Kävelylle Käätyjärven luontoon

0
Kierros tehty. Aarre ja Anneli Salmi merkitsevät sen muistiin.

Kesä kutsuu ulkoilemaan, viileistä ja tuulisista säistä huolimatta. Mutta eiköhän se kesän lämpökin sieltä vielä palaa.

Ulkoilemaan kutsuu myös Hakametsän asukasyhdistys. Perinteinen kävelyhaaste Käätyjärvellä polkaistiin käyntiin torstaina. Kierrä Käätyjärven lenkki ja merkitse se leikkikentän vieressä postilaatikossa olevaan vihkoon. Haaste on voimassa elokuun loppuun asti ja eniten kiertäneet myös palkitaan.

Vaikka ei tuulisessa rannassa nyt oikein kesältä tuntunutkaan kävelijöitä kuitenkin saapui. Tapahtuma polkaistiin sananmukaisesti käyntiin jumppahetkellä, jossa kädet, jalat ja lantio saivat liikettä. Kiitos Liikuntapalvelujen Riikalle .

Ensimmäiset kierrokset sujuivatkin sukkelaan ja lenkiltä palanneet totesivat, että vaikka ilma oli tuulinen, kuitenkin raikas kävelylle. Vihkokin alkoi täyttyä suoritusmerkinnöistä. Yhdistyksen tarjoamat makkarat maistuivat lenkin jälkeen.

Kesäkausi Käätyjärvellä onkin näin avattu. Runsaan kilometrin kävelylenkkiin järven ympäri mahtuu monipuolista luontoa. Näin kesällä siellä voi nähdä ja kuulla monenlaisia lintujakin.

Järveltä tarkkasilmäiset voivat bongata muun muassa silkkiuikkuja, nokikanoja, telkkiä, isokoskeloita ja sinisorsia sekä lokkeja, tiiroja ja joutseniakin.

Kävelyreitin varren puissa ja pensaissa laulavat muun muassa mustapää- ja lehtokertut omaa sointuvaa säettään ja hernekerttukin ”hernepussiaan” ravistelee. Sekä peipot, punarinnat, pajulinnut, kirjosiepot, kottaraiset, musta- ja laulurastaat sekä satakielikin. Kävelyreitin metsäisellä osuudella voi sirittäjäkin siritellä ja tiltalttikin tiputella. Käkikin kukkuu ja järven päällä pyörii pääskyjä.

Lintujen kuulemiseksi varhainen kesäaamu on parasta aikaa tälläkin reitillä. Myös ison tien puoleinen ojan suu ja ”altaat” on paikka, jossa kannattaa luontoa tarkkailla ja kuunnella ruovikkoalueineen, joka toivottavasti säilyy mahdollisessa kunnostuksessa. Ehkä kosteikkonakin.

Juhannuksen jälkeen lintujen laulu alkaa vaimeta, mutta Käätyjärvellä voi havaita lepäileviä ja ruokailevia lintuja, kahlaajalintujakin muuttomatkalla. Kesällä voi kulkijaa ilahduttaa vilkas rantasipi tai meriharakka. Kun taivaalle katsoo läheisen kaatopaikan suuntaan näkee korppeja ja muita varislintuja, lokkeja ja haukkojakin joskus.

Vuosien varrella Käätyjärvellä on havaittu noin 180 eri lintulajia. Kaikkia niitä ei enää järvellä näe. Vielä 1970-luvun alussa siellä oli hyvää lietealuetta kahlaajalinnuillekin.

Valtakunnallisissa lintukartoituksissa Käätyjärvi arvioitiin 1970-luvulla maakunnallisesti arvokkaaksi lintujärveksi. Pesimälajeina muun muassa ruskosuohaukka ja mustakurkku-uikku sekä kymmeniä muita vesilintupareja ja isohko naurulokkikolonia. Tällöin siellä oli myös sittemmin poistettuja ”kelluvia saaria” vesilintujen pesimäpaikoiksi.

Voisiko Käätyjärvi palata vielä lintujärvenäkin vanhoihin aikoihin. Ehkä osaksi, tekopesät tai pesimälaatikot vesilinnuille voisivat olla yksi mahdollisuus. Kävelijöitäkin lintujen pesimätouhujen seuraaminen varmaan ilahduttaisi. Muistakin ulkoilua edistävistä toimenpiteistä on keskusteltu.

Kävelyreitti on esteetön. Joskin apuvälineellä, kuten rollattorilla liikkuessa on jossain paikoin kävelytiellä kiviä, osa reitistä on myös sorapohjaista. Penkkejä on tarjolla lepohetkiä varten.

Rauno Laine

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän