Löydöistään hyvillään oleva pariskunta on poikennut mökkimatkallaan katsastamaan Keltamäen puutarhan kukka-antia. Ja kyllä kannatti, vahvistaa tyytyväisyyttä uhkuva parivaljakko.
On yksi ensimmäisistä kesäisen lämpimistä päivistä, ja puutarhan myymälän kasvihuoneella Malvossa käy kuhina.
Vaikka Keltamäen puutarhan myymälä sijaitsee lähellä Laitilan keskustaa, sen varsinaiset kasvihuoneet sijaitsevat Keltamäessä, Suontaan ja Padon kylien laitamilla, on sijainnut jo kymmenet vuodet.
– Isäni piti puutarhaa eri nimellä ja Keltamäen puutarhaksi sen nimi vaihtui, kun otin puutarhatoiminnan vastuulleni vuonna 1997. Onhan siitäkin pian jo 30 vuotta, puutarhayrittäjä Susanna Kinnunen huudahtaa nauraen.
Laitilan yksi erikoisuus on, että pieniä kukkapuutarhoja on runsaasti.
– Alkujaan varmaan melkein joka kylässä on ollut kasvihuone, jossa kasvatettiin kukkia myyntiin. Tällaisia kotimyyntipaikkoja Laitilassa on tosiaan paljon, hän vahvistaa.
Susanna pyörittää kesäkukkapuutarhaa miehensä Jouko Kinnusen kanssa.
– Jouko on ihan korvaamaton apu, ja nyt hän on ensimmäistä kevättä eläkkeellä varsinaisesta työstään, joten hän voi olla puutarhan töissä aiempaa enemmän. Vaikka hän iloitsee, että yövuorot ovat taakse jäänyttä elämää, niin on hän välillä vitsaillut, että kunpa pääsisi puutarhalta töihin lepäämään, Susanna nauraa.
Vaan totta Joukon puheissa ehkä toinen puoli: kevät kun on hyvin kiireistä aikaa puutarhalla.
– Välillä tuntuu, että hyvä, jos ehtii yöllä nukkua, Susanna myöntää.
Kukkien kasvatus alkaa kuitenkin toden teolla jo talvella, helmikuun pakkasilla.
– Viikolla 7 meidän puutarhalle tulevat kukkien pistokkaat. Siitä työ alkaa, ja kevään aikana niitä esimerkiksi leikataan, jotta ne haarovat ja taimista saadaan muhkeita ja vankkoja.
Susanna vinkkaa, että kesäkukkia voi kotonakin latvoa, jos haluaa kesäkukkaan tuuheutta.
Keltamäen puutarha myy kukkia nyt toista vuotta entisen Hakalan puutarhan ja tilamyymälän tiloissa Laitilassa Eurantien varrella.
– Silloinkin täällä oli myös meidänkin kukkia myynnissä, mutta nyt myymme vain itse kasvattamiamme kukkia ja pyöritämme myös myymälää.
Mutta Keltamäen puutarhan kasvattamia kukkia myy moni puutarha-alan toimija, puutarha tai puutarhakauppa.
– Meidän toiminta perustuu pitkälti tukkumyyntiin eli myymme kasvattamiamme kukkia liikkeille, jotka myyvät niitä eteenpäin asiakkaille. Tällainen omamyymälätoiminta on nyt uutta meille.
Kesäkukkien kasvatus on ala, jossa muutokset tapahtuvat varsin hitaasti, kuvaa puutarhayrittäjä Susanna Kinnunen.
– Yleisesti voi sanoa, että valikoima on kasvanut viime vuosikymmeninä todella paljon ja kukkien myynti on aikaistunut sekin paljon. Koko ajan tulee myös kestävämpiä lajikkeita, hän listaa itse todistamiaan muutoksia.
Hämmästellen hän muistelee aikoja, jolloin heidänkin puutarhallaan orvokit vielä kasvatettiin pellossa.
– Olihan se ihan toista kuin nykyään. Hyvä, jos sieltä pellosta orvokit äitienpäivämarkkinoille ennättivät.
Nykyään kesäkukat kasvatetaan pääosin pistokkaista, kun aiemmin kasvatus lähti siemenen kylvämisestä multaan.
– Pistokaskasvatuksella kukat saadaan myyntikuntoon paljon nopeammin ja niistä tulee näyttävämpiä ja kestävämpiä.
Myös uusia suosioon nousseitta lajikkeita on tullut markkinoille ikisuosikkien rinnalle.
– Yksi sellainen minun aikanani tullut on oma suosikkini miljoonakello. Alkuun sekin oli hyvin hauras lajike, oksat katkeilivat helposti.
Miljoonakello onkin yksi hyvä esimerkki siitä, miten jalostuksella saadaan kestävämpiä kasveja ja miten ihan uusistakin kukista voi tulla todella suosittuja huipputuotteita.
