Miljoonien arvoisella soittimella soitetaan ilmaiseksi

0
Uudenkaupungin Uudessa kirkossa soi urkuvartti joka torstai 6. heinäkuuta asti.

Seurakunnan musiikkityön urkuvartit alkoivat tällä viikolla. Varteista on tullut Uudessakaupungissa jo kesäinen perinne. Seuraavana viitenä torstaina on Uudessa kirkossa tarjolla jokaiselle kiinnostuneelle erilainen musiikkihetki. Musiikkielämys on kuulijoille ilmainen ja urkurit toteuttavat sen kirkon miljoonien arvoisilla uruilla.

– Tänä päivänä näiden urkujen arvo on noin 3 miljoonaa euroa. Aikanaan, eli vuonna 1865, seurakunta sai nämä Marcussen & Sohn -urut lahjoituksena, tiivisti kanttori Kari Vuola.

Uudenkaupungin kirkon urut ovat paitsi rahallisesti, myös kulttuurihistoriallisesti, arvokkaat.

– Voidaan rehellisesti todeta, että nämä urut ovat myös Skandinavian arvokkaimpien urkujen joukossa, sillä valitettavan paljon kirkkojen vanhoja urkuja on purettu ja vaihdettu nykyaikaisempiin, jopa vielä 1970-luvulla. Meillä, eikä paljon muissakaan Pohjoismaissa, ymmärretty urkujen kulttuurihistoriallista arvoa, Vuola lisäsi.

Ainutlaatuisuudessaan uuden kirkon urkuja voi ihastella myös käsityötaiteen mestariteoksena. Mutta miten näin vanhat urut soivat?

– Soittajalle urut ovat kieltämättä aikamoinen haaste, ne ovat raskaat ja niitä on vaikea soittaa. Mutta kun soittaja osaa asiansa, näillä uruilla kaikki musiikki kuulostaa hienolta, pohti Kari Vuola.

Kanttori Kari Vuola avasi tämän kesän urkuvartit viime torstaina ja ensi torstaina vuorossa on kanttori Ari Stenman . Muut seuraavien viikkojen aikana esiintyvät urkurit ovat Aada Wirberg, Anna Välimäki, Juhani Romppainen ja Julia Tamminen . Heistä Romppainen ja Tamminen tulevat Uudenkaupungin seurakunnan ulkopuolelta.

– Jokainen soittaja saa suunnitella oman urkuvarttinsa ohjelman itse. Aika urkuvartti on myös hieman viitteellinen, ohjelma voi kestää vartista puoleen tuntiin, selvitti Vuola.

Urkuvartit alkavat joka torstai Uudessa kirkossa klo 12 ja viimeinen urkuvartti soi 6. heinäkuuta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän