Liikunnan iloa ja kannanottoa – Kesäkuun Kutosella liikuttiin, pidettiin hauskaa ja otettiin kantaa merten saastumiseen

0
Ryhmän ”vain vähän väsähtäneet” rekvisiittana oli vyötäröllä keikkuvat merenneitouimalelut ja muovipussit ja -pillit hiuksissa. Ryhmä otti pukeutumisellaan kantaa merten saastumiseen.

Crusell-puistossa tapailtiin lauantaina tanssiaskeleita Mamban hittien tahtiin, kun perinteikäs Kesäkuun Kutonen oli polkaistu käyntiin. Mamba-yhtyeen laulaja Tero Vaara soitti Kutosen alkuohjelman hittikimarassa muun muassa kaikkien tuntemat kappaleet Vielä on kesää jäljellä ja Lauantai-ilta .

Puistossa oli iloinen ja odottava tunnelma, ja juoksuun osallistuneet ryhmät olivat selvästi panostaneet rekvisiittaan ja asuihin. Puistossa näkyi uimaleluja ja propellihattuja, ja ilmassa leijui saippuakuplia.

Vuodesta 1989 asti järjestettyä tapahtumaa on aiemmin markkinoitu naisten juoksutapahtumana, mutta tänä vuonna tapahtuma oli suunnattu kaikille. Vaikka 2010-luvulla Kesäkuun Kutonen oli hetken tauolla, vietettiin 30-vuotisjuhlapäivää vuonna 2019, juuri ennen koronapandemian rantautumista Suomeen.

– Juuri vuonna 2019 yhteistyökumppaneilta tuli kyselyä, että mikseivät miehet voi osallistua, ja tämän jälkeen päätös uudistaa tapahtuma kaikille, syntyi. Tänä vuonna on muutamia miehiä mukana, Vahteruksen ryhmässä ja yksittäinkin, kertoo Kesäkuun Kutosen järjestäjä Maiju Koskivaara .

Moni mieltää Kesäkuun Kutosen kesän aloittajaksi, ja tälläkin kertaa sää suosi, vaikka kylmiä päiviä onkin mahtunut lähiviikkoihin. Kutosen kuuden kilometrin matka on mittana sellainen, että jokainen voi osallistua, vaikka kävellenkin.

– Odotimme kyllä enemmän osallistujia, nyt niitä tuli noin kaksi sataa. Pääasia on, että saatiin edes tämä määrä. Ja ilmahan on ihana, kertoo Koskivaara tyytyväisenä.

Kesäkuun Kutonen on ollut monissa perheissä traditio naisten kesken.

– On huippua, että lapsena äitinsä kanssa tapahtumaan osallistuneet tulevat tänne nyt omien lastensa kanssa, Koskivaara iloitsee.

Puistossa huomiota herätti ryhmä, jolla oli uimalelut vyötäisillään. Kyseessä ei ollut polttariporukka, vaikka niin olisi ensinäkemältä voinut luulla, vaan joukko Pyhärannan MLL:n hallituksen jäseniä.

– Huomionherättäminen oli tässä se pointti, huudahtavat ryhmän naiset kuin yhdestä suusta.

Merenneitouimaleluihin sonnustautuneet naiset ovat viritelleet hiuksiinsa muovipusseja ja -pillejä. Uimarenkaissa roikkuvat myös jätesäkit.

– Tämä on kannanotto merten saastumiseen. Muovia kierrätetään edelleen Suomessa liian vähän, ryhmästä kerrotaan.

Jätesäkkeihin ryhmä aikoo kerätä roskia reitin varrelta, sillä Miljoona roskapussia -kampanjan tavoitteeseen riittää vielä kirimistä. Kampanjan tarkoituksena oli kevään aikana kerätä Suomesta miljoona pussillista roskia.

Kampanja päättyy 14 kesäkuuta, ja roskapussilaskurin mukaan 11.6. mennessä oli kerätty vasta vajaat 200 000 pussillista roskia.

Vakavasta aiheesta huolimatta ryhmässä on hilpeä tunnelma ja päivä on ollut nauruntäyteinen. Tapahtuman jälkeen uimalelut päätyvät lasten käyttöön uimarannalle. Perheenäideistä koostuvan ryhmän nimi on luonnollisesti ”vain vähän väsähtäneet”. Lähdössä kuitenkin ”vain vähän väsähtäneet” kirmaavat matkaan etunenässä, pyrstöt heiluen.

Sanni Artiola