Täällä mennään porukalla puusaunaan

0

Tänään lauantaina vietetään suomalaisen saunan päivää ja julistetaan virallinen saunarauha kaikkiin saunoihin.

Merkkipäivän innoittamina kysyimme verkkokyselyllä millainen on Uudenkaupungin Sanomien lukijoiden lempisauna ja, millä eväillä syntyy hyvä saunakokemus.

Kyselyn perusteella lukijamme saunoo mieluiten puusaunassa muiden saunomisesta pitävien kanssa. Saunanautinnon kruunaa pulahdus veteen ja hörppy juomaa, usein olutta.

Kiukaasta on sanottu sen olevan saunan sydän. Lehden kyselyyn vastanneista valtaosa eli 75 prosenttia ilmoitti lempisaunakseen puukiukaalla varustetun saunan. Lähes joka neljäs vastaajista oli kuitenkin sitä mieltä, että sauna kuin sauna kelpaa. Sähkösaunan nosti lempisaunakseen vain 5 prosenttia vastaajista.

Kiukaan ohella toinen saunomiseen liittyvä suuri kysymys, ja hämmästelyn aihe ulkomaalaisten keskuudessa, on alastomuus. Vaikka 69 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että samaan saunaan ovat tervetulleita kaikki saunomisesta pitävät, niin vain joka viides ilmoitti saunovansa aina nakuna, oli seurassa kuka tahansa.

Kahdeksan prosenttia vastaajista saunoi alasti vain ollessaan yksin ja 74 prosenttia nakuili saunassa vain perheenjäsenten kesken.

Suomalaisten saunatavoista kertoo paljon se, että vaikka lähes 70 prosenttia vastaajista saunoo mielellään muiden ihmisten kanssa, niin silti 64 prosenttia haluaa istua tai maata lauteilla hiljaa. Tosin saunakavereiden kanssa jutteleminen on myös ihan ok noin puolelle vastaajista. Eli joskus on mukava turista saunassa, ja joskus vain istua hiljaa omissa ajatuksissaan.

Musiikkia saunassa voisi kuunnella 11 prosenttia vastaajista, mutta televisiolla varustettua saunaa ei kukaan kaivannut.

Lehden kyselyyn valtaosan mielestä hyvässä saunassa on puukiuas ja lämpöä 60 – 80 astetta. Tähän lämpöön oli tyytyväinen 64 prosenttia vastaajista. Neljännes vastaajista oli sitä mieltä, että hyvässä saunassa voi vihtoa ja sama määrä äänesti kunnon löylyjen puolesta.

Peräti 62 prosenttia oli sitä mieltä, että uinti kruunaa saunanautinnon. Olut maistuu saunan jälkeen 47 prosentille. Noin neljännes vastaajista hörppii saunan jälkeen vettä, saman verran limsaa tai mehua ja joka neljännen antoisaan saunareissuun sisältyy kiuaslenkki. Toinen vanha perinne on sen sijaan jäänyt jo lähes unholaan, saunakahvit kertoo nauttivansa vain kolme prosenttia vastaajista.

Kysely toteutettiin Uudenkaupungin Sanomien verkkosivuilla 30.5.- 5.6.