Z-maalaukset herättävät pelkoa – Ukrainalaiset huolestuivat, kun Venäjän käyttämiä Z-kirjaimia on ilmestynyt Uudenkaupungin katukuvaan

0
Olga Gotsmanova arvelee, etteivät suomalaiset ymmärrä, miten vakavia ja loukkaavia Z-tunnukset ovat.

Uudenkaupungin katukuvaan on ilmestynyt isoja Z-kirjaimia. Niitä on maalattu Ruokolanjärven pingviineihin, kaupungin puistopenkkeihin ja roskisten kylkiin. Meille merkit näyttäytyvät vain ilkivaltana, mutta ukrainalaisissa ne herättävät pelkoa.

– Me näemme kaupungissa vihollissymbolien levittämistä lasten leikkikentillä ja kaupungin puistossa sekä Sorvakon veneenlaskupaikassa, Ukrainan apukeskus Slavan perustajajäsen ja Suomen ukrainalaisten yhdistyksen jäsen Olga Gotsmanova sanoo.

Gotsmanova kertoo, että ukrainalaisille Z-kirjain on yhtä voimakas signaali kuin natsien hakaristi.

– Z-merkistä on tullut meille pahan symboli.

Gotsmanova pelkää, että merkkejä maalaavat tahot, jotka haluavat levittää tietoisesti pelkoa ja tukea Venäjää.

– Tämä asia ei koske ainoastaan meitä, vaan kaikkia uusikaupunkilaisia. Venäjän vaikuttamispyrkimykset vaikuttavat meihin kaikkiin. Jos suomalaiset ovat välinpitämättömiä, tänne voi vain tulla.

Hän korostaa, että puhuu nyt kaikkien ukrainalaisten puolesta.

Gotsmanova on tehnyt merkeistä rikosilmoituksen poliisille viharikoksena. Hän toivoo, että poliisi selvittää, kuka tai ketkä merkkejä ovat maalanneet. Ilkivallan takana voivat olla esimerkiksi nuoret, jotka ajattelemattomuuttaan matkivat merkkejä, joita ovat nähneet sosiaalisessa mediassa.

– Mutta asia pitäisi selvittää. Jos asiaa ei selvitetä, ilmiö voi vain laajeta, emmekä tiedä, mihin se johtaa, Gotsmanova sanoo.

Ukrainalaisille merkit ovat vakava signaali, sillä vastaavia Z-merkkejä alkoi ilmestyä helmikuussa 2022 Ukrainassa katukuvaan. Gotsmanovan mukaan Ukrainan julmimpia rikoksia tekivät juuri Z-jengit.

– Venäjän fanit maalaavat näitä levittääkseen suunnitelmiaan koko Euroopan valloittamiseksi. Ruskyi-patriootti piirtää aggression symbolin Z. He haaveilevat Ruskyi-imperiumin palauttamisesta.

Hänestä erityisen vakava viesti on, kun Z-kirjaimet ilmestyivät Uudenkaupungin katukuvaan samoihin aikoihin, kun Hersonin alueella sijaitsevan Nova Kahovkan vesivoimala ja pato räjäytettiin.

– Täällä asuu ukrainalaisia, jotka ovat menettäneet läheisiään sodassa. Voitte kuvitella, miltä heistä tuntuu nähdä näitä kirjaimia täälläkin katukuvassa. Tällainen on hyvin loukkaavaa. Suomalaisten pitäisi viimeistään nyt herätä. Olen huolissani paitsi Ukrainasta, myös Suomesta.

Fakta
Z-merkki

Venäjällä Z-kirjaimesta on tullut sodan symboli.
Ensimmäisen kerran Z-symboli nähtiin Ukrainaan tunkeutuneiden venäläisten sota-ajoneuvojen kylkiin maalattuna. Sittemmin tunnuksia on voinut nähdä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, vaatteissa, katumainoksissa ja bussipysäkeillä Venäjällä.
Varmaa tietoa tunnuksen alkuperästä ei ole.
Venäjän puolustusministeriön Instagram-kanavan julkaisuissa Z-symbolin on nähty viittaavaan sanoihin ”za pobedy” eli ”voiton puolesta”.

Kaupungista kiinni, tutkiiko poliisi

Rikosylikonstaapeli Teemu Grönros sanoo, että z-merkkien maalaaminen on rikoslain mukaan vahingonteko tai lievä vahingonteko.

– Toisen omaisuuden vahingoittamisestahan tässä on kyse.

Poliisi ei ainakaan tässä vaiheessa ota kantaa merkkien viestiin. Grönros toivoo, että ihmiset pidättäytyisivät toisen omaisuuden vahingoittamisesta ja provokatiivisesta toiminnasta. Poliisilla ei ole tiedossa mitään sellaista toimintaa, että Uudessakaupungissa pitäisi huolestua näistä merkeistä erityisesti.

– Lounais-Suomen poliisille ei ole tehty näistä rikosilmoitusta. Turussa vastaavia merkkejä on nähty muun muassa katutolppiin kiinnitetyissä pahvilapuissa, mutta niistä ei ole tehty rikosilmoitusta. Uudessakaupungissa merkit on maalattu penkkeihin ja roskiksiin, jotka todennäköisesti ovat kaupungin omaisuutta.

Koska kyseessä on asianomistajarikos, poliisi alkaa tutkia asiaa, jos kaupunki tekee merkeistä rikosilmoituksen.