Ajokielto vaikuttaa nuorten kesään

0
Emmi Mäkinen mopoautonsa kanssa.

Uusikaupunkilainen 16-vuotias Emmi Mäkinen on yksi heistä, jotka ovat ajelleet iltaisin keskustassa mopoautolla ystäviensä kanssa.

Hän ymmärtää, miksi keskustaan on asetettu kokeiluluontoinen ajokielto kesän ajaksi, mutta silti hän kokee, että nuoret menettivät kokoontumispaikkansa. Se vaikuttaa erityisesti nuorten kesänviettoon, koska nyt heidän on keksittävä uusi kokoontumispaikka. 

– Kyllähän keskustassa asuu paljon vanhempia ihmisiä ja nuorten välillä kovaakin kuuntelema musiikki voi häiritä heitä. Ajokielto alkaa kymmeneltä, eli se on vähän turhan aikaisin, joten sen olisi voinut laittaa voimaan vaikka keskiyöstä alkaen, Mäkinen toteaa. 

Mäkinen on haaveillut lapsuudesta saakka mopoautoista. Hän sai oman mopoautonsa vuosi sitten kesäkuussa. Tänä kesänä hänen mopoautonsa on niellut kilometrejä jo noin 1 500.

– Vanhempani toivoivat minulle alun perin mopoa, mutta päädyimme kuitenkin mopoautoon. Olen tykännyt ajaa sillä.

Mäkisen mopoauton hankinnalle oli monia syitä.

– Pääsen mopoautolla helposti joka paikkaan. Asun Kalannissa ja aloitan syksyllä lukion Uudessakaupungissa, joten nyt pääsen kulkemaan kouluunkin hyvin. Lisäksi mopoautot ovat mielestäni siistejä.

Mäkisen mielestä mopoautolla ajaminen on mukavaa.

– Ajaminen on rentoa. Samalla voi kuunnella myös hyvää musiikkia. Välillä kyllä toivoo, että pääsisi liikkumaan nopeammin.

Mopoautolla ajamisessa on Mäkisen mukaan sekä hyviä että huonoja puolia.

– Hyvää on ehdottomasti katto pään päällä. Esimerkiksi talvella mopoauto on paljon käytännöllisemi ja turvallisempi, kuin mopo. On myös kätevää, kun pääsee itse kulkemaan minne vain.

Huonoihin puoliin kuuluu muun muassa varaosien kalliit hinnat sekä nopeasti kuluvat osat.

– En ymmärrä, miksi varaosat maksavat niin paljon. Rahaa on melkeinpä mennyt enemmän mopoauton eli nuorten kielellä mauton korjaamiseen, kuin sen hankkimiseen. 

Mäkisen mukaan mopoautoa joutuu korjaamaan usein.

– Mopoautossa on paljon kuluvia osia, joita joutuu vaihtamaan usein. Ja se ei ole ajotyylistä kiinni. Vaikka ajaisi kuinka hyvin, osia joutuu vaihtamaan silti.

Mopoautoa ajaessaan Mäkinen kertoo kohdanneensa monenlaisia vaaratilanteita.

– Pahimmat vaaratilanteet tulevat muiden ohittaessa mopoautoa. Olen lähes päivittäin tilanteessa, jossa Kalannintiellä minua lähtee ohittamaan henkilöauto, vaikka vastaan tuleekin toinen. Silloin autoja on tiellä kolme vierekkäin.

Silloin Mäkinen joutuu itse jarruttamaan ja ajamaan ihan tien sivuun, ettei ohittava auto osu häneen. Mäkisen mukaan myös tuuli ottaa voimakkaasti kiinni mopoautoon.

– Mopoauto on kevyempi, kuin henkilöauto. Kun tuulee kovaa, tuuli ottaa kunnolla kiinni mopoautoon ja vaikeuttaa ajoa. Sama tapahtuu, kun rekat ohittavat minut liian läheltä.

Myös muiden kuskien rattiraivo ja kärsimättömyys aiheuttaa mopoautokuskeille Mäkisen mukaan vaaratilanteita.

– Jos auto ei pääse heti ohi, se saattaa ajaa ihan lähellä mautoa ja lähteä tilanteen tullessa vaarallisesti kauheaa vauhtia kaasuttaen ohi.

Mäkisen mukaan myös ennakkoasenteet ovat yleisiä mopoautokuskeja kohtaan.

– Iäkkäämmät ihmiset katsovat minua vihaisesti lähes aina, kun ajan mopoautoa. Yleensä oletetaan, että ratissa on aina hurjastelija. Se ei kuitenkaan ole totta. 

Mäkinen kertoo, että usein ihmiset myös puhuvat siitä, että mopoauto on äärimmäisen vaarallinen kulkuväline.

– Ei se aina ole vaarallinen. Talvella ja huonolla ajokelillä on tietty enemmän riskejä, mutta hyvällä säällä mopoauto on turvallinen. Mautossa on myös onnettomuuden kannalta enemmän suojaa, kuin esimerkiksi mopossa.

Mäkinen toivoo muutosta ennakkoasenteisiin ja käyttäytymiseen mopoautoja kohtaan liikenteessä.

– Ohittamistilanteisiin voisi kiinnittää enemmän huomiota. Pitää olla kärsivällinen, vaikka ei samalla sekunnilla pääsisikään ohi. Kyllä me mopoautokuskit pyrimme antamaan tilaa, esimerkiksi väistämällä linja-autopysäkeille.

Mäkisen mukaan kaikki mopoautokuskit eivät ole hurjapäitä, toisin kuin oletetaan.

– Usein oletetaan, että olen kaahailija, vaikka yritänkin aina parhaani mukaan noudattaa liikennesääntöjä. Emme ole kaikki holtittomia kuskeja, ei mopoautoja tarvitse pelätä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän