Ajat muuttuvat ja… osa 2

0

Yrjö Romppaisen kirjoitukseen (US 25.7.) viitaten totean, etten todellakaan halunnut loukata. Kirjoitukseni pääsanoma oli aivan toinen. Vuoden 1956 vaalikampanjasta en muista mitään, olin silloin 16-vuotias, mutta olen kyllä tietoinen historiasta. Kekkonen valittiin presidentiksi.

Vuosien varrella häntä kritisoitiin, mutta valittiin yhä uudelleen, kuten tiedämme. Merkittävää on se, että Kekkosen menneisyys tunnettiin ja kuitenkin hänet valittiin. Nyt meillä valinnat on tehty ja sitten vasta on ruvettu kaivelemaan menneitä.

Pääministeri Orpo on useaan otteeseen vakuuttanut, että hallitus noudattaa rotusortokysymyksissä 0-toleranssia. Meidän pitää seurata, miten tämä pitää paikkansa ja tarvittaessa kritisoida. Vanhat mielipiteet ovat menneitä, hyvä muistaa ne, mutta ei kaivella eikä niiden perusteella haeta muutoksia.

Hallitus tarvitsee työrauhan keskittyäkseen niihin asioihin, mihin se on valittu. Pahinta, mitä nyt voi tapahtua on, että hanke romutetaan ja seuraa uudet vaalit.

Tietysti korona vuodesta 2020 ja Ukrainan sota vuodesta 2022 vaikutti valtiontalouteen ja lainanottoon, mutta nyt tilanne on jossain määrin vakiintunut ja talous on saatava terveelle pohjalle. Se voi tehdä kipeääkin, mutta se on tehtävä.

Edellisen hallituksen perintöä on sote-uudistus. Se oli Keskustan osallistumisen ehto. Asiantuntijat esittivät viittä yliopistolliseen keskussairaalaan tukeutuvaa piiriä, jotka erikoistuisivat harvinaisempiin ja vaikeammin hoidettaviin sairauksiin kukin erikseen. Muiden tarvitsijoiden suuri joukko hoidettaisiin lähempänä kotiseutua kehittämällä terveyskeskuksia ja aluesairaaloita. Erityisen tärkeää olisi tietojärjestelmien yhteensopivuus, jotta palveluketju olisi katkeamaton.

Tämä ei poliitikoille kelvannut, vaan piti saada 21 hyvinvointialuetta, niille oman hallinto ja myöhemmin verotusoikeus. Asiantuntijoiden esittämää säästöä ei saatu.

Eli lyhyesti: annetaan hallitukselle työrauha ja seurataan toimintaa rakentavasti kritisoiden.

Tapani Caselius

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän