
– Vastaanottopäiviä täällä kertyy kuukausittain 5–7.
Ruohola ei ole ainoa erikoislääkäri, jolla on vastaanotto Uudessakaupungissa.
– Helpompi olisi sanoa, minkä erikoisalojen lääkärivastaanottoja täällä ei ole, koordinoiva ylilääkäri Jonna Virtanen toteaa. Hän itse on nefrologi ja vastaanottaa potilaita Vakka-Suomen sairaalan poliklinikalla kolmena päivänä viikossa. Muut päivät hän työskentelee Turussa.
Vakka-Suomen sairaalassa loppuivat synnytykset vuonna 2003. Koordinoiva ylihoitaja Riikka Maijala kertoo, että sairaalan toimintaa on sen jälkeen kehitetty paljon. Vauvalan tilalla toimii tällä hetkellä lääkehoitopoliklinikka, jossa esimerkiksi syöpäpotilaat käyvät saamassa sytostaattihoitoa. Lisäksi yksikössä hoidetaan muun muassa reuma- ja IBD-potilaita sekä verituotteita ja rautaa tarvitsevia.
Poliklinikoilla on myös erikoislääkäreitten vastaanottoja tiettyinä päivinä.
– Erikoislääkärit vastaanottavat myös Salon ja Loimaan lähisairaaloissa, Virtanen kertoo.
Tavoitteena on helpottaa potilaita niin, ettei aina tarvitse lähteä Turkuun. Kun erikoislääkäri vastaanottaa Uudessakaupungissa ja hoitoja annetaan myös täällä, se merkitsee, että vuosittain vältytään usealta sadalta matkalta Turkuun. Uudessakaupungissa annettiin viime vuonna esimerkiksi 423 syöpähoitoa ja tämän vuoden alussa syöpähoitoja on annettu täällä jo 146. Kyse ei siis ole mistään pienestä määrästä.
Vakka-Suomen sairaalassa käy potilaita Uudenkaupungin lisäksi myös lähikunnista.
– Aina tulee kiitosta siitä, miten mukavia ja osaavia hoitajia meillä on ja miten helppo meille on tulla. Esimerkiksi se on iso asia, että täällä on parkkipaikkoja ja ne ovat ilmaisia, Maijala hymyilee.
Yksi lääkehoitoyksiköissä työskentelevistä hoitajista on sairaanhoitaja Sari Särkiniemi. Hän pitää sitä etuna, että pienessä yksikössä hoitajat oppivat tuntemaan potilaansa hyvin. Samaa mieltä on myös lääkäri Johanna Ruohola.
– Onhan se paljon helpompaa lääkärillekin, kun potilas on entuudestaan tuttu. Turussakin pyrimme siihen, mutta täällä se on aina niin.
– Kun itselleni tulee uusi potilas Turkuun, katson heti, mistä hän tulee. Voimme sitten miettiä, missä vaiheessa hänen hoitonsa voidaan siirtää lähemmäs kotia.
Ruohola arvioi, että myös Tyks kantasairaalan kannalta ratkaisu on hyvä.
– Tuskin kaikki sytostaattihoitoa tarvitsevat potilaat edes mahtuisivat Turkuun, hän arvioi.
Maijala toivoo, että Vakka-Suomen sairaalaa kehitetään edelleen lähisairaalana.
– Mietimme kaiken aikaa, miten toimintaa voidaan kehittää. Tällä hetkellä tavoitteena on esimerkiksi kehittää edelleen kotisairaalan ja poliklinikan yhteistyötä.
Vuodeosastot siirtyivät vuodenvaihteessa kaupungilta Varhan sairaalapalveluihin. Ruohola on erityisen tyytyväinen siihen, että vaikka kyse on yleislääketieteen vuodeosastosta, osastolla on sisätautien erikoislääkäri ja anestesiologian lääkäri.
– Meillä on myös lääkäri, joka on saanut palliatiivisen hoidon erikoiskoulutuksen. Meillä voidaan antaa hyvää saattohoitoa, Maijala lisää.
Vakka-Suomen sairaalassa työskentelee kokoaikaisesti noin 220 henkilöä.
Tyks Vakka-Suomi
Lääkärien vastaanotot Vakka-Suomen sairaalassa: kirurgia, sydäntaudit, elektiiviset kardio-versiot, KLF-tutkimukset, gastroentereologia ja tähystykset, gastrokirurgia, urologia, verisuonikirurgia, neurologia, diabetes, keuhkosairaudet, reumataudit, sisätaudit, endokrinologia, infektiotaudit, munuaistaudit, pd-poliklinikka, korva-, nenä- ja kurkkutaudit, syöpätaudit, silmätaudit, silmäinjektiot, naistentaudit, äitiyspoliklinikka, lasten ja nuorten poliklinikka, lasten diabetes, mielialahäiriöt, psykoosihoito, vanhuspsykiatria, nuorisopsykiatria, lastenpsykiatria, natiiviröntgentutkimukset, ultraäänitutkimukset, tietokonetomografia magneettitutkimukset, laboratoriopalvelut.
Lisäksi Vakka-Suomen sairaalassa päivystys, kaksi vuodeosastoa ja kotisairaala, dialyysi ja fysioterapiapalvelut.
Poliklinikkakäyntejä oli vuonna 2022 yhteensä 14 197. (Vuonna 2022 oli hoitajien kahden viikon työtaistelu, mikä vaikuttaa lukuun.) Luvut eivät sisällä psykiatrian eikä päivystyksen lukuja.
Hemodialyysikäyntejä oli vuonna 2022 yhteensä 2043.
Sama lääkäri vastaanottaa kuin Turussa
Teija Uitto
Uusikaupunkilainen Arja Tuokkola sai keskellä koronaa marraskuussa 2020 rintasyöpädiagnoosin.
– Se huomattiin liian myöhään. Syöpä oli aggressiivinen ja jo levinnyt ylävartalon imusolmukkeisiin, mutta onneksi hoidettavaa tyyppiä.
Keväällä 2021 Tuokkolan sytostaattihoidot aloitettiin Tyksin kantasairaalassa Turussa.
– Kuljin Kela-taksilla Turkuun. Kuulihan siinä paluumatkalla kuskien elämäntarinoita, koska kuskit olivat pääsääntöisesti maahanmuuttajia.
– Mutta mitä pidemmälle hoidot etenivät, sitä voimakkaampi väsymys oli. Olihan se raskasta reissua se Turussa käyminen.
Kun raskaimmat hoidot olivat ohi, Tuokkolan jatkohoidot siirrettiin Vakka-Suomen sairaalaan. Nyt hän käy kolmen viikon välein Vakka-Suomen sairaalan lääkehoitoyksikössä estohoidossa.
Arja Tuokkola on ratkaisuun erittäin tyytyväinen.
– Syöpä oli aluksi shokki ja hirveä järkytys. Tuntui turvalliselta olla silloin Turussa. Kun hoidot aloitetaan, voi tulla myös jotain komplikaatioita, kun ei tiedä, miten hoitoihin reagoi.
– Nyt tuntuu mukavalta käydä täällä Uudessakaupungissa. Täällä vastaanottaa sama lääkäri kuin Turussa ja hoitajat ovat tulleet tutuiksi. Minulla on heihin vahva luottamus, he ovat niin osaavia, hän kehuu.