Lisää elämää pihapiiriin

0
Kotimaisten luonnonkasvien kukkaloistosta voi nauttia omassa kotipihassa ilman suurta vaivaa.

Kesän koittaessa alkaa ulkoilmaelämä. Pihalla viihdytään aivan eri tavalla kuin muina vuodenaikoina, ja monelle tulee siitä olohuoneen jatke. Millainen on luonnonystävän piha? Sellainen, jossa viihtyvät ihmisten lisäksi myös muut lajit. Etenkin lukuisat pölyttäjät, linnut ja pikkunisäkkäät ovat nykyään luonnossa ahtaalla.

Omassa pihassa voi tehdä pienilläkin valinnoilla ison eron. Luonnon monimuotoisuuden kannalta lyhyeksi parturoitu nurmikko on käytännössä autiomaa, jossa harva laji viihtyy. Osan nurmikkoalueesta voi muuttaa kukkakedoksi tai niityksi. Se on myös perinteistä nurmikkoa helppohoitoisempi.

Luontoystävälliset istutukset ovat monipuolisia. Niissä kannattaa suosia hyviä mesikasveja, jotka kukkivat varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn asti. Moni pitkälle jalostettu koristekasvi saattaa olla kokonaan medetön, tai sen kukka voi olla niin täynnä terälehtiä, että hyönteiset eivät löydä mesitarjoilun äärelle.

Kestäviä ja kauniita istutuksia miettiessä kotimaiset luonnonlajit ja niiden jalostetut lajikkeet ovat ylivoimaisia. Luonnonlajien kohdalla ei tarvitse miettiä riskiä kasvin karkaamisesta luontoon. Useat puutarhakasvit pysyvät onneksi hyvin ruodussa, mutta luonnon kannalta on syytä välttää sellaisia lajeja, jotka leviävät runsaasti.

Lähes kaikki tällä hetkellä haitalliset vieraslajit ovat päätyneet luontoon ihmisten toimesta. Esimerkiksi piiskuja, isotuomipihlajaa ja pajuangervoa ei suositella puutarhakasveiksi: ne ovat erityisen herkkiä leviämään luontoon, jossa ne vievät elintilaa alkuperäisiltä lajeiltamme. Silti niitä voi toistaiseksi surutta ostaa puutarhamyymälöistä.

Kotimaista kasvilajistoa suosimalla pääsee jo varsin pitkälle. Pihassa voi tehdä muitakin luontoystävällisiä tekoja. Moni eläin viihtyy paremmin, jos ympäristöstä löytyy suojapaikkoja. Kun pihaan jättää runsaiden istutusten lisäksi kiviä ja vaihtelevia maastonmuotoja, tarjoaa monelle eläimelle kaivattua turvaa.

Pihatöissä syntyvistä risuista ja kasvijätteistä voi rakentaa tontin perälle tai vaikka kompostorin näköesteeksi risuaidan. Se tuo ajan kuluessa kaivattua lahopuuta ympäristöön. Lisäksi risuaidat ja kasat tarjoavat suojaisia levähdys- ja pesäpaikkoja pihapiirin eläinasukkaille.

Perinteinen pihan luontoteko on linnunpönttöjen ripustaminen. Pesivien lintujen tarkkaileminen ilahduttaa pihapiirissä. Sen lisäksi tutut linnunpönttöjen asukkaat, siepot ja tiaiset, huolehtivat tehokkaasti siitä, että ötökät eivät pääse lisääntymään kiusaksi asti.

Linnunpönttöjä ripustaessa ne tulee kiinnittää siten, että kiinnitykset eivät vahingoita puita. Pönttöjä tulee myös huoltaa säännöllisesti, jotta ne eivät muutu tautipesiksi. Ja tietenkin linnunpönttöjen tulee olla linnuille turvallisia.

Lintujen lisäksi pönttöjä ja koteja voi nikkaroida myös lepakoille, siileille ja hyönteisille. Nautitaan kesästä hyvillä mielin yhdessä!

Teksti: Lily Laine, kuva: Maija Karala

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän