Fagotti on herkkä kaveri, jolla on intiimi soundi

0
Fagotisti Mor Biron esiintyy ja opettaa tulevalla Crusell-viikolla.

– Rakastan fagotin kykyä luoda pitkiä, matalia melodioita. Sen soundi on parhaimmillaan hyvin intiimi, kuvailee Mor Biron soitintaan.

Crusell-viikolla esiintyvä Mor Biron kasvoi musikaalisessa perheessä. Hänen isänsä Avner Biron on kamariorkesteri Israel Camerata Jerusalemin perustaja ja johtaja.

– Muistan lukeneeni isäni kanssa yhdessä orkesterin partituureja, kun olin noin 4 vuotias, hymyilee Biron.

Kuten niin monen meidänkin, Mor Bironin ensimmäinen soitin oli nokkahuilu. Sellon soittamisen hän aloitti 7-vuotiaana.

– Sitten eräässä isäni konsertissa kuulin lavalla ensimmäistä kertaa fagotin äänen. En tuolloin edes tiennyt soittimen nimeä, mutta esitys teki minuun niin suuren vaikutuksen, että päätin opetella soittamaan kyseistä soitinta. Ikää minulla oli tuolloin 11 vuotta.

Mor Biron muistelee, että tuo kohtalokas sooloesitys oli Straussin konsertto klarinetille ja fagotille.

Fagotti on matalaääninen puupuhallin, joka koostuu kahdesta pitkästä putkesta, jotka yhdistyvät alapäistä toisiinsa.

– Puhaltamalla soittimeen ääni muodostuu ilman ja paineen muodostamasta värähtelystä, maailman hienoimmasta asiasta, selventää Biron.

Hän ei usko fagotin olevan se kaikkein vaikein soitin.

– Kuten opettajani joskus sanoi, ei fagotin soittamiseen tarvita erityisiä kykyjä. Sen kun menee kauppaan ja ostaa fagotin. Tosin tämän sanottuaan hän nauroi pitkään, virnistää Biron.

– Haasteena on se, kuten kaikessa soittamisessa, miten saamme soittimen kautta ilmaistua itseämme ja sieluamme aina musiikin lajista riippumatta, Biron vakavoituu.

Bironille fagotti on hyvä kaveri, tosin vähän tunteikas.

– Hän on herkkä ja vaatii joskus erityistä kohtelua, vähän päivästä riippuen.

Ammattimuusikon työ on Mor Bironin mielestä etuoikeus.

– Saan tehdä sitä, mistä todella pidän ja pärjään soittamalla myös taloudellisesti. Saan olla lavalla ja kommunikoida yleisön kanssa musiikkini kautta ajasta, paikasta tai yleisöstä riippumatta.

Bironin mielestä soittamisessa parasta on itse soittaminen.

– Voimme puhua säveltäjä J.S Bachista vaikka kolme päivää, mutta vain soittamalla voimme kokea hänen musiikkinsa ja löytää sen sisäisen maailman, Biron painottaa.

Biron on alallaan korkealle arvostettu ja palkittu. Hän muistuttaa, että musiikin huipulle pääseminen vaatii paljon aikaa ja työtä, kuten missä tahansa lajissa.

– Nuorena unelmani oli soittaa Berliinin filharmonikoissa. Kun elin tätä unelmaa 17 vuoden ajan, huomasin haaveilevani siitä, että voisin elää ilman tavoitteita ja vain nauttia elämästä, tästä maapallosta, perheestä ja ystävistäni.

Nykyään Mor Biron arki täyttyy soolokonserteista, kamarimusiikista ja opetustehtävistä. Hän opettaa säännöllisesti Berliinissä, Espanjan Sevillassa ja Israelissa Jerusalemissa ja pitää mestarikursseja ympäri maailmaa.

– Yksikään työviikkoni ei ole samanlainen ja kumppanini aina hämmästelee, miten saa paketin pysymään kasassa. Se tietysti vaatii paljon organisointia.

Kotona ollessaan Biron lenkkeilee koiriensa kanssa. Hän tunnustaa, että ottaisi koiransa kaikkialle mukaan, jos se vain olisi mahdollista.

Biron muistuttaa, että yhteen konserttiin valmistautuminen kestää kauan.

– Siihen verrattuna itse esitys kestää vain hetken. Siksi haluan nauttia lavalla ja antaa kaikille soittamisesta syntyville tunteilleni tilaa, oli se sitten iloa, surua tai mitä vain.

Biron kertoo, että onnistunut konserttielämys syntyy silloin, kun hän soittaa vapautuneesti, improvisoiden ja tuoden esiin sen hetkiset tunnetilansa.

– Onnistunut elämys vaatii myös sen, että yleisöön syntyy hyvä yhteys. Eikä minua haittaa, jos yleisö nousee konsertin jälkeen seisaalleen osoittamaan suosiotaan, Mor Biron toteaa.

Crusell-viikolle Mor Biron on tulossa sekä esiintymään että opettamaan nuoria fagotisteja. Hänellä ei ole etukäteen erityisiä odotuksia Crusell-viikon suhteen, mutta tietää että viikosta on tulossa kiireinen.

– On mukavaa päästä tutustumaan suomalaiseen maaseudun keskellä olevaan kaupunkiin ja lupaan ainakin opetella lausumaan kaupungin nimen oikein, Biron hymyilee.

Musiikki kuuluu myös Bironin vapaa-aikaan. Hän soittelee kavereidensa kanssa bluesia ja jazzia ja joskus myös yksin ihan huvin vuoksia. Vapaa-ajan harrastuksiinsa Mor Biron listaa joogan ja meditoinnin, savityöt ja koirien kanssa ulkoilun.

– Joskus vain makailen parvekkeella, katselen pilviä, olen tylsistynyt ja rentoutunut.

Crusell-viikolla Mor Biron johdattelee kaikki kiinnostuneet fagotin saloihin Päivän puhalluksen yhteydessä pe 28.7. klo 12 Uudenkaupungin torilla.

Tässä sarjassa esittelemme etukäteen muutaman Crusell-viikolla esiintyvän muusikon. Crusell-viikko järjestetään Uudessakaupungissa 22.–29.7.2023

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän