Lukuisia tarinoita yhdessä rakennuksessa

0

Suvisessa Suomessa on paljon hienoja matkailukohteita, joissa kuka tahansa saa vierailla täysin maksutta. Tähän ryhmään kuuluu satojen luontokohteiden ohella myös esimerkiksi yli 260 tiekirkkoa.

Tiekirkot ovat kirkkoja, jotka ovat kesäisin auki myös matkailijoita varten. Useimmissa avoinna olevissa tiekirkoissa on paikalla opas kertomassa rakennuksen historiasta. Mitkään muut julkiset rakennukset eivät tarjoa niin laajaa katsausta maamme historiaan, taiteeseen, arkkitehtuuriin tai yhteiskunnallisiin kysymyksiin kuin kirkkorakennukset. Yksi kirkkorakennus kätkee sisäänsä lukuisia tarinoita. Kaiken tämän saat siis kokea ilmaiseksi.

Lisää tarinoita paikallisista ihmisistä ja heidän elämästään löytyy kirkkoa usein ympäröivältä hautausmaalta. Vanhat hautausmaat tarjoavat yleensä näkemistä myös puutarhoista ja puistoarkkitehtuurista kiinnostuneille. Ja kuumana kesäpäivänä hautausmaiden varjoisilla kujilla on mukava levähtää hetki kesken matkanteon.

Uudessakaupungissa tiekirkkoja on Kalannin Pyhän Olavin kirkko, Pyhämaan uhrikirkkoa ja Pyhämaan uusi kirkko sekä Uudenkaupungin vanha kirkko. Näistäkin kirkoista jokainen on todella tutustumisen arvoinen. Tiesitkö esimerkiksi että Pietari Henrikinpojan vuosina 1470 – 1471 maalaamat kalkkimaalaukset Kalannin kirkossa aloittivat kokonaisen tyylisuunnan keskiaikaisten kirkkojen koristelussa? Tai että Uudenkaupungin vanhan kirkon tornissa päivysti joka yö kaupungin palovartija aina vuoteen 1936 asti?

Tietoja avoinna olevista tiekirkoista löytyy kätevästi netistä. Merkitse tiekirkkojen nettisivuston karttahakuun oma kesälomareittisi, niin näet mitkä tiekirkot ovat avoinna sinun lomamatkasi varrella. Vaikka olisit jo edellisinä vuosina tutustunut sinua kiinnostaviin tiekirkkoihin, niin kannattaa huomata että vuosittain tulee ohjelmaan mukaan uusia tiekirkkoja.

Maija Ala-Jääski

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän