Elämä vei pommista Bonkiin– Henrik Helpiön näyttely Gasthaus Pookin tiloissa

0
Varsinaisen juhlapuheen Helpiö piti Pookin terassilla, vieressään taideteoksiaan.

Pommista Bonkiin – Henrik Helpiön kädenjäljet -näyttely on avattu ravintola Gasthaus Pookin tiloihin. Näyttely on retrospektiivinen katselmus Helpiön elämään. 

– Kuvia on paljon ja lehtileikkeitäkin iso nippu, joten muistoja on kertynyt vuosien varrella, Helpiö kertoi näyttelyn avajaisissa pitämässään puheessa.

Käsityötaiteilija Helpiötä ei ole hidastanut se, että hän menetti toisen kätensä väsätessään juhannuspommia 15-vuotiaana. Alkuun käden menettäminen aiheutti hänelle murhetta, sillä Helpiö suri sen aiheuttamia rajoitteita, joskin huolet osoittautuivat turhiksi. Nyt hän jo vitsailee asialla.

– Vielä on polvi, selkä ja pää, hän toteaa puheessaan.

Bonk-museo ja sen melkein toimivat laitteet ovat Helpiölle merkittävä osa hänen taiteellista uraansa.

– Bonk on aika pitkälti ollut päähomma ja sen syntymisestä on jo 30 vuotta, Helpiö muistelee.

Ensimmäisen Bonk-näyttelyn avajaisia vietettiin vuonna 1993. Uudenkaupungin Bonk-museo perustettiin heti seuraavana vuonna. Laajalti huomiota saanut näyttely tarjosi Helpiölle lukuisia mahdollisuuksia, ja hän onkin toiminut muun muassa lavastajana. Uusia projekteja hänellä on työn alla jatkuvasti, eri puolilla Suomea.

Helpiöllä on Henrikin Tuote-niminen yritys, jonka hän perusti vuonna 1977. Yritys valmistaa muun muassa liikekilpiä ja logoja sekä viimeisimpänä innovaationa on Helpiön rakentama koiraparkki Järvenpäähän.

Helpiö on myös suunnitellut ja toteuttanut keittiöiden, ravintoloiden ja liikehuoneistojen sisustoja. Yhtenä esimerkkinä Gasthaus Pookin asiakastilat.

Nyt avattu taidenäyttely on Helpiön ensimmäinen varsinainen oma näyttely. Näyttely oli pitkän työn takana, ja Helpiö onkin tyytyväinen saatuaan sen valmiiksi. Hän kiittää projektiin osallistuneita.

– Totta kai on helpottunut olo, kun tätä on työstetty niin pitkään. Esimerkiksi näyttelyn oheistuotteiden tekemiseen meni reilusti aikaa, Helpiö toteaa. 

Helpiö toteuttaa töitään Pajalassa, jossa työpajojen ja varastojen lisäksi sijaitsee nykyään aiemmin kaupungin rantamakasiineissa sijainnut Henrikin Tuote -myymälä.

– Vielä, kun saisi ihmiset käymään Pajalassa, hän pohtii. 

Pian vietetään käsityötaiteilijan 70-vuotispäiviä. Näyttelyn ajankohta ei ole sattumaa, sillä se liittyy nimenomaan Helpiön elämään. Näyttely on avoinna ainakin 31. elokuuta asti. 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän