Mökkikauden alkaessa palataan myös perinteisiin, joita kesäaikana muutenkin noudatamme. Kierretään Porin tutut ruokakaupat, joissa silmäillään uutuuksia ja kuljetaan tuttuja reittejä hedelmä- ja vihannesosastolta palvelutiskille ja siitä edelleen ulkomaisten elintarvikkeiden hyllyille. Nyt ranskalaiset ruokatarvikkeet ovat jo poistuneet, mutta tilalle on tullut korealaisia elintarvikkeita.
Kesän ykkösperinne on itseoikeutetusti porilainen. Nyt kunnon porilainen on kuitenkin vaarassa, sillä Porin kauppahalli on hiljentynyt. Hallista käytiin aina ostamassa perjantain viimeisinä tunteina metsästäjä-makkaraa, joka kuuluu ehdottomasti aidon porilaisen väliin paksuna paistettuna siivuna.
Ruokakaupan hyllyltä mukaan tarttuu paikallisen leipomon mantelikranssi. Ja yleensä meillä on aina niin mainio tuuri, että saamme napattua hyllyltä viimeisen mantelikranssin.
Jos satumme paikalle niin, että kransseja on vielä pari kolme kappaletta jäljellä, alkaa aina epäilyttää, kannattaako meidänkään ostaa koko pullakranssia, kun ei ole kelvannut muillekaan.
Mantelikransissa maistuu erityisesti muistot, sillä tämä on leivonnainen, jonka myös äitini mieluiten valitsee päiväkahvilla. Hän pakastaa kranssin ja viipaloi siitä kahvin seuraksi muutaman kapean siivun.
Kotona kaapista löytyi vielä matkalta tuotua pistaasimantelimassaa, joka on antaa kauniin vaalean vihreän sävyn pullalle. Niinpä päätin kokeilla mantelikranssin tekoa ihan itse.
Mantelikranssi
2 kpl
kohonnutta pullataikinaa, joka on tehty 5 dl maitoa
täyte:
200 g mantelimassaa
100 g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl tomusokeria
pinnalle:
kananmunaa
mantelilastuja
Kauli pullataikinasta kaksi levyä, molemmat noin 30×60 cm.
Sekoita pehmeä voi, tomusokeri ja raastettu mantelimassa sähkövatkaimella.
Jaa mantelimassaseos tasaisesti molempien taikinalevyjen päälle ja kääri kevyelle rullalle.
Kiepauta taikina ympyräksi ja peitä taitekohta taikinan alle. Siirrä kranssit uunipelleille leivinpaperien päälle.
Tee terävällä puukolla tai saksilla vinottaiset viillot taikinaan noin 1,5 cm välein. Leikkaa viillot vain puoleen väliin.
Ei ole tarkoitus leikata irrallisia viipaleita taikinasta. Käännä ”sakaroita” vuorotellen eri suuntiin, niin saat näyttävän kranssin.
Anna kranssien kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla noin 30 minuuttia.
Voitele kranssi kananmunalla ja ripottele päälle mantelilastuja.
Paista kranssia uunissa 200 asteessa noin 15–20 minuuttia.
Anna jäähtyä ja hunnuta lopuksi tomusokerilla.
Tiina Perähannu-Silvola