Soihtu neuvoo lapsiperheitä ja työikäisiä–U-sotessa kehitetty monialainen tiimityö jatkuu laajempana Varhassa

0

Uudessakaupungissa on toiminut aikuisten vastaanotto Arvo. Matalan kynnyksen sosiaali- ja terveystoimen yhteinen palvelu on tarjonnut apua silloin, kun aikuisella on ollut jaksamisensa kanssa ongelmaa tai elämä on mennyt jotenkin solmuun.

– Arvo on tehnyt hyvää työtä ja sen mallin mukaista monialaista toimintaa pilotoidaan nyt myös Varhassa. Nyt koko alue 1 saa vastaavaa laadukasta ja vaikuttavaa palvelutarpeen arviointia, projektipäällikkö Rebecca Sjöholm Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeesta sanoo.

Varha rakentaa seitsemän Soihtu-tiimiä. Arvon työtä alue 1:ssä jatkaa Soihtu-tiimi, jolla on toimipisteet Uudessakaupungissa ja Maskussa. Soihtu- tiimi palvelee lapsiperheitä sekä alle 65- vuotiaita aikuisia Uudessakaupungissa, Laitilassa, Pyhärannassa, Kustavissa, Taivassalossa, Vehmaalla, Mynämäessä, Nousiaisissa ja Maskussa.

– Meillä on minun lisäkseni 12 työntekijää, viisi sosiaalityöntekijää, viisi sosiaaliohjaajaa, palveluohjaaja ja sairaanhoitaja, johtava sosiaalityöntekijä Eliisa Sukari kertoo.

Soihtu-tiimin työntekijät tekevät töitä kentällä, eli käyvät asiakkaiden kotona tai tapaavat asiakkaita Varhan tiloissa. Asiakkaiden ensimmäinen yhteydenotto tapahtuu yleensä puhelimitse tai verkon välityksellä. Uudessakaupungissa on myös kerran viikossa walk in -vastaanotto.

Vakka-Suomen alueen Soihtu-tiimi pilotoi moniammatillista työskentelytapaa.

– Meillä on kaksi pilottia. Vakka-Suomessa pilotoimme monialaista työtä ja pohdimme käytännön ratkaisuja työn toteuttamiseen. Soihtu-tiimeistä osa on useammassa paikassa ja osa Soihtu-tiimin työntekijöistä työskentelee fyysisesti samassa paikassa. Lisäksi pilotoimme Somero – Salo -alueella yhteistyötä vammaispalveluihin liittyen, Sjöholm kertoo.

Sjöholmin mukaan tavoitteena on, että marraskuun alusta koko Varsinais-Suomessa toimii seitsemän Soihtu-tiimiä.

– Osa tiimeistä voi erikoistua ja muut tiimit voivat konsultoida sitä tiimiä.

Jokainen Soihtu-tiimi hoitaa työikäisten ja lapsiperheiden palveluntarpeen arviointia.

– Meidän kohderyhmänä ovat siis asiakkaat, jotka eivät ole ennestään sosiaalitoimen asiakkaita.

Soihtu-tiimiin voi ottaa yhteyttä, jos on esimerkiksi jaksamisen haastetta, arjen hallinnan haastetta, taloudellisia vaikeuksia tai asunnottomuuden uhkaa.

– Palvelunumeroon voi soittaa hyvin alhaisella kynnyksellä. Puhelimessa neuvomme, minkälaisia palveluja on saatavilla. Palveluohjaaja osaa kertoa Varhan palveluiden lisäksi myös kuntien, seurakuntien ja yhdistysten palveluista, Sjöholm sanoo.

Soihtu-tiimi on apuna myös jos esimerkiksi neuvolassa tai koulussa herää huoli lapsesta tai perheestä.

– Tiimi käsittelee ennakollisia lastensuojeluilmoituksia, jotka koskevat raskaana olevia, lastensuojeluilmoituksia sekä sosiaalihuollon lain mukaisia ilmoituksia ja yhteydenottoja.

Perustoimeentulotuen asioissa neuvontaa ja ohjausta saa Kelasta.

Näin voit pyytää apua


Soihtu-tiimiin voi ottaa yhteyttä Varhan verkkosivujen kautta, joko täyttämällä lomakkeen tai painamalla Pyydä apua -nappia, tai soittaa.

Soihdun puhelinnumero on 02 4107 301. Palveluohjaaja antaa neuvontaa arkisin kello 8.30–15.

Soihtu-tiimillä on myös kerran viikossa Uudessakaupungissa walk in -vastaanotto Ylinenkatu 15.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän