Vahingoittavaa ilkivaltaa

0

Uuteenkaupunkiin on maalailtu roskiksiin ja puistokalusteisiin isokokoisia Z-kirjaimia. Sosiaalisessa mediassa arveltiin, että joku leikkii Zorroa. Valitettavasti siitä ei taida olla kyse. Ukrainasta tänne sotaa paenneille kirjaimet viestivät tukea Venäjälle, sillä Z-kirjaimista on tullut Venäjällä sodan symboli.

Ukrainan apukeskus Slavan perustajajäsen ja Suomen ukrainalaisten yhdistyksen jäsen Olga Gotsmanova kertoo, että vastaavia merkkejä alkoi ilmestyä Ukrainaan helmikuussa 2022 (US 10.6.). Tästä syystä ukrainalaiset kokevat Z-kirjaimet erityisen huolestuttavina ja pelottavina. Heistä tuntuu, että se koura, joka vei heiltä rauhan, yrittää ulottautua nyt myös tänne.

Z-kirjaimet voivat olla silkkaa ilkivaltaa. Niitä on voinut maalata esimerkiksi nuori, joka on nähnyt vastaavia merkkejä sosiaalisessa mediassa. Ehkä ilkivallan tekijä ei edes ymmärrä, kuinka vahingollista tämä ilkivalta on. Maalaukset ovat näkyvästi julkisilla paikoilla, mikä voi viitata joko siihen, että niillä halutaan antaa vahva viesti tai ärsyttää painokkaasti. Ilkivalta on aina ikävää, mutta erityisen tuomittavaa se on silloin, kun siihen sisältyy aggressiivinen viesti.

Uudessakaupungissa on ihmetelty, miksi poliisi ei puutu asiaan. Poliisi taas odottaa kaupungin reaktiota, sillä ilkivalta on kaupungin omaisuuden vahingoittamista, mikä taas on asianomistajarikos. Olga Gotsmanova on kertonut tehneensä maalauksista rikosilmoituksen, mutta johtaako se sitten mihinkään, kun hän ei ole asianomistaja.

Kaupungin imagon kannaltakin olisi tärkeää, että kaupunki tekisi asiasta rikosilmoituksen. On maalaukset tehty sitten mistä syystä tahansa, ilkivaltaahan ne joka tapauksessa ovat. Rikosilmoitus olisi kaupungilta selkeä viesti, ettei tällaista ilkivaltaa suvaita. Ilmoituksen myötä myös täällä asuvat ukrainalaiset kokisivat olonsa turvallisemmaksi.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän