Meri rannassa, silti kaukana

0

Uudessakaupungissa on noin 1300 venepaikkaa Kaupunginlahdessa, Suukarissa, Sorvakossa, Ykskoivussa, Janhualla, Santtiossa, Pyhämaassa ja Lokalahdella. Vaikka sanotaan, että jokaisella uusikaupunkilaisella on paatti, niin näinhän se ei oikeasti tietenkään ole.

Uudenkaupungin venepaikat palvelevat omien kaupunkilaisten lisäksi myös mökkiläisiä ja naapurikuntalaisia. Esimerkiksi raumalaisveneilijöistä moni on vuokrannut venepaikan Uudestakaupungista. Länsi-Suomessa (6.6.) haastateltu raumalaisveneilijä kertoo, miten Raumalta lähdetään yleensä kohti etelää ja edessä on aina se yksi sama reitti. Kun sitä ajelee vuosikausia, alkaahan se tympiä, siksi moni raumalaisveneilijä hurauttaa mieluummin autolla Uuteenkaupunkiin. Täältä veneellä lähtiessä avautuu heti useampi reittivaihtoehto. Uudestakaupungista voi suunnistaa Ahvenanmaalle, Kustaviin tai Turun saaristoon nopeammin kuin Raumalta. Venepaikkojen vuokrissa ei ole juuri eroa.

Myös veneellä tuleville vierailijoille Uusikaupunki on hyvä kohde. Vierassatamia on useampia ja palvelut hyvät. Pakkahuoneen lisäksi veneellä voi tulla Salmerin palvelusatamaan, Pyhämaan Telakkarantaan tai Ugin Työväen Moottoriveneseuran retkisatamaan Haanperänkarissa.

Veneilijöillä on siis erinomainen tilanne, sen sijaan maakrapujen tilanne ei ole aivan yhtä hyvä.

Jos Uudessakaupungissa ei omista venettä tai tulee muualta jollain muulla kulkuvälineellä, saaristoon pääsee kyllä, mutta rajoitetusti. Täältä järjestetään koko päivän risteilyjä Isoonkariin ja Katanpäähän. Koko päivän risteily voi olla turistille liian pitkä. Uusikaupunkilainenkin voisi haluta vain pyrähtää merelle. Uudestakaupungista järjestetään myös lyhyitä risteilyjä vesille, mutta niitä ei ole päivittäin. Toivottavasti risteilyille kertyy niin paljon kysyntää, että niitä voitaisiin järjestää kesäisin enemmänkin. Esimerkiksi ravintola Odinen ratkaisu noutaa asiakkaat saareen, on ollut hieno ratkaisu.

Kun meri on ihan rannassa, merelle pitäisi päästä mahdollisimman helposti.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän