Uki lähtemässä mukaan Turun työllisyysalueeseen – Varsinais-Suomeen suunnitteilla kaksi työllisyysaluetta

0
Työllisyyspalveluita uudistetaan.

Työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille tammikuussa 2025. Tätä muutosta on valmisteltu viime vuodesta saakka ja työllisyysalueiden väestöpohjaksi on asetettu vähintään 20 000 työntekijää. Jos työvoiman määrä jää alle tuon luvun, on muodostettava työllisyysalueita yhdessä yhden tai useamman muun kunnan kanssa.

Varsinais-Suomeen on muodostumassa kaksi työllisyysaluetta, joita toista vetää Salo ja toista Turku. Uusikaupunki on nyt liittymässä Turun työllisyysalueeseen, jonka työvoimapohja on 202 000 henkeä.

Muut Turun työllisyysalueeseen kuuluvat kunnat ovat Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Kustavi, Laitila, Lieto, Loimaa, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pyhäranta, Pöytyä, Raisio, Rusko, Sauvo, Taivassalo, Turku ja Vehmaa.

– Selvitimme myös Rauman suuntaa ja Vakka-Suomen sekä Akseli-kuntien (Mynämäki, Masku, Nousiainen) yhteistä aluetta, mutta päädyimme kuitenkin ehdottamaan Turun suuntaa, Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio totesi.

Uudistuksessa kuntien järjestämisvastuulle siirtyvät työllisyys- ja yrityspalvelut sekä niihin liittyvät tukitoiminnot. Näitä tukitoimintoja ovat työnvälityspalvelut, tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut, valmennus, työvoimakoulutus, muutosturvakoulutus sekä henkilöasiakkaan asiantuntija-arvioinnit.

Myös lain mukaiset kokeilut, työttömyysetuudella tuettu työnhakijan omaehtoinen opiskelu sekä työnantajalle ja henkilöasiakkaalle myönnettävät tuet ja korvaukset siirtyvät valtiolta kunnille.

Valtio maksaa kunnille 100 prosenttia työllisyys- ja yrityspalveluiden järjestämisestä, mutta rahoitus tarkistetaan vuosittain. Henkilöstö siirtyy valtiolta kunnille vanhoina työntekijöinä.

Maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle, että Uusikaupunki hyväksyisi aiesopimuksen Turun työllisyysalueen muodostumisesta vastuukuntamallilla. Uusikaupunki osallistuisi valmisteluista aiheutuvien kustannusten rahoittamiseen.