Historian porteilta liikkujan luvattuun maahan – Laitilan ja Uudenkaupungin seudulla kymmeniä paikkoja lapsiperheiden kesäretkien kohteiksi

0
Untamalan kirkkopihan portti meinasi asettaa ylitsepääsemättömän esteen historian nälkäiselle kolmikolle.

Kesäjussi keräsi lukijoiltaan vinkkejä lapsiperheiden kesäkohteiksi Laitilan ja Uudenkaupungin seudulta. Laitilan Untamala ja Uudenkaupungin Leijonapuisto mainittiin monissa vastauksissa, joten Kesäjussin vie ulkopaikkakuntalaisen Supertiimin eli Emmi Hyttisen , Emma Åhlmanin ja Milla Tuomalan testaamaan, mitä ajatuksia nämä kohteet herättävät.

Ventolan kylätalo Untamalassa

Supertiimin saapuessa kohteeseen auto ehtii juuri ja juuri pysähtyä ennen kuin kolmikko on jo ulkona. Älkää juosko -huudot kaikuvat autiolla Ventolan kylätalon parkkipaikalla vailla sen suurempaa vaikutusta. Keinut ja puiden väliin kiinnitetty riippukeinu vetävät tyttöjä puoleensa kuin magneetti.

– Hei, tällä talolla on oma kirkko, Milla huomaa ja kolmikko lähtee tutkimaan Untamalan kirkkoa lähempää.

Kyseessä ei ole suinkaan talon oma kirkko vaan kyläkirkko, selvännän, ja tämä tieto otetaan vastaan samalla kun kolmikko yrittää päästä portista sisään. Kirkon pihapiiristä löytyy Kalevanpojan viikatteentikku, jonka tarina saa tyttöjen silmät suurenemaan.

Tarinan mukaan Kalevanpoika olisi hionut viikatettaan Euran niityllä ja lähettänyt vaimonsa hakemaan vettä. Kun tämä ei tullut ajoissa takaisin, Kalevanpoika viskasi kovasimen vaimon perään. Se lensi Eurasta asti aina Untalan kirkolle asti ja jäi siihen pystyyn.

– Siis oikeesti, he vaativat tietää.

Mitä siihen voisi sanoa, mietin, enkä sitten ehdi sanoa mitään ennen kuin tyttöjen huomio on jo kiinnittynyt muualle. Todellisuudessa kyseessä on Suomen vanhin kristillinen hautamuistomerkki, mutta sitä en tilanteessa muistanut eikä tämä tieto olisi todennäköisesti kolmikkoa kiinnostanutkaan.

Leijonapuisto Uudessakaupungissa

Historiasta ja sen tarinoista siirrytään kiipeilytelineille, keinuihin ja liukumäkiin. Uudenkaupungin Leijonapuisto mainittiin kyselyn vastauksissa monta kertaa. Liikunnallinen Supertiimi ihastuu erityisesti kiipeilytelineisiin, joita leikkipuistossa riittää moneen makuun.

Lopulta leikkipuiston laitamilta löytyy myös puu, johon Milla heilauttaa itsensä vaivattomasti. Emmi ja Emmakin pääsevät puun oksille, ja sieltä avautuukin oiva näköala yli leikkipuiston.

– Aina kun löytyy sopiva puu, siihen täytyy kiivetä, Milla ilmoittaa ja muut ovat samaa mieltä.

Yhteenveto

Kotimatkalla Supertiim pohtii mikä oli kivaa ja mikä ei.

– Se eka paikka oli ihan ookoo, mutta tämä toinen oli ihan paras. Paitsi se vessa, se oli kauhee, kolmikko summaa ja takapenkki räjähtää jälleen nauramaan.

Supertiim innostuu myös listaamaan vinkkejä onnistuneille kesäretkille. Nämä tiedonjyvät kirjaan talteen heti kun pääsemme kotiin. Niistä lienee hyötyä muillekin retkiä suunnitteleville.

Toimittajan huomio: Supertiim -ryhmän virallisessa kirjoitusasussa nimen lopussa ei ole i-kirjainta, joten jutussa ei sen osalta ole kirjoitusvirhettä.

Hanna Hyttinen

Poimintoja perhekohteista ja tapahtumista

 

Museot

Bonk-museo Uudessakaupungissa on uniikki kohde, joka ihastuttaa ja hauskuuttaa kaikenikäisiä. Bonk on hullunkurinen fantasiatuote, joka sai alkunsa kuvataiteilija Alvar Gullichsenin ideasta. Oy Bonk AB on kuvitteellinen perheyhtiö, jonka ympärille on kehittynyt kokonainen historia ja jonka nimissä on tehty mitä mielikuvituksellisempia keksintöjä.

Kauppilan umpipiha Laitilassa on alkuperäisellä paikallaan sijaitseva museokokonaisuus. Museossa on mahdollisuus tutustua 1900-luvun alkupuolen elämään vauraassa vakkasuomalaisessa talonpoikaistalossa.

Wahlbergin museotalossa lapsivieraat on huomioitu. Tiloissa voi leikkiä salapoliisia ja tehdä erilaisia näyttelyyn liittyviä tehtäviä. Kesällä piharakennukseen avataan oma leikkipaikka.

Uudenkaupungin Automuseo tarjoaa niin neli- kuin kaksipyöräisiinkin ihastuneille lapsille nähtävää ja koettavaa.

Kulttuurikohteet

Uusikaupunkilaisen Taidetalo Pilvilinnan värikäs ja iloinen ilmapiiri ihastuttaa myös perheen pienimpiä kävijöitä.

Leikkipuistot

Leijonapuisto Uudessakaupungissa löytyy kaupunginlahden rannalta. Aikoinaan Lionsien tuella perustettu puisto on suosittu kesäkohde, joka sopii niin kaupungin omille asukkaille kuin lähikuntien perheiden retkikohteeksi. Puiston laidalta löytyy myös yleinen vessa. Monipuolisesta puistosta löytyy tekemistä useiksi tunneksi.

Opistotalon puisto Laitilassa. Siellä on monenlaista tekemistä monenikäiselle lapselle.

Ihoden leikkikenttä vaijeriliukuineen. Ihoden Seutuyhdistyksen Ravakan tuella rakentama puisto valmistui pari vuotta sitten ja on palvellut lähialueen asukkaita ja muita Ihodeen poikenneita siitä asti. Puiston alueelle rakennetaan parhaillaan talkootyönä katosta.

Luontokohteet

Pamprinniemen luontopolku Pyhämaassa.

Ilvesvuoren virkistysalue Laitilassa on erään vastaajan 5-vuotiaan tytön lempipaikka. Retkelle pakataan mukaan mehua, leipää, hedelmiä, välipalapatukoita ja makkaraa. Vastaaja perheineen suosittelee lapsiperheille erityisesti luontokohteita. Ilvesvuoren lähellä sijaitsee myös Matovuori .

Hierkon luontopolku Pyhärannan Reilassa. Meren rantaa pitkin kulkeva polku sopivat koko perheen retkikohteeksi.

Kahvilat

Kasitori . Siellä on muutakin nähtävää ja ostettavaa.

Kesäkahvila Ventola , Untamala. Siellä on lampaita ja myös Untamalan kotiseutumuseo on lähellä.

Pakkahuone Uudessakaupungissa.

Tiihosen kahvila Laitilassa. Siellä huomioidaan lapset ihanalla tavalla. Lisäksi opistotalon leikkipuisto on lähellä.

Kauppilan umpipihan kesäkahvila on ihanassa paikassa ja samalla on päässyt rapsuttelemaan lampaita.

Muut kohteet

Rahin kotieläinpiha Kustavissa. Aiempina kesinä paikalla on ollut vapaaehtoinen sisäänpääsymaksu. Kotieläinpihalla pääsee erään vastaajan mukaan mukaan todella nauttimaan ajasta eläinten keskellä.

Myllymäki Uudessakaupungissa . Myllymäen puistossa on neljä erilaista tuulimyllyä, hienoja istutuksia, portaikkoja ja lasten leikkikenttä. Alueelta löytyy myös vanha vesitorni, mutta torniin ei ole enää mahdollista päästä.

Uimarannat

Särkijärven uimaranta Laitilassa viihdyttää niin perheen pienimpiä matalalla rannallaan kuin isompiakin hurjapäitä hyppytornillaan. Kesäisin rannalla lämpenee myös sauna, jonka yhteydessä palvelee kioski. Se on yhden vastaajan mukaan paras paikka viettää lämmintä kesäiltaa. Laitilasta löytyy Särkijärven rannan lisäksi kuusi muutakin yleistä uimarantaa.

Uudessakaupungissa on 11 uimarantaa . Hiunrantaa kuvaillaan ihanteelliseksi pienille lapsille. Karhuluodon ja Pyhämaan rannoilta löytyvät grillikatokset. Polttopuut kannattaa varmuuden vuoksi varata mukaansa.

Pyhärannassa on kolme uimarantaa : Lahdenvainion ranta, Reilan uimaranta ja Suojalan uimaranta. Lahdenvainiolla on lisäksi rantasauna, joka lämmitetään joka keskiviikko kello 18–20. Lapset saunovat ilmaiseksi.

Lapsille ja nuorille suunnattuja tapahtumia

Lukupiknik Laitilan kirjastossa maanantaina 6.6. kello 11-30–12. Omat eväät mukaan. Sateen sattuessa piknik järjestään sisätiloissa.

Lastentapahtuma Laitilan Kasitorilla. Kasitori aukeaa kello 9.

Leikitään Pikku Kakkosta -kesäkiertue Sorvakon puistossa 16.6. kello 16-19. Mukavaa tekemistä perheille ja tapahtumassa nähdään myös Leikitään Pikku Kakkosta -konsertti. Pikniktapahtumaan on vapaa pääsy. Tapahtuman järjestävät Ylen Pikku Kakkonen ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Munamarkkinoiden sunnuntaipäivän 18.6. ohjelma on laadittu erityisesti lapsia ja nuoria ajatellen. Ohjelmassa on muun muassa teatteria, musiikkia ja tubettaja ViliChili2.

Lasten juhannus Santtionrannassa. Pyhärannan MLL järjestää lasten juhannusjuhlan Pyhärannan Santtionrannassa juhannusaattona 23.6. kello 14–17.30. Luvassa uimista, telttasauna, pientä purtavaa, kesäleikkejä ja -pelejä.

Toimintatorstai 29.6. Uudenkaupungin torilla kello 10–14.

Mamsellinmyllyssä kummittelee 3.–7.7. kello 10–20. Jännittävä äänitarina Myllymäen puistossa. Tarina on kirjoitettu lapsille ja lapsenmieliselle ja Myllyn reunaa koristavat sadusta tehdyt piirrokse ja koko kertomuksen voi myös lukea tarinataulusta joko suomeksi tai englanniksi. Teoksen on toteuttanut Taiteen edistämiskeskus ja Uudenkaupungin kaupunki.

Lasten seikkailukierros – Myllytonttu ja kuninkaan aarre kaikille avoimet kierrokset 4.7.–27.7. tiistaisin ja torstaisin kello 11–12. Hauska uusi toiminnallinen seikkailuretki vie tarinasta toiseen musiikin, leikin ja pienten tehtävien avulla. Lyhyt reitti kuljetaan jalan Uudenkaupungin keskustan nähtävyyksiä katsellen Myllytontun ja Myllymuorin iloisessa seurassa. Koko perheen seikkailuretket toteutetaan yhdessä matkailutoimiston ja Uudenkaupungin Suomalaisen Seuran säätiön kanssa. Kierros on maksullinen.

Eläimellistä menoa -elokuvakonsertti tiistaina 25.7. Crusell-viikolla lastenmusiikkiorkesteri Loiskis järjestää eläinteemaisen konsertin. Laulujen ohessa nähdään myös Turilas ja Jäärä -animaatioita. Konsertti on maksullinen.

Lähde: Kesäjussin kysely, Visit Uusikaupunki, Laitilan kaupunki

1) Ota mukaan parhaat kaverisi tai perheesi.

Hyvässä seurassa matka taittuu iloisesti ja kikatushepulit takapenkillä pitävät mielen virkeänä myös puuduttavien automatkojen aikana.

2) Tee kesäreissulle oma soittolista.

Käärijän Cha-cha-cha toimii aina erityisesti yhteislauluna. Kannattaa muistaa myös Käärijän muu tuotanto. Lisäksi Tean Mehudisko on taattu tunnelman nostattaja ja Einolla ja Aapelilla on monta hyvää kesään sopivaa biisiä.

3) Käy vessassa ennen lähtöä.

Koskaan ei voi tietää, onko perillä vessaa tai onko siellä oleva vessa ihan kauhee .

4) Jos paikasta löytyy kiipeämiskelpoinen puu, kiipeä siihen.

Puihin kiipeäminen on ihan parasta oli kyse sitten luontopolusta tai vaikka Leijonapuiston puista. Puusta näkee kauas ja erityisen hauskaa siellä on yhdessä kavereiden kanssa. Sillä saa myös mukavasti nostettua vanhempien tai mukana olevien aikuisten sykettä, kun kiipeää korkealle.

5) Retkelle täytyy ehdottomasti ottaa eväät mukaan.

Tai jos eväitä ei ole niin sitten täytyy käydä syömässä hampurilaiset ja jätskit jälkeenpäin.

Lähde: Supertiim eli Emmi Hyttinen, Emma Åhlman ja Milla Tuomala