Kävijät muuttavat Merefestiä

0

Uudessakaupungissa korkattiin kesä viime lauantaina Merefestissä. Lämmin kesäinen sää sai ihmiset liikkeelle. Väkeä oli paljon keskustan alueella.

Myös tapahtuma-alue oli laaja. Markkinamyynti keskittyi torille ja torin laidalle. Rauhanpuistossa oli lapsille kaverikoiria ja poniajelutusta, Pakkahuoneen alueella vanhoja autoja, puupaatei ja VPK:n sekä meripelastuksen kalustoesittelyä. Kaupunginlahden toisella rannalla pelattiin padelia, katukorista ja esiteltiin voimailua. Samaan aikaan oli myös Kesäkuun Kutonen -liikuntatapahtuma.

Merefesti näytti kaikin puolin iloiselta ja onnistuneelta. Kaikki eivät kuitenkaan olleet tätä mieltä, mikä näkyi Puskaradion keskustelussa Facebookissa. Eniten kritiikkiä sai osakseen markkina-alue, joka arvostelijoiden mielestä oli liian pieni. Vertailukohdaksi nostettiin Laitilan Munamarkkinat.

Laitilan Munamarkkinoilla markkinat ovat tosiaan laajemmat. Siihen on myös syy. Myyjät ovat kertoneet, että Laitilassa kauppa käy paremmin. Myyjät menevät sinne, mistä myyntiä kertyy. Munamarkkinat tunnetaan nimenomaan markkinatapahtumana, kuten nimikin sanoo. Sinne lähdetään katsomaan ja ostamaan. Merefesti on imagoltaan enemmän kesätapahtuma, johon tullaan nauttimaan tunnelmasta.

Merefestin järjestävät paikalliset yrittäjät. Tapahtuma on heiltä iso satsaus. Jos joillakin, niin heillä on tuntuma siihen, mikä saa ihmiset tänä päivänä liikkeelle. Se, mikä toimi kymmenen vuotta sitten, ei enää välttämättä toimi. Ihmisten käyttäytyminen muuttuu.

Keskustaan ei lähdetä enää niinkään ostoksille, vaan hakemaan elämyksiä, nauttimaan tapahtumista, ravintoloista ja kahviloista, kuten kiinteistökonsultti Jones Lang LaSallen keskustatutkimuksessa todettiin (TS 12.6.). Merefesti vastaa juuri tähän muuttuvaan kuluttajakäyttäytymiseen.

Teija Uitto