Solina Saarikoski
Puutarhatärppejä multasormille
Kauppapuutarha Matti Rautanen, Välimetsäntie 5, Laitila
Kauppapuutarha Verso, Kalannintie 189, 23200 Vehmaa
Keltamäen puutarhan myymälä, Eurantie 614, Laitila
Kurjenpolun Taimipalvelu, Kurjenpolku 8, Uusikaupunki
Nyholmin Kukkapuutarha, Sammontie 8, Laitila
Ohiston Kauppapuutarha, Kurjenpolku 10, Uusikaupunki
Pionien koti (pioneihin erikoistunut taimisto), Hussintie 15 Taivassalo
Pyhärannan Puutarha, Ropantie 2, Pyhäranta
Salosen Puutarha, Padontie 526, Laitila
Vakka-Taimi (erikoiskasvien taimisto, Polttilantie 102, Pyhäranta
Victorian Puutarha, Haarontie 11, Laitila
Kesäkukat kukoistamaan Susannan vinkeillä
Nykyään kesäkukat ovat hyvin helppohoitoisia ja yleistäen uskallan sanoa, että muutamilla perusohjeilla kesäkukat on helppo saada kukoistamaan koko kesän ajan, puutarhayrittäjä Susanna Kinnunen lupailee.
Ja hän tietää, mistä puhuu – onhan hän seurannut aitiopaikalta kesäkukka-alalla tapahtuneita muutoksia viime vuosikymmenten aikana. Susanna on kasvattanut tuhansia ja taas tuhansia kesäkukkia.
– Nykyään harva kukka esimerkiksi enää vaatii kukkiakseen sitä, että sen kuihtuneet kukat nypitään. Esimerkiksi petunia kukkii hyvin, vaikka sitä ei nyppisikään.
Yksi kastelua koskeva vinkki on, että antaa kukkamullan myös kuivahtaa välillä.
– Todella moni kukka tykkää siitä, että sen multa välillä kuivahtaa. Harva ottaa siitä nokkiinsa, ja moni vieläpä näyttää lurpsahtaneella olemuksellaan, että nyt olisi hyvä hetki kastella.
Susannalla on vinkki myös lannoittamiseen.
– Kesäkukkalannoitetta voi antaa vaikka joka kastelukerralla. Etenkin pienessä ruukussa olevat kesäkukat tarvitsevat lannoitetta usein.
Jos on istuttanut kesäkukat isompaan ruukkuun, voi istutusvaiheessa sujauttaa mulla alle pari kourallista vaikkapa kanankakkaa. Sieltä se liukenee kastelun yhteydessä pikkuhiljaa kasvien käyttöön.
Kukkien hyvinvointiin vaikuttaa sekin, että sijoittaa ne oikeaan paikkaan: siispä paahteeseen vain kukkia, jotka eivät läkähdyttävääkään kuumuutta säikähdä ja varjoon puolestaan sellaiset lajikkeet, jotka siellä oikeasti viihtyvät.
– Ja sitten viimeisen silauksen saa sillä, kun istuttaa kesäkukat kevyeeseen, turvemaisen ilmavaan kesäkukkamultaan, puutarhuri Susanna Kinnunen tietää.
Solina Saarikoski
Ennustamistaidoista olisi puutarhurille hyötyä
– Joka syksy yritän omasta kristallipallostani katsella, onko seuraavaksi kesäksi tulossa jokin uusi kukkatrendi ja minkä värisiä kukkia ihmiset juuri tulevana kesänä eniten haluavat, mutta en ole ennustamisessa kovinkaan montaa kertaa onnistunut, puutarhuri Susanna Kinnunen naurahtaa.
Joskus kuitenkin on Keltamäessä haudottu kultamuniakin. Susanna nimittäin kertoo Keltamäen puutarhan yksi ensimmäisiä, joka alkoi myydä seka-amppeleita eli istuttaa amppeleihin saman lajin eri sävyisiä kukkia ja useamman eri lajin kasvejakin.
– Ne olivat meille upea onnistuminen, kun muilla ei niitä vielä juurikaan myyntiin ollut. Nythän seka-amppeleista on tullut yksi kestosuosikki.
Susanna kertoo sekä amppeleiden että valmiiden asetelmien nousseen valtavan suosituiksi tuotteiksi.
Muutama vuosi sitten uutena trendinä tulivat syötävät kasvit, joita alettiin istuttaa koristekasvien kaveriksi.
– Niitä käytetään asetelmissa tai amppeleissa kukkien tapaan, mutta juttu onkin se, että niitä voi myös syödä.
Samaan tapaan kesäkukkien kaveriksi istutetaan monesti vihreitä tai esimerkiksi hopean värisiä kasveja. Ne korostavat kesäkukkien kukintoja ja antavat mukavaa ilmettä asetelmissa.
– Ruukkuihin voidaan kesäkukkien kaveriksi istuttaa heiniä ja perennoja, esimerkiksi keijunmekkoa, jota on monessa eri värissäkin.
On kuitenkin hyvä huomata, että ruukussa perennat eli monivuotiset kasvit eivät kuitenkaan tavallisesti talvehdi.
Keltamäen puutarhan myymälässä toista kesäkautta työskentelevä Juulia Peura tietää, mitä asiakkaat erityisesti ostavat.
– Pelargonia on yksi ehdoton kestosuosikki, jota menee eri väreissä. Samoin petuniaa ja miljoonakelloa, hän luettelee.
Solina Saarikoski