Onnenkyyneleitä kaupunginvaltuustossa – Nuorisovaltuustolle puheoikeus valtuustoon elokuusta alkaen

0
Nuorisovaltuuston jäsenet Maisa Kari ja Aamu Levanen odottamassa kaupunginvaltuuston kokouksen alkua

Nuorisovaltuuston jäseniä saapui kaupunginvaltuuston kokoukseen seuraamaan merkittävää ja historiallista päätöstä. Illan aikana selvisi saivatko nuvalaiset puhe- ja läsnäolo-oikeuden valtuustoon. Ennen kokouksen alkua nuorisovaltuutettujen tunnelma oli jännittynyt.

– Minua jännittää jo kovasti. Tuntuu epätodelliselta, että olemme päässeet asian kanssa näin pitkälle, kertoi nuorisovaltuuston jäsen Maisa Kari.

Paikalle oli saapunut nuorisovaltuustosta myös Aamu Levanen. Molemmille nuorisovaltuutetuille kyseessä oli ensimmäinen kaupunginvaltuuston kokous, jota he olivat seuraamassa paikan päällä.

– On mielenkiintoista päästä näkemään, tuleeko aiheeseen kommentteja valtuutetuilta ja nähdä, millaiset fiilikset heillä on mahdollisesta valtuustopaikastamme, Levanen totesi.

Yli kolmen tunnin odotuksen jälkeen kokouksessa avattiin keskustelu hallintosäännön luvusta, jonka osana myös nuorisovaltuuston puhe- ja läsnäolo-oikeus valtuustossa oli. Ilman yhtäkään puheenvuoroa, asiasta päätettiin pohjaehdotuksen mukaisesti.

– Me tehtiin se, totesi Kari onnenkyyneleet silmissään.

– Tämä on huikeaa. Tämän päätöksen johdosta nuoret tietävät jatkossa paremmin, mitä Ugin kuntapolitiikassa tapahtuu. Saamme myös uusia kontakteja ja pääsemme tulevaisuudessa tekemään parempaa yhteistyötä kaikkien kaupungin päättäjien kanssa. Vihdoinkin tämä tapahtui, kertoi  Levanen .

Uudenkaupungin nuorisovaltuusto on pyrkinyt saamaan puhe- ja läsnäolo-oikeuden kaupunginvaltuustoon jo noin kymmenen vuoden ajan. Kari on onnellinen, että nuorisovaltuusto saa vihdoin valtuustopaikat monen vuoden odotuksen jälkeen.

– Oloni on huikea, mutta väsynyt. Olemme istuneet täällä neljä tuntia, mutta emme minuuttiakaan turhaan. Töitä tämän eteen on tehty valtavasti.

Myös kokouksen striimausta seurannut nuorisovaltuuston jäsen  Emil Haijanen  on päätöksestä iloinen.

– Fiilis on hieno, tämä on hieno homma. On ihmeellistä, että asia meni vihdoin läpi ja vielä ihmeellisempää, ettei kukaan vastustanut sitä kokouksessa.

Haijasen mielestä nuorisovaltuusto pääsee vaikuttamaan paremmin valtuustopaikkojen johdosta.

– Pystymme nyt pitämään nuorten puolia myös kaupunginvaltuustossa ja uusien kontaktien avulla voimme päästä vaikuttamaan asioihin paremmin jo suunnitteluvaiheessa.

Nuorisovaltuuston puhe- ja läsnäolo-oikeutta koskeva lisäys hallintosääntöön astuu voimaan elokuussa. Nuorisovaltuusto valitsee keskuudestaan kaksi edustajaa kaupunginvaltuuston kokouksiin.

Teksti ja kuva: Helmi Rantanen

Jutun kirjoittaja on nuorisovaltuuston puheenjohtaja, joka työskentelee tänä kesänä toimittajana Uudenkaupungin Sanomissa.