Silakrysäyksessä puhuttiin kotimaisen kalan edistämisohjelmasta

0
Marttojen silakkasoppa maistui helteestä huolimatta.

Viikonloppuna vietettyä Taivassalon silakrysäystä suosi aurinkoinen ja helteinen sää. Markkina-alueella oli telttojen määrä kasvanut ja rysäystoimikunnan puheenjohtaja Ari Merinen iloitsikin siitä, että kaikki tarjolla olleet myyntipaikat kävivät hyvin kaupaksi.

– Ihmiset ovat ottaneet nämä uudet järjestelyt hyvin vastaan. Kesäkuu sopii hyvin rysäykseen, nyt on paras aika troolaukseenkin, Merinen totesi sankan ihmisvilinän keskellä.

Silakrysäyksen perinteisiin kuuluu kalastajien julkilausuma. Taivassalon kalastajien puolesta sen luovutti Lauri Himberg kansanedustaja Milla Lahdenperälle (kok.).

Julkilausumassa korostetaan kotimaisen kalan edistämisohjelmaa. Kalan käyttö ei voi kasvaa, ellei sen tarjonta kasva. Tarvitaan elinvoimainen alkutuotanto ja sen mahdollisuuksien tehokkaampi hyödyntäminen.

Valtioneuvoston hyväksymän edistämisohjelman tavoitteena on tuplata kotimaisen kalan kulutus vuoteen 2030 mennessä. Toteutuessaan se toisi työpaikkoja, toimeentuloa sekä lisäisi terveyttä, sekä pienentäisi ruokavalion ilmastovaikutuksia ja lisäisi huoltovarmuutta. Ohjelman toteuttaminen on kuitenkin ollut hidasta.

Julkilausumassa vaaditaan uudelta hallitukselta sitoutumista ohjelman tavoitteisiin ja toimenpiteisiin ja kotimaisen kalan alkutuotannon toimintaedellytysten turvaamista. Lahdenperä lupasi viedä kalastajien sekä kalan edistämisohjelmaa eteenpäin.

Lahdenperä korosti silakan olevan sekä taloudellista että ekologista lähiruokaa.

– Kalan mukana Itämerestä poistuu merkittävä määrä ravinteita, fosforia ja typpeä. Itämeren kannalta onkin tärkeää, että kalastus ja ravinteiden poisto jatkuu elinvoimaisena, Lahdenperä painotti.

Silakan kalastus on vastuullista MSC-merkittyä toimintaa. Se on myös ilmastoystävällistä ruokaa ja kaloista pienin ilmastojälki on silakalla.

– On lisättävä kotimaisen kalan tarjontaa, pidettävä alkutuotanto elinvoimaisena sekä kehitettävä ja turvattava kotimaisen kalastuksen toimintakenttä, Lahdenperä totesi.

Euroopan unionissakin on suomalaisten kalastajien oikeuksia puolustettava.

– Suomen tulee aktiivisesti puolustaa omaa kalastuskiintiötään silakankin osalta. On korostettava kalastuksen roolia suomalaisena elinkeinona, huoltovarmuustekijänä ja vientituotteena, Lahdenperä luetteli.

Julkilausuman ohella rysäysperinteen kuuluu myös vuoden rysäyttäjän valinta. Tällä kertaa heitä oli kaksin kappalein. Tiina sekä Rauno Valtanen saivat ansaitsemansa tunnustuksen työstään historiallisen Muntin sillan ja sen ympäristön hyväksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän