Kontu käytti eniten rahaa eduskuntavaaleihin Varsinais-Suomessa – Yhden äänen hinnaksi 36 euroa

0
Mauri Kontu on ollut mukana politiikassa jo 1980-luvulta asti. Nyt hän pyrki ensimmäistä kertaa eduskuntaan ja nousi varasijalle.

Kevään eduskuntavaalien vaalirahoitusilmoitusten viimeinen jättöpäivä oli maanantaina. Ilmoituksista selvisi, että eniten Varsinais-Suomessa vaalirahaa käytti keskustan kalantilainen eduskuntavaaliehdokas Mauri Kontu . Toimitusjohtaja ja teollisuusneuvos Kontu jäi eduskuntavaaleissa varasijalle.

Kontu käytti vaaleihin oman ilmoituksensa mukaan 124 808,92 euroa. Kontun vaaleihin käyttämä summa oli hänen omia varojaan, joten esimerkiksi tukiryhmiltä, yksityishenkilöiltä tai yrityksiltä hän ei kerännyt varoja kampanjaansa. Summasta hän käytti lehdissä mainostamiseen runsaat 87 500 euroa ja ulkomainontaan vajaat 2 000 euroa.

Vaalilehtiin, esitteisiin ja muun materiaalin hankintaan Kontu käytti vajaat 7 000 euroa. Mainonnan suunnitteluun hän käytti runsaat 23 500 euroa ja vaalitilaisuuksiin vajaat 4 000 euroa. Muihin määrittelemättömiin kuluihin hänellä meni noin tuhat euroa. Kontu sai vaaleissa 3 468 ääntä, joten yhtä ääntä kohden häneltä kului rahaa noin 36 euroa.

Vakka-Suomesta oli yhdeksän henkilöä ehdolla eduskuntavaaleihin ja heistä ainoana läpi meni taivassalolainen lehtori ja filosofian tohtori Milla Lahdenperä (kok.). Lahdenperän vaalikampanjan kulut olivat yhteensä 21 602 euroa, joista hänen omia varojaan oli 4 803 euroa. Hän sai yksityishenkilöiltä tukea yhteensä 6 800 euroa ja yrityksiltä 6 299 euroa.

Puolueyhdistyksiltä eli tässä tapauksessa Taivassalon Kokoomus ry:ltä hän sai tukea 2 000 euroa ja muilta tahoilta yhteensä 1 700 euroa, tästä summasta 1 500 euroa on Pro Markkinatalous ry:ltä. Kyseessä on Elinkeinoelämän keskusliiton, Finanssialan, Kaupan liiton, Kemianteollisuus KT:n, Keskuskauppakamarin, Metsäteollisuuden, Palvelualojen työnantajien, Rakennusteollisuus RT:n, Teknologiateollisuuden sekä Suomalaisen yhteiskunnan tuki -säätiön ja Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton muodostama yhdistys, joka jakoi tukea eri puolueille ja 255 ehdokkaalle.

Suurimman osan vaalirahoista Lahdenperä käytti lehti- ja ulkomainontaan, joihin meni yhteensä yli 12 000 euroa. Vaalimateriaalien painamiseen hän käytti liki 1 300 euroa. Vaalitilaisuuksiin hän käytti vajaat tuhat euroa. Milla Lahdenperä sai vaaleissa 4 527 ääntä, joten yhden äänen hinnaksi tuli noin 4,77 euroa.

Vertailun vuoksi esimerkiksi Annika Saarikko (kesk.) käytti eduskuntavaaleihin eri tahoilta saatuja rahoja 71 824,85 euroa, Petteri Orpo (kok.) 70 448,25 e, Eeva-Johanna Eloranta (sd.) 54 408,42 e ja Li Andersson (vas.) 49 765,50 euroa.

Ne ehdokkaat, jotka tulivat valituksi tai jäivät varasijalle, joutuivat tekemään vaalirahoitusilmoituksen Valtion tarkastusvirastolle. Ilmoituksessa on eriteltävä vaalikampanjan kulut sekä kerrottava, mistä rahoitus on tullut. Ehdokkaan tukijan nimi on ilmoitettava, jos hänen antamansa tuen arvo on ollut eduskuntavaaleissa vähintään 1 500 euroa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän