Kesätyö on tärkeä kokemus

0

Tällä viikolla monet nuoret aloittavat kesätyöt. Työpaikoilla on nyt paraatipaikka näyttää nuorille, mitä työelämä on. Toivottavasti jokainen nuori saa työpaikalla hyvän vastaanoton ja kokee, että on tervetullut.

Nuoret ovat fiksuja. Usein työpaikalla yllätytään, kuinka nopeasti nuoret omaksuvat uudet asiat ja ottavat myös vastuuta työtehtävistä. Nuoret vaikuttavat myös työyhteisöön myönteisesti. Vanhemmat työntekijät havahtuvat omaa osaamiseensa, kun pääsevät ohjaamaan nuorta, ja nuorten energisyys on tarttuvaa lajia.

Vaikka nuori olisi kuinka fiksu, työpaikalla kannattaa muistaa, että nuoren identiteetti on vasta rakentumassa ja myös työyhteisö voi siihen vaikuttaa. Nuorella voi olla mielialaongelmia, keskittymisvaikeutta tai muita neurologisia ongelmia. Yllättävän usealla nuorella tänä päivänä on. Toivottavasti näissä tilanteissa nuori saa tukea työyhteisöltä. Parhaassa tapauksessa kesätyö voi vahvistaa itsetuntoa ja antaa nuorelle uskoa, että hän tulee selviämään työelämässä hyvin. Nuori, joka ei ole menestynyt koulussa, voi työelämässä loistaa.

Kesätyöt antavat nuorelle myös mahdollisuuden testata, minkälainen työ hänelle sopii ja auttaa esimerkiksi koulutuksen tai tulevan työpaikan valinnassa. Aina kesätyö ei ole unelmien lottovoitto. Nuori huomaa nopeasti, että ala ei ole oikea tai työ tuntuu liian raskaalta. Kotona vanhemmat voisivat rohkaista nuorta puhumaan asiasta työpaikalla. Ehkä työtehtäviä voidaan miettiä niin, että nuori jaksaa kesätyössä.

Työpaikoilla on huomattu, että nuorten suhtautuminen kesätöihin on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kun vanhemmat sukupolvet halusivat rahan ansaitsemisen vuoksi olla yleensä koko kesän töissä, monet nykynuoret haluavatkin pitää kesällä myös lomaa. Nuorten tietoisuus omasta jaksamisesta on lisääntynyt, mikä on hyvä asia.

Työelämänkin kannalta on tärkeää, että ihmiset osaavat huolehtia omasta hyvinvoinnistaan.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän