Ikäihmiset – missä mennään?

1

Sakunkulma suljetaan heinäkuun ajaksi. Onhan se aikaisemminkin suljettu kahdeksi viikoksi, mutta nyt hyvinvointialue ei ole esittäytynyt nimensä veroiseksi. On taas 70:llä viikoittaisella kävijällä miettimistä. Seuraavassa näkemykseni asiasta.

Hyvinvointialueet muodostettiin sote-kehittelyn seurauksena. Asiantuntijat esittivät 4–5 aluetta, jotka kukin erikoistuvat harvinaisempien ja vaikeimpien tapausten erityisaloihin, suurta asiakasmäärää hoidettaisiin lähellä asiakasta vahvistamalla terveyskeskuksia ja aluesairaaloita ja, mikä tärkeää, kehitettäisiin näiden yhteiset palveluketjut ja niiden edellyttämät tietojärjestelmät yhdenmukaisiksi.

Näin siis asiantuntijat. Mitä tapahtui? Poliitikot kävelivät yli ja käynnistivät 21-osaisen hallintohimmelin rakentamisen, joille kehitettiin vetävä nimi – hyvinvointialue. Siis uusi hallintoporras, jolle ilmeisesti suunnitellaan myös verotusoikeutta.

Mediassa on viime aikoina näkynyt ajatuksia hyvinvointialueiden yhdistämisestä. On myös kerrottu, että Suomen järjestelmä poikkeaa muista EU-maista. Esimerkkinä on mainittu mm. Tanska ja Italia. Näistä sanottiin, että heillä on omalääkäri-järjestelmä ja vastaanotolle pääsee viimeistään seuraavana päivänä.

Esimerkki: Kuuloyhdistys ilmoitti testausauton olevan Sakunkulman pihalla 18.4. Varasin sieltä ajan. Minulle suositeltiin terveyskeskuksen suorittamaan mittausta, joten 19.4. varasin ajan terveyskeskuksesta. Sain ajan 25.5. lääkärille kuulotutkimuksen lähetettä varten. Kuulotutkimus tehtiin sitten 6.6. ja nyt 12.6. odottelen vastausta.

Ihmettelen myös kaupungin suhtautumista ikäihmisiin. Meidät siirrettiin hyvinvointialueen vastuulle. Nuorisolla on edustus ja puheoikeus valtuuston ja lautakuntien kokouksissa, vanhusneuvostolla sen sijaan sitä ei ole. Meidän verorahamme kyllä kelpaavat kaupungille, vaikka niitä onkin leikattu hyvinvointialueen hyväksi.

Tapani Caselius

1 KOMMENTTI

  1. Kepu ja demarit tätä halus….kokouspalkkiot ja valta kiinnostaa. Ihmisten hyvinvointi ei…siis saatiin 22 pahoinvointialuetta. Pyllistys Marin ja Saarikko…teitä ei juuri kaivata kun ihmisten hyvinvoinnista pitäisi päättää..kokoillaa vaan keskenänne.

Kommenttien lisääminen on estetty.