Luksuspäiväretki Riitalle

0

Työkaverini Riitta jäi eläkkeelle! Riitta oli työmaalla sitä vahvaa ja väkevää sorttia. Riitta kuuluu suuriin ikäluokkiin, jotka nyt eläköityvät. Vuonna 2022 työeläkkeelle siirtyi 71 500 henkilöä, määrä nousi 10 000 henkilöllä vuodessa. Uudenkaupungin väestöstäkin jo noin kolmannes on ikäihmisiä (65+). Tämän suuren väestöryhmän hyvinvoinnin tukeminen on meidän yhteinen asiamme.

Riitan aktiivisten eläkepäivien tueksi ja iloksi suunnittelin hänelle päiväretken:

Aloita aamu Café Aitassa aamiaisella, jonka buffet tarjoaa talon itse valmistamia tuoreita leipiä ja muita paikallisia herkkuja. Kävele sitten uudistetun Alisenkadun kautta Wahlbergin museotalolle, jossa esitellään porvariskodin elämää merenkulkukaupungin kulta-aikana sekä kaupungin merellistä historiaa.

Museovierailun jälkeen jatka ihastelemaan sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevaa Myllymäkeä, jonka tunnelma on kuin suoraan Astrid Lindgrenin saduista. Myllymäellä on kokoelma vanhoja tuulimyllyä ja kauniita istutuksia sekä harvinaisia puulajeja.

Kävele sitten puutalokortteleiden lomasta torille, jossa voit tutustua Uudenkaupungin rauhan muistomerkkiin. Muistomerkki kunnioittaa yhtä Euroopan historian merkittävimmistä rauhansopimuksista, joka allekirjoitettiin Uudenkaupungin torilla vuonna 1721 ja se päätti Suuren Pohjan sodan.

Torilla voit ihailla myös ympärillä olevia rakennuksia, joista mainittavimmat ovat Uudenkaupungin Uusi kirkko, Kaupungin kirjasto, joka on ilmeisesti Suomen vanhimpia (ellei vanhin) kirjastorakennus sekä Raatihuone, jossa sijaitsee myös kaupungin matkailutoimisto. Sieltä voit hakea liput Crusell-viikon esityksiin.

Sitten ostoksille! Aika ”Puotien Paris” on todellinen nautinto. Uudenkaupungin keskustan puodeista löytyy ”vaikkas ja mitä”. Ostoksilta suuntaat sitten lounaalle ja ainoana haasteenasi onkin runsas tarjonta. Valitsetko torin laidalla olevan perinteisen Gasthaus Pookin? Vai menetkö sittenkin Kaupunginlahden terassiravintoloihin, joista Captain’s Makasiini ja Bistro Bay tulevat ensimmäisenä mieleesi?

Lounaan jälkeen suosittelen aikuisten makuun olevia ulkokuntoilulaitteita Kaupunginlahden pohjukassa, josta alkuverryttelyn jälkeen pääsetkin luonnikkaasti Sorvakon pururataverkostolle, jonka varrella sijaitsevat myös frisbeegolfrata sekä kuntoportaat.

Iltapäivän reippailujen jälkeen suuntaat tietysti munkkikahville ja jätskille Kaupunginlahden rantabulevardia pitkin Pakkahuoneelle, joka on kesällä kaupungin ykköspaikka erinomaisen kahvilansa ja kansainvälisen vierasvenesataman ansiosta.

Kahvihetken jälkeen nouset Pakkahuoneen takana sijaitsevat portaat ylös Luotsimuseolle ja ihailet huikeita näkymiä merelle Vallinmäeltä, josta vuorostaan laskeudut tutkimaan Uudenkaupungin Vanhaa kirkkoa. Kirkon ehkä tunnetuin yksityiskohta on sen poikkeuksellinen välikatto, joka on kuin purjelaiva ylösalaisin.

Onko aikaa vielä pyöräretkelle, vaikka toisaalta myös matka saaristoon kutkuttaisi? Yhdistä nämä molemmat ja lähde tutustumaan kauniiseen saaristoon pyöräilemällä Velhoveden rengastiellä, joka kiertelee 50 kilometrin matkan upeissa saaristomaisemissa.

Illallisaikaan palaat taas kaupunkiin ja voit käydä syömässä Santtioranta Camping leirintäalueen kahvilaravintolassa tai jatkat matkaa takaisin Kaupunginlahden rannan vanhoissa suolamakasiineissa sijaitseviin ravintoloihin. Siellä voit myös naukata virkistävän mukin huiviin ja jatkaa iltaa pitkään yöhön.

Riitta, nauti eläkepäivistä, pidä itsesi aktiivisena ja kerro tästä luksuspäiväretkestä myös muille!

Jan Vuorenlaakso

kirjoittaja on

uusikaupunkilainen virkamies