Nikotiinipussit saapuivat

0
Nikotiinipusseja käytetään pussinuuskan tavoin.

Nikotiinipussien myynti ja maahantuonti sallittiin täysimääräisesti huhtikuun aikana. Nyt niitä on hyvää vauhtia saapumassa jo kivijalkaliikkeiden valikoimiin, myös Uudessakaupungissa. R-Kioskit ottivat tuotteet myyntiin heti ensimmäisten joukossa.

– Vajaan kuukauden ovat olleet myynnissä, sitä luokkaa, kertoo R-Kioski Ketunkallion kauppias ja omistaja Jaakko Rantala .

Rantalan mukaan menekki on ollut hyvää, sillä tuotteelle on Suomessa jo valmiit markkinat.

– Kyllä se on kasvamaan päin, pikkuhiljaa enemmän ja enemmän kysytään. Käyttäjäkuntaa on todella paljon, hän toteaa.

Samaa kertoo myös R-Kioskin Länsi-Suomen aluepäällikkö Antti Toroska .

– Jotain se kertoo, että tuote, josta ei saisi kertoa, lähtee heti kuin kuumille kiville. Suomessa on ollut paljon käyttäjiä jo ennestään, Toroska mainitsee.

Kesko ja S-Ryhmä ovat juuri ottaneet nikotiinipussit myymälävalikoimiinsa. Samoin on tehnyt myös Lidl.

– Paljon on nikotiinipusseja tarjottu, mutta ei ole vielä niitä myynnissä. Tulemme saamaan niitä tällä viikolla, kun otamme myyntiin kokeiluerän, kertoo K-Supermarket Itäpoijun kauppias  Jari Lehto .

– Olemme tuoneet tämän viikon alussa myymälöihimme lukumääräisesti suppean valikoiman nikotiinipusseja vastaamaan asiakaskysyntään, totesi puolestaan SOK Marketkaupan päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho  edellisellä viikolla.

Lidliinkin tuotteet ovat jo valtakunnallisesti saapuneet.

– Vastaamme suomalaisten asiakkaiden kysyntään ja nikotiinipussit ovat myynnissä nyt kaikissa myymälöissämme, kerrotaan kaupan viestinnästä. 

Toistaiseksi kauppojen valikoima on suppea, mutta lisääntyy varaston kertyessä. Kauppiaat eivät yleensä hanki tuotetta itse, vaan ne tilataan keskusvaraston kautta.

– Jos tulee sellainen sääntö, ettei saa myydä, tuotteet voidaan helposti palauttaa Keskon keskusvarastoon, kiteyttää Lehto.

Toukokuun alussa valikoimista poistettiinkin hetkellisesti tietyt tuotteet, joita voidaan käyttää tupakan maustamiseen, koska niiden myynti kyseiseen tarkoitukseen kiellettiin. Nyt osa tuotteista löytyy jälleen kaupan hyllyltä, sillä samaisia tuotteita voidaan myydä elintarvikkeiden maustamiseen.

Nikotiinipussien myyntitilanne on epävarma. Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt esityksen, jonka mukaan nuuskan ja nikotiinipussien myynti ja kaikenlainen maahantuonti olisi kiellettävä. Hallituksen esitys kielloista oli lausuntokierroksella 22.5. asti. Sellaisenaan toteutuessaan kielto tulisi voimaan aikaisintaan syksyllä.

Turvallisuus- ja kemikaalikeskus Tukesin puolestaan odotetaan asettavan nikotiinipitoisuusraja vähittäiskaupassa myytäville nikotiinipusseille lähiaikoina. Rajaksi kaavaillaan 16,7 milligrammaa nikotiinia annosta kohden. Kauppojen myymät nikotiinipussit jäävät kyseisen rajan alle. 

– Vastuullisuus on todella suuri asia, maksiminikotiiniraja on meillä 15 milligrammaa pussilta, kertoo R-Kioskin aluepäällikkö Toroska, korostaen myös ikärajavalvonnan tärkeyttä.

Kaavailtuihin kieltoihin ja sen mahdollisiin vaikutuksiin liittyen Toroskalla on selkeä vastaus.

– Verotulot menevät muualle, mutta haitat terveydenhuollolle. Suomi saisi tästä arviolta 100 miljoonaa euroa verotuloja vuodessa. Jos myynti kielletään, tuodaan nikotiinipusseja harmaana muualta Euroopasta. Nikotiinipusseja käytetään usein nuuskan korvikkeena, ja Ruotsissa on nuuskamarkkina, joka kohdistuu suoraan Suomeen. Nikotiinipussien myynnin sallimisella Suomessa on varmasti laskeva vaikutus myös nuuskan maahantuontiin, hän toteaa.

Myös muut kaupat korostavat vastuullisuuden merkitystä tuotteen myynnissä. Makujen ja vahvuuden tarkkailu korostuu vastauksissa. Internetissä nikotiinipusseja markkinoidaan vapaasti, ja makuja on saatavilla runsaasti.

Kaupat haluavat tehdä pesäeron internetin kautta tapahtuvaan myyntiin. Kivijalkaliikkeet eivät markkinoi tuotteita ja ottavat valikoimiinsa makuja, jotka eivät vetoa nuoriin. 

– Tietenkin on tiukka omavalvonta, tuotteet ovat piilossa. Tuotelistoista näkee valikoiman. Jos näitä saa ruotsinlaivalta ja netistä, kannattaisi myynti pitää päivittäistavarakaupoissa, ettei myynti mene harmaaseen talouteen. Valtio saisi verotulot tästä, pohtii Jari Lehto.

Lehdon mukaan olisi hyvä, että nikotiinituotteiden kulutus vähentyisi.

– Täytyy toivoa, että terveystietoisuus lisääntyy ja kaikkien nikotiinituotteiden käyttö vähenee, hän toteaa.

Tupakkatuotteiden menekki vanhojen tuoteryhmien osalta yleisesti ottaen on pysynyt Uudessakaupungissa melko tasaisena, joskin ajoittain tietyt trendit saattavat korostua.

– Savukemyynti on pysynyt yllättävän suurena ja tasaisena. Lisäsimme sikarivalikoimaa, sillä moni haluaa ostaa sikareita kesäjuhliin, kertoo Lehto. 

FaktaMitkä nikotiinipussit?Nikotiinipusseja kutsutaan myös nikotiininuuskaksi ja

valkonuuskaksi.

Tuotetta käytetään pussinuuskan tavoin.

Tuote ei sisällä lainkaan tupakkaa, vaan nikotiinia ja

täyte- ja makuaineita.

Yli neljän milligramman vahvuisten nikotiinituotteiden myynti ja maahantuonti viihdekäyttöön sallittiin

huhtikuussa.

Yli neljä milligrammaa nikotiinia annosta kohden sisältävät tuotteet laskettiin ennen lääkeaineeksi, jonka maahantuonti ilman lääkärin kirjoittamaa reseptiä oli lääkeainerikos.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän