Helle vaikuttaa rakentamiseen – Kalantilainen asunto-osakeyhtiö tilasi valkoisen katon

0
Kalantilaisen pienkerrostalon katto on uusittu tänä keväänä, kertoo asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Juhani Konttinen. Varsinaisbitumista kattoa esittelevät Raine Ahola ja Jaakko Heininen.

Keski-Euroopassa näkee paljon vaaleanharmaita ja valkoisia kattoja.

– Meillä vaaleat katot ovat vielä melko harvinaisia, mutta ne ovat lisääntymässä, toimitusjohtaja Jaakko Heininen Varsinaisbitumista Oy:sta arvioi.

Ilmiöön on selkeä syy. Kun helteet lisääntyvät, rakentamisessa ja korjaamisessa etsitään yhä enemmän ratkaisuja, jotka ennaltaehkäisevät asuntojen lämpenemistä. Tästä syystä kalantilainen pienkerrostaloyhtiö, As. Oy Keskuskalanti, on juuri hankkinut valkoisen katon.

– Vanha katto oli jo elinkaarensa päässä. Talossa oli ollut aiemmin huopakatto, niin päätimme sitten hankkia uuden huopakaton. Valittavana oli musta tai valkoinen, asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Juhani Konttinen kertoo.

Hallitus päätyi valkoiseen huopakattoon.

– Teimme ratkaisun yksimielisesti. Meillä on taloyhtiössä 19 asuntoa sekä liiketilaa ja kattopinta-alaa paljon. Valkoinen katto lisää asumismukavuutta, kun kattopeite ei enää lämmitä ylemmän kerroksen asuntoja yhtä paljon kuin ennen.

Projektipäällikkö Raine Ahola Varsinaisbitumista lupaa, että asukkaat huomaavat muutoksen jo tänä kesänä.

Valkoisen katon huopamateriaali on samaa kuin perinteisen mustan huopakaton, eli kumibitumia. Mustan kumibitumikerroksen päällä on valkoista, valoa heijastavaa marmorimineraalia.

– Materiaali heijastaa lämmön infrapunasäteitä ja alentaa katon pintalämpötilaa 20–30 astetta. Kun kate ei kuumene yhtä paljon kuin aiemmin kesäisin, aktiivista jäähdytystä tarvitaan asunnoissa vähemmän, Heininen vertaa.

Tästä syystä hän uskoo, että vaaleat kattomateriaalit lisääntyvät.

– Muutos näkyi, kun sähkön hinnat nousivat. Valkoisen katon kysyntä alkoi kasvaa.

Heininen sanoo, että kun kattopeitteen lämpötila on alempi, myös aurinkopaneelien hyötysuhde nousee.