Lokalahdentien sillalle kuntotarkastus – Rapautunutta siltaa saattaa odottaa korjausurakka

0
Lokalahdentien silta on 140 metriä pitkä ja liki 12 metriä leveä.

Tänään tiistaina aloitetaan Lokalahdentien sillalla kuntotutkimus. Tutkimus tehdään kahden nosturin avulla sillan ulkopuolelta ja nämä nosturit sijoitetaan sillan ali kulkevalle Honkatielle. Siltaa tai Honkatietä ei kuitenkaan suljeta töiden ajaksi. Työt alkavat tänään kello 9 ja ne jatkuvat torstaihin saakka.

Kaupungin suunnittelija Henriikka Lohtajan mukaan Lokalahdentien siltaa tutkitaan sen heikentyneen kunnon vuoksi. Kyseinen silta on Suomen mittapuussa melko harvinaislaatuinen, koska se on kahteen suuntaan jännitetty ja varsin pitkä silta.

– Aiemmissa tarkastuksissa on havaittu, että sillan kuntopisteet eivät ole kovin hyviä. Teetämme laajemman tutkimuksen, mutta tilanne ei ole vielä mitenkään hälyttävä. Sillan jänteiden kuntoa tukitaan ensin, jonka jälkeen tehdään erikoistarkastus, Lohtaja kertoo.

Sillalle on tehty isompi vesieristeisiin ja liikuntasauman tukikerroksiin liittyvä remontti vuonna 2005. Vuonna 2013 myös sillan painorajoituksia tarkasteltiin ja siltaan tehtiin saumapaikkauksia. Sillassa havaittiin vuonna 2019 tehdyssä yleistarkastuksessa joitakin vakavia vaurioita ja halkeilua.

– Myös junaradan sähköistyksen takia siltaan on tehty lisämaadoituksia, Lohtaja summaa.

Lokalahdentien silta on 140 metriä pitkä ja liki 12 metriä leveä. Silta ylittää junaradan lisäksi myös Hakametsään vievän Honkatien sekä pyörätien.

– Yleisesti ottaen Suomessa ei ole tehty niin paljoa jännitettyjä siltoja ja maailmalla vieläkin vähemmän. Pituus ei ole oleellista, mutta näiden siltojen kunnon tutkiminen on haasteellista, Lohtaja lisää.

Lokalahdentien sillan jänteiden kuntoa tutkitaan ultraäänellä kuvaamalla niin, ettei siltaa tarvitse sen takia avata. Erikseen tehdään myös erikoistarkastus, jota varten siltaa avataan ja siitä otetaan näytteitä. Toinen ajokaista on kuitenkin koko ajan käytössä.

– Sillan metallisen saumalaitteen viereisen tukikerroksen kulumisen moni on huomannut. Ne tuntuvat ikäviltä, kun ajaa siltaa pitkin autolla. Nämä eivät kuitenkaan ole varsinaisia rakenteellisia ongelmia, Lohtaja kuvailee.

Lohtaja toteaa, että tukikerroksen voi uusia ilman mittavaa siltaremonttia esimerkiksi päällystyksen yhteydessä.

– Toimenpiteitä ei kuitenkaan voida tehdä, ennen kuin tarkastukset on tehty.

Kaupungin tekninen johtaja Jari Nikkari on tilannut sillan jänteiden kuntotutkimukset Ramboll Finland Oy:ltä. Tutkimusten arvonlisäveroton hinta on 38 800 euroa. Siltaan on tilattu myös erikoistarkastus, jonka pohjaksi kaupunki tarvitsee Rambollin tutkimustietoa sillan jänteiden kunnosta.

Nikkari tilaa sillan erikoistarkastuksen Insinööritoimisto Ponvia Oy:ltä ja sen arvonlisäveroton hinta on 35 900 euroa.

– Jos silta on silloin 1980-luvulla tehty huolellisesti, niin saatamme selvitä aika pienillä korjauksilla, mutta viitteitä kosteusvaurioista ja halkeilusta kuitenkin valitettavasti on, Lohtaja toteaa.

Lohtaja muistuttaa, että Suomessa on valtavasti siltojen korjausvelkaa, joten Uusikaupunki ei ole ainoa kunta, jolla on mahdollisesti edessä kalliita siltaurakoita.

– Kyse on lähinnä siitä, miten ajoissa näihin siltarakenteiden hapertumisiin puututaan. Tarpeeksi ajoissa tehty remontti tuo jopa 50 vuotta lisäaikaa silloille, hän toteaa.

Kaupunki on tehnyt liikennelaskentaa Lokalahdentien sillan jatkona olevalla Vakka-Suomenkadulla. Lohtaja korostaa, että sillalla kulkevaa liikennettä ei ole laskettu, mutta sen liikennemääriä on mahdollista arvioida Vakka-Suomenkadun laskennan perusteella.

– Vakka-Suomenkadun molemminsuuntainen liikenne on noin 10 000 ajoneuvon luokkaa päivässä. Se on tämän kokoiselle kaupungille suunnattoman vilkas väylä, koska edes kantatie 43:lla ei ole noin vilkasta liikennettä päivittäin, Lohtaja toteaa.

Tähän tietoon pohjaten Lohtaja arvioi, että Lokalahdentien sillalla kulkee ainakin 5 000 ajoneuvoa päivässä ja suuri osa tästä liikenteestä on raskaita ajoneuvoja.

– Silta on siis ehdottoman vilkkaasti liikennöity ja sillan mahdollinen korjaus vaikuttaa monen kulkemiseen kaupungissa, Lohtaja sanoo.

Muitakin Uudenkaupungin siltoja tutkitaan ensi vuonna. Tulevista tutkimuksista suurin osa on Lohtajan mukaan tavallisia yleistutkimuksia, mutta myös Hangontien sillalla on edessä erikoistarkastus.

– En tiedä vielä tarkkaan, mitkä kaikki sillat ensi vuoden tarkastuksiin valitaan mukaan, Lohtaja lisää.

Kahdeksan miljoonan markan silta

Lokalahdentien silta tunnetaan myös Uudenkaupungin ratapihan ylikulkusiltana, koska se ylittää sekä Turusta Hangonsaareen yltävän junaradan että Hakametsään johtavan Honkatien.

Silta on otettu käyttöön marraskuussa 1986 ja sen rakentaminen kesti noin vuoden. Sillan valmistuttua suljettiin Lokalahdentien tasoristeys.

– Ratapihan ylikulkusillan kokonaiskustannukset tiejärjestelyineen olivat kahdeksan miljoonaa markkaa ja tästä sillan osuus oli neljä miljoonaa markkaa, todettiin Uudenkaupungin Sanomissa 7.11.1986.

Lokalahdentien silta on jännitetty betoninen jatkuva ulokeontelolaattasilta. Sillan rakentamiseen käytettiin arkistolähteiden mukaan 1 350 kuutiota betonia, 45 000 kiloa jänneterästä ja 73 000 kiloa rautaa. Silta on 140 metriä pitkä ja 11,75 metriä leveä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän