollaisella kukkakaalilla voi lihasta kasvattaa, Huhtanen kertoo.
Kasvisproteiinivaihtoehtoja on nykyään markkinoilla paljon erilaisia.
– Nyhtökaura, härkissuikaleet ja tofu ovat suosikkiproteiinejani, Huhtanen kertoo.
– Hyvänmakuisten proteiinien lisäksi olen maistanut myös tuotteita, jotka eivät ole itselleni oikein maistuneet, hän myöntää.
– Tietysti maustaminenkin vaikuttaa erityisesti valmiiksi maustamattomissa tuotteissa, Huhtanen lisää.
Huhtasen lähipiirissä ei ole totuttu kasvispohjaiseen ruokaan.
– Perheessä meillä ei ole syöty kasvisruokaa, joten tämä innostus on tullut alusta asti ihan itsestä, hän kertoo.
– Nyt jälkeenpäin pikkusisko on kuitenkin ryhtynyt kasvissyöjäksi, Huhtanen lisää.
– Nykyään myös poikaystäväni syö tekemääni ruokaa ja on kertonut olleensa positiivisesti yllättynyt, Huhtanen iloitsee.
Kasvisruuan laatu kouluissa, niin kuin kouluruoan laatu kokonaisuudessaankin, on herättänyt koululaisissa ja opiskelijoissa paljon mielipiteitä.
– Koulussa kasvisruokaan pitäisi kyllä ehdottomasti panostaa enemmän, sillä sieltä ne ennakkoluulot lähtevät, Huhtanen sanoo.
– Muutenkin varsinkin nuoremmille pitäisi antaa enemmän tietoa kasvisruuasta, hän ideoi.
Vegaanisuus ei ole ainoa asia, jonka Huhtanen ottaa huomioon kerätessään ruokakoriinsa ostoksia.
– Vegaanisuuden lisäksi yritän katsoa myös lähellä tuotettuja raaka-aineita ja ympäristömerkittyjä tuotteita.
– Aina ei kuitenkaan voi valita ympäristömerkin mukaan, koska myös hinta vaikuttaa valintoihin, Huhtanen kertoo.
Kasvispohjaisen ruuan hinta mietityttääkin monia.
– Minusta monet uskovat kasvisruuan olevan kalliimpaa kuin se oikeasti on, Huhtanen sanoo.
– Kyllähän lihakin maksaa aika paljon, hän selittää.
Kasvipohjaisia tuotteita on Uudessakaupungissa löydettävissä perinteisistä ruokakaupoista.
– Ukissa on aika hyvin kaupoissa perusasioita vegaanisena, mutta esimerkiksi Turussa on kyllä vielä enemmän valikoimaa, Huhtanen pohtii.
Osalle myös terveys vaikuttaa päätökseen ryhtyä vegaaniksi.
– Vegaanisesta ruokavaliosta on ollut myös minun terveydelle ja iholle positiivisia vaikutuksia, Huhtanen kertoo.
– Esimerkiksi vatsakipuni on loppunut täysin, hän jatkaa.
Vegaaneille tyypilliseen tapaan Huhtanen ostaa ruuan lisäksi myös muut tuotteet vegaanisina.
– Ostin esimerkiksi juuri tekonahkaisen yo-lakin nahkaremmillisen sijaan, hän mainitsee.
Huhtanen kertoo kantavansa huolta ympäristön tilasta.
– Kyllähän ilmastonmuutos huolestuttaa, varsinkin kun tosi monella on kovin piittaamaton asenne ympäristöasioita kohtaan, Huhtanen sanoo.
Hän toivoisi, että ihmiset miettisivät valintojaan enemmän ympäristön näkökulmasta.
– Minusta pitäisi pyrkiä saamaan ihmiset keskittymään ympäristöystävällisempiin valintoihin, Huhtanen toteaa.
Vegaanisesta elämäntavasta hän haluaa korostaa yhtä toivetta.
– Toivoisin erityisesti sitä, etteivät ihmiset tuomitsi tätä ennen kokeilemista, Huhtanen sanoo.
Iiris Soininen