Ugissa isoja investointeja

0

Uusikaupunki tunnetaan valtakunnallisesti autotehtaasta. Kun Valmet Automotive on viime vuosina tehnyt merkittäviä investointeja Uuteenkaupunkiin, sen varjoon on jäänyt, miten paljon muutakin vahvaa teollisuutta Uudessakaupungissa on. Tämä nousee esille nyt hyvin Varsinais-Suomen elinkeinoelämän investointiselvityksestä, joka julkaistiin keskiviikkona.

Isoimmat investointisuunnitelmat ovat Yaralla, jonka lähivuosien satsaukset nousevat 300 miljoonaan euroon. Seger suunnittelee koneisiin ja laitteisiin noin 10 miljoonan euron investointeja. Koko Vakka-Suomen alueella on useitakin teollisuusyrityksiä kasvu-uralla, kuten Kalannissa Vahterus ja Laitilassa Laserkeskus. Lisäksi teollisuudessa tehdään vihreään siirtymään liittyviä investointeja. Esimerkiksi Kalannissa toimiva Vihannes-Laitila kehittää tehtaallaan energiatehokkuutta ja jätevesien käsittelyä.

Uudessakaupungissa elinkeinoelämän investoinnit ovat niin merkittäviä, että investointien arvolla mitattuna Uusikaupunki sijoittuu selvityksessä heti Turun jälkeen kakkoseksi.

Turun kuuluukin olla maakunnan pääkaupunkina ykkössijalla, mutta huomionarvoista on, että Turun elinkeinoelämän investointien arvoa nostaa yksi yksittäinen suurhanke: Turun Ratapiha Oy:n suunnittelema elämyskeskus. Hanke on hyvin alkuvaiheessa, Turun kaupunki vasta suunnittelee alueen ostoa rakentamista varten.

Vakka-Suomessa investointien arvoa nostavat useat yksittäiset hankkeet, jotka liittyvät yritysten kasvuun ja vihreään siirtymään. Täällä tehdyt investointisuunnitelmat ovat siis hyvin vankalla pohjalla.

Turun kauppakamarin, Varsinais-Suomen liiton ja Turku Science Parkin investointikyselyyn vastasi kaikkiaan lähes sata maakunnan yritystä. Kun maakuntaan suunnitellaan yhteensä yli viiden miljardin euron investointeja vuoteen 2030 mennessä, yritykset laskevat, että niiden ansiosta myös maakunnan työpaikat lisääntyvät lähivuosina 1 900:lla.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän