Uuteenkaupunkiin tulossa isoja yritysinvestointeja

0
Varsinaissuomalaiset yritykset arvioivat investoivansa vuoteen 2030 mennessä yli 5 miljardilla eurolla. Turun lisäksi Uusikaupunki ja Laitila ovat vahvasti esillä tulevissa investoinneissa.

Varsinaissuomalaiset yritykset arvioivat investoivansa vuoteen 2030 mennessä yli 5 miljardilla eurolla. Turun seudun lisäksi alueista erottuu vahvasti Vakka-Suomi. Isoja investointeja on luvassa Uuteenkaupunkiin, jossa muun muassa Yara on suunnitellut investoivansa lähivuosina yli 300 miljoonaa euroa. Merkittäviä suunnitelmia on myös Vakka-Suomen Voimalla ja Laitilassa toimivalla Laserkeskuksella sekä usealla muulla yrityksellä.

– Teollisuuden osuus Vakka-Suomessa on suuri. Saavutettavuus liikennemielessä ja osaavan työvoiman liikkuvuus ovat elinehtoja, listaa Vakka-Suomen Voiman toimitusjohtaja Rami Tähtinen.

Uudessakaupungissa toimivan ohutlevyvalmistukseen erikoistuneen Seger Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tähtise n oletuksen mukaan kasvussa oleva yritys voisi investoida lähivuosien aikana erityisesti koneisiin ja laitteisiin noin 10 miljoonalla eurolla. Investointimahdollisuuksiin vaikuttaa liikevaihdon kehitys. Tähtisen mukaan alueen investointihalukkuutta jarruttaa osaltaan tukijärjestelmä.

– On mielestäni väärin, että yritysten saamat aluetuet ovat Varsinais-Suomessa kaikkein pienimmällä tukiluokitustasolla. Tämä vääristää kilpailua.

Muun muassa Kokkolan seutu kuuluu EU:n asettamaan korkeamman tukitason piiriin.

Turun kauppakamarin vaikuttamispäällikkö Krista Ahosen mukaan seudulla on erinomaista potentiaalia nousta myös teknologiaosaamisen merkittäväksi keskittymäksi.

– Vihreän siirtymän arvoketjuun saadaan investointeja lähitulevaisuudessa, mikäli julkisuudessa jo esillä olleet hankkeet toteutuvat ilmoitetussa laajuudessaan.Varsinais-Suomen alueen metalliteollisuusyritysten investointihalukkuutta vauhdittavat mm. alihankintatilaukset isoilta vihreän siirtymän ja akku- ja kaivosteollisuuden hankkeilta, jotka työllistävät koko Suomea.

Perusinvestointeja suunnataan yrityksissä erityisesti kone- ja laitekannan uudistamiseen, mutta myös vihreisiin ja energiatehokkaisiin ratkaisuihin, kuten aurinkovoimalaan, energiatehokkuuden parantamiseen tai jätevedenkäsittelyyn.

– Investoinnin motiiveina ovat mm. energiasäästö ja ympäristöasiat, kertoo Kalannissa toimivan Vihannes-Laitilan toimitusjohtaja Tomi Levonen.

Kaupan ja palvelun alalla investointisuunnitelmat ovat seudulla maltillisia. Turun Osuuskauppa ennakoi kuitenkin investoivansa Varsinais-Suomen alueelle 200 miljoonaa euroa vuosina 2023–2030.

Turun kauppakamari, Turku Science Park Oy ja Varsinais-Suomen liitto keräsivät tietoa eri lähteistä ja kyselyllä Varsinais-Suomen alueelle sijoittuvista yli puolen miljoonan euron investointihankkeista aikavälillä 2023–2030. Investointisuunnitelmien luvut ovat todennäköisesti vieläkin suurempia, sillä kaikkea tietoa ei ole saatavilla.

Tietoa investointiajatuksista saatiin lähes sadalta (97) yritykseltä, joista valtaosa on Turun kauppakamarin jäseniä. Näistä 67 yrityksen hankkeet ylittivät puoli miljoonaa euroa.

Yritykset arvioivat vastauksissaan muun muassa, että työpaikkojen määrä nousee investointien myötä lähes 1900 uuteen työpaikkaan. Valtaosa suuria investointeja suunnittelevista yrityksistä työllistää vähintään 50 henkilöä, mutta mukana on myös useita tällä hetkellä 10–49 työntekijää työllistävää yritystä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän