Sydämen Pyhällä maalla

0

Kirjoitan tätä kolumnia Jerusalemissa Suomen Lähetysseuran (SLS) FELM-keskuksessa. FELM on lyhenne Lähetysseuran englanninkielisestä nimestä Finnish Evangelic-Lutheran Mission. Minulla on ollut ilo toimia kuusi vuotta SLS:n hallituksessa arkkihiippakunnan edustajana. Olen kahden 3-vuotiskauden jälkeen lopettamassa hallituksessa. Sopivasti tähän kausien loppuun hallitus teki kokousmatkan Jerusalemiin.

Kirkon lähetystyötä toteuttaa useampi järjestö. SLS on järjestöistä suurin ja sen jäseninä ovat useimmat kirkkomme seurakunnista. Täällä Jerusalemissa SLS:n palveluksessa toimii muun muassa Uudenkaupungin seurakunnan pitkäaikainen nimikkolähetti Sari-Johanna Kuittilo. Hän oli matkamme aikana lomalla, mutta saimme kuulla paljon hyvää hänen työstään.

Sari-Johanna on diakoni, joka työskentelee erityisesti palestiinalaiskristittyjen parissa. Työ on uusia uria avaavaa, sillä palestiinalaisväestön parissa toimivan Pyhän Maan evankelis-luterilainen kirkko aloitti diakoniatyön virallisesti vasta vuonna 2020 keskellä koronapandemian haasteita.

Saimme kuulla työstä käydessämme tutustumassa Beetlehemin luterilaiseen seurakuntaan. Diakoni Rana kertoi palestiinalaiskristittyjen haasteista, kuten hankalista rajamuodollisuuksista Israelin puolelle matkustettaessa. Palestiinalaiset eivät myöskään voi lentää Israelin Ben Gurionin lentokentän kautta vaan heidän täytyy lentää Jordanian kautta. Lennot maksavat tätä kautta kaksin verroin.

Toisen puhuttelevan vierailun Beetlehemissä teimme Beit Sahourin evankelis-luterilaiselle koululle. Koulun työtä esitteli rehtori Georgette Rabadi yhdessä kollegojensa ja oppilaiden kanssa. Koulussa on hieman alle 500 oppilasta ja vaatimattomista puitteista huolimatta se on alueen noin 70 koulun joukossa rankattu toiseksi laadukkaimmaksi.

Saimme nähdä muun muassa 8. ja 9.-luokkalaisten oppilaiden esittämän vauhdikkaan tanssiesityksen. Koulun oppilaista noin 70 prosenttia on kristittyjä ja 30 prosenttia muslimeja. Hyvän maineen vuoksi myös muslimiperheet lähettävät lapsiaan mielellään tähän kristilliseen kouluun.

Koulun opinto-ohjelmaan kuuluu perinteisten aineiden ohella muun muassa johtamisen ja sovittelutaitojen opiskelua. Oppilaat ottivat rohkeasti kontaktia ja kertoivat opinnoistaan sujuvasti englannin kielellä. Ukilaisittain oli ilo kuulla, että Palestiinan alueen johtava koripalloseura on perustettu koululla.

Rehtori Georgette kertoi, että koska Palestiinan alueella on hyvin rajalliset mahdollisuudet työllistyä, koulu haluaa tarjota mahdollisimman monelle oppilaalle tien yliopisto-opintoihin. Kristittyjen asema on niin hankala, että monet muuttavat ulkomaille parempien edellytysten perässä.

Beetlehemissä vierailimme tietysti myös Jeesuksen syntymäpaikan kirkossa. On sydäntä riipaisevaa nähdä, miten maassa, jossa Jeesus syntyi, eli elämänsä ja kuoli ristillä tuodakseen ihmisille rauhan Jumalan ja toinen toistensa kanssa, on niin paljon jännitteitä juutalaisten, muslimien ja kristittyjen kesken.

Samalla kaiken tämän keskellä työ Pyhän Maan seurakunnissa ja koulussa eri taustoista tulevien oppilaiden parissa luo toivoa rauhan, sovun ja yhteyden mahdollisuudesta. Tämä matka Pyhälle Maalle jätti jäljen sydämen pyhään maahan.

Juhana Markkula

Kirkkoherra

Uuden-

kaupungin

seurakunta

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän