Mopojen yöajokielto keskustassa voimaan heinäkuussa – Kaupunginhallitus käsitteli asian uudestaan

1
Keskustan asukkaat ovat näreissään mopoilijoiden yöllisestä metelistä. Arkistokuva

Kaupunginhallitus päätti toukokuussa, että kaupungin ruutukaava-alue suljetaan kesäöiksi mopoilta ja mopoautoilta. Moporalli on häirinnyt osan keskustan asukkaiden yöunta. Päätöksestä tehtiin kuitenkin kaksi oikaisuvaatimusta, joissa vedottiin päätöksenteossa tapahtuneeseen menettelyvirheeseen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raimo Löfstedt (kok.) äänesti toukokuisessa käsittelyssä tyhjää, vaikka hänellä on kuntalain mukaan velvollisuus ottaa asiaan kantaa, jos aiemmat äänet ovat menneet tasan. Kaupunginhallituksen toukokuisesta päätöksestä tuli kaksi oikaisuvaatimusta, joissa todettiin, että päätös keskustan yöllisestä ajokiellosta on kuntalain vastainen.

Tällä viikolla kokoontunut kaupunginhallitus käsitteli oikaisuvaatimuksia, hyväksyi ne ja kumosi tekemänsä toukokuisen päätöksen. Kaupunginhallitus käsitteli myös mopojen keskusta-alueen yöllistä ajokieltoa uudestaan ja päätti äänin 6–5, että kielto tulee voimaan heinäkuun alusta.

Kokouksen aikana Veli-Matti Virtanen (kesk.) esitti, ettei yöllistä ajokieltoa toteutettaisi. Jari Valkonen (ps.) kannatti Virtasen esitystä. Äänestyksessä Virtasen ja Valkosen kannalla olivat myös Li Grönlund (vas.), Esa Aaltonen (ps.) ja Birgitta Runola (kesk.).

Ajokieltoa kannattivat Laura Kontu (kok.), Kari Koski (sd.), Merja Koski (sd.), Seppo Nikula (kok.), Janne Sjölund (sd.) ja Raimo Löfstedt .

– Osalle kaupungin asukkaista on syntynyt ehkä virheellinen käsitys, mistä tässä asiassa on kyse. Ei keskustan yöllinen mopoajokielto häiritse kenenkään elämistä, mutta muita häiritsevää ajoa rajoitetaan. Jatkossa poliisilla on tarvittaessa mahdollisuus puuttua ajamiseen, mutta ei tämän pitäisi mullistaa kenenkään elämää, vaan normaali asiointi on yhä mahdollista, kommentoi kaupunginjohtaja Atso Vainio kaupunginhallituksen päätöstä.

Poliisin keinoja häiritsevään ajoon puuttumisessa voisivat olla esimerkiksi huomautus tai sakko. Heinäkuun alusta Uudessakaupungissa voimaan tuleva kielto koskee L-luokan ajoneuvojeneli mopojen ja mopoautojenhäiritsevää ajelua.

Keskusta-alueella kielletään häiritsevä ajo joka päivä kello 22–06.Ajokieltoalueelle asennetaan 16 kieltomerkkiä lisäkilvin. Liikennemerkkien asennusmaksaa 3 200 eurosta 5 000 euroon.

Löfstedt muistutti, että kyseessä on heinäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä kokeilu, jonka jälkeen kaupungissa pohditaan, miten jatkossa edetään.

– Tällä estetään se, ettei ympäri toria ajeta yöllä kovaäänisellä kulkuneuvolla. Nyt tehdyllä päätöksellä kunnioitetaan keskustan alueen ihmisiä, Vainio lisäsi.

1 KOMMENTTI

  1. Jos tähän asiaan vaikuttaa millään lailla mopojonnejen tarpeeton rälläys ja mahdollisesti sudittaminen, keuliminen ja mahdollisesti oikein erityisen räpättävä, viritetty mopo niin ihan itse kerjäsivät tätä. Muussa tapauksessa otan olettamukseni takaisin ja pahoittelen.

Kommenttien lisääminen on estetty.