Uimarannoista pidetään hyvää huolta

0
Kaukjärven suositulla rannalla oli jo alkuviikolla vilskettä, vaikka järven vesi oli ehtinyt lämmetä vasta aivan rannassa. Paikalla olivat monen muun ohella Elviira, Ilona, Vilhelmiina ja Armas Isotalo sekä Aatos Marttila.

Ilmat ovat lämminneet, uimavedet eivät ihan vielä, mutta kohta uimarannoilla alkaa vilske. Kaupungilla on hoidossaan kaikkiaan yksitoista virallista uimarantaa, joiden kuntoa valvovat myös sekä ympäristöterveydenhuolto että Ely-keskus. Valvonta ei kuitenkaan ole läheskään jokapäiväistä, joten uimarienkin on syytä tarkkailla rannan ja veden kuntoa ennen uimaan menoa.

Uimarannoista viisi on meren rannalla, neljä Makean veden altaan rannalla ja kaksi eli Kaukjärven ja Taipaleenjärven uimarannat, järven rannalla.

– Kaupungin aikataulussa uintikausi alkoi virallisesti kesäkuun alussa ja siihen mennessä pistettiin kaikki kaupungin viralliset uimarannat kesäkuntoon, kertoo vihertyönjohtaja Maria Saarinen .

Keväthuoltoon kuuluu kaislojen poisto, uimarappusten paikalleenlaitto, laiturien ja rakennelmien kuntotarkastus ja tarpeellisten ohjeiden ja varoitusten tarkistaminen. Lisäksi sukeltajat kävivät rannat läpi ja varmistavat, että mitään epätavallista ei pinnan altakaan löydy.

Täksi kevääksi Kaukjärven uimarannalla ja Pyhämaan Telakanrannalla on tehty isompiakin kunnostustoimia, samoin hiekkakuormia on tuotu ja tuodaan kesän aikana joillekin rannoille.

Uimakauden aikana kaupungin ulkoalueiden hoitajat käyvät jokaisella uimarannalla vähintään kerran viikossa. Roskikset tyhjennetään ja ulkokäymälöiden tila tarkistetaan. Joillakin rannoilla on myös ruohikkoisia alueita, jotka pitää säännöllisesti leikata.

– Ja kun paikan päällä käydään, niin samalla katsellaan pintapuolisesti rannan muukin kunto, kuten vaikkapa mahdollinen levätilanne. Vesinäytteitä emme ota, mutta teemme epäselvissä tilanteissa tarkastuspyynnön. Terveystarkastajien kesän aikana tekemät tarkastuslaput viedään myös näkyville kullekin rannalla.

Uimarannoilla sijaitsevat saunat eivät ole enää kaupungin hoidossa, vaan niistä huolehtivat paikalliset kyläyhdistykset tai muut tahot.

Uudenkaupungin alueen uimarannoista ei yksikään ole ns. EU-uimaranta, joita koskee tiukemmat vaatimukset.

– Ympäristöterveydenhuolto käy ottamassa yleisiltä uimarannoilta vesinäytteet kolme kertaa kesässä. Ensimmäisen kerran käymme kesäkuun puolivälin paikkeilla ja sen jälkeen 4–5 viikon välein heinä- ja elokuussa, kertoo terveystarkastaja Aleksi Kaapola .

Ensimmäisen käynnin yhteydessä tehdään uimarannalla myös laajempi virallinen tarkastus, josta tehty tarkastuskertomus toimitetaan kaupungille. Vesinäytteet toimitetaan laboratorioon, josta tulokset toimitetaan kunnalla joka rannalta joka käynnin jälkeen.

– Tarkistamme rannan yleisen siisteyden ja katsomme muun muassa, että roskienkeruuastiat ovat asianmukaiset ja että rannalta löytyy tarpeelliset yhteystiedot ja muut viralliset ilmoitukset.

Vaikka kirjallinen raportti laaditaan vain kerran kesässä, katsovat terveystarkastajat kyllä rannan yleisen kunnon aina näytteenoton yhteydessä ja raportoivat puutteista kaupungille.

Vesinäyte analysoidaan ja jos jotain poikkeavaa ilmenee, tehdään uusintakäynti. Jos rannalta löytyy esimerkiksi paljon mikrobeja, suositellaan, että rannalla ei uitaisi. Varsinaisia rantojen käyttökieltoja ei yleensä jouduta tekemään.

– Tilanne saattaa vaihdella nopeastikin, kovat tuulet kierrättävät vesiä ja myös kovien sateiden jälkeen maalta valuu rannalle kaikenlaista roskaa. Uimarien kannattaakin aina ennen veteen menoa tehdä oma arvio, sillä viranomaisvalvonta ei reagoi muutoksiin kovinkaan nopeasti.

Leväseurannan osalta Luken ja Ely-keskuksen virallisessa seurannassa on Santtion leirintäalueen uimaranta. Siellä tehdään leväkatselmus kerran viikossa ja sen suorittaa kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö.

– Joko minä tai ympäristösihteeri Seija Niskala käymme yleensä alkuviikosta katsomassa tilanteen. Vesinäytettä emme ota, vaan jos siltä näyttää välitämme pyynnön ympäristöterveydenhuollolle, kertoo ympäristönsuojelupäällikkö Susanna Puottula .

Kaupungin tekevät havainnot menevät jarviwiki.fi-sivustolle, jossa niiden tekijäksi mainitaan asiantuntija erotuksena tavallisten kansalaisten havainnoista.

Uutena säännöllisenä tarkkailupaikkana jarviwikiin on tullut rotarien ylläpitämä Putsaaren tarkkailupiste.

– Virallisia tarkkailupisteiden tulokset ovat ehkä luotettavampia, kun havainnoitsijalla on kokemusta ja koulutusta. Mutta levätilanne on hyvin vaihteleva ja paikallinen ja aina kannattaa itse tutkailla tilannetta ennen uimaan menoa.

Uimarannoista löytyy tietoa kaupungin nettisivulta polusta Koe kaupunki – Liikunta – Ulkoliikunta – Uimarannat. Sivustolla on lyhyt kuvaus rannasta, sen varustuksesta, osoite ja ajo-ohjeet.

Jussi Arola