
Fikapaus voi olla aamulla, päivällä, illalla. Sen voi viettää kotona, töissä, kahvilassa. Fikapaus on fikapaus vaikka mieluummin joisi teetä. Sillä yhdessäolo on tärkeintä.
Kahvihetket ovat luoneet maahan rikkaan kahvilakulttuurin. Ruotsista löytyy paljon tyylikkäitä kahviloita, joista voi tilata perinteisen kanelipullan, kardemummakierteen tai vihertävän pistaasipullan. Pienempään makean nälkään sopivat lähes suupalan kokoiset punssirullat ja kookospallot. Upeista kakuista voi valita mieleisensä vaikkapa prinsessakakusta.
Ruotsalaiset rakastavat omia leivonnaisiaan niin paljon, että siellä vietetään korvapuustin päivää 4.10. ja kladdkakans dag on 7.11.
Kladdkaka, tahmakakku, yhdistää kaksi erinomaista asiaa. Se on sekä helppo leipoa että helppo syödä, sillä niin hyvää se on. Klassikko on tummasta kaakaojauheesta tehty suklaakakku. Vaikka kakku on helppo ja nopea tehdä itse alusta alkaen, siitä on myös valmiita puolivalmisteita ja pakasteita. Alkukesälle kladdkaka tehdään tietenkin raparperista.
Jos ei ehdi leipoa tänään koululaisten ja opiskelijoiden kevätjuhlapäivänä, voi viettää Ruotsin kansallispäivää tiistaina 6.6. kahvipaussista nauttien.
Mansikka-raparperitahmakakku
2 kananmunaa
100 g valkosuklaata
100 g voita
1,5 dl sokeria
ripaus suolaa
0,5 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhe
200 g ohuita raparperisiivuja
muutama tuore mansikka
Rouhi suklaa veitsellä. Sulata voi ja lisää suklaarouhe mukaan. Sekoittele kunnes suklaa on sulanut. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat haarukalla rikki. Sekoita mukaan sokeri, vehnäjauhot, mantelijauhe, suolahippu, vaniljasokeri ja kardemumma. Lisää suklaa-voisula. Sekoita tasaiseksi.
Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla.
Kaada taikina vuokaan.
Siisti raparperin varret ja siivuta ohuiksi viipaleiksi. Perkaa mukaan muutamia mansikoita ja siivuta myös ne. Ripottele viipaleet taikinan päälle.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Tarkkaile paistoa, sillä tahmakakun ideana on, että keskusta on vielä tahmea, hieman raaka.
Kakku saa jäähtyä huoneenlämmössä. Ennen tarjoilua puuteroi kakun pinta tomusokerilla. Tarjoile kermavaahdon, kahvin ja hyvän seuran kera.
Tiina Perähannu-Silvola