
Uudenkaupungin torilla on tällä viikolla tuttu teltta parkissa. Katoksen alla Crusell-naiset tarjoilevat kahvia ja myyvät Crusell-viikkoon liittyviä tuotteita.
– Teemme tätä rakkaudesta lajiin, Crusell-naisten nykyinen puheenjohtaja Jaana Pieniniemi-Lahikainen toteaa.
– Minä lähdin aikanaan toimintaan mukaan, kun huomasin, miten hauskaa Crusell-naisilla on, myöntää vuosina 2014–2021 Crusell-naisten puheenjohtajana toiminut Marsa Mattila.
Kaiken taustalla on oikeasti halu tukea Uudenkaupungin merkittävää musiikkitapahtumaa Crusell-viikkoa. Crusell-naiset ideoivat, tekevät ja tuottavat tuotteita myyntiin sekä järjestävät tarjoiluja Crusell-viikon tapahtumiin.
Eurot käytetään Crusell-viikon hyväksi. Palkkiona kaikesta talkootyöstä naiset saavat hyvän mielen sekä pääsevät kiitoksena yhteen konserttiin maksutta.
– Ja kuulemme Päivän puhalluksissa hienoa musiikkia, kun myymme kahvia, Jaana hymähtää.
Marsa Mattila toimi pitkään Crusell-naisten puheenjohtajana. Crusell-naisissa puhutaan ”Marsan raamatusta”, joka tarkoittaa hänen vihkoaan. Hän on kirjannut vihkoonsa vuodesta 2012 alkaen kaikki Crusell-naisten myyntituotteet, hinnat sekä säätilat, joissa myyntiä on tehty. Marsan raamatusta selviää, että esimerkiksi kymmenen vuotta sitten Crusell-viikko alkoi pilvisessä säässä.
Myyntituotteita on kertynyt vuosien mittaan lukuisa määrä. Suosituimpia ovat olleet t-paidat, joihin Asmo Hällfors ehdotti aikanaan painettavaksi nuottiviivaston. Paidasta on kovasti tykätty. Samaa kuvaa on painettu markiisikassien kylkeen. Lisäksi naiset ovat ommelleet kännykkäpusseja ja pikkulaukkuja. Arvat menevät tapahtumissa aina kuin kuumille kiville. Siihen on syynsä.
– Jokaisessa on aforismi. Niistä ihmiset pitävät, ja onhan se mukavaa, jos voittaa, Marsa sanoo.
Vuonna 2013 Crusell-naiset julkaisivat reseptikirjan, jota myydään yhä. Kirjaan on koottu Crusell-viikon taiteellisten johtajien sekä tunnettujen uusikaupunkilaisten suosikkireseptejä.
– Olen kokeillut ne kaikki ja hyviä reseptejä ovat, Marsa kehuu.
Reseptikirjasta löytyy myös hänen talkoopiirakkansa ohje.
Crusell-naiset näkyvät eniten Crusell-viikolla, kun he myyvät tuotteitaan torilla ja konserttien yhteydessä. Toiminta on kuitenkin ympärivuotista.
– Meillä on käsityö- ja talkooiltoja. Kukin tekee sen verran, mitä osaa. Voi toimia vaikka silittäjänä, Marsa sanoo.
Crusell-naisiin kuuluu noin 40 naista, mutta aktiivisia on parikymmentä. Jaana Pieniniemi-Lahikainen toivoo, että mukaan tulisi uusia jäseniä.
– Mitään vaatimuksia ei ole, hän korostaa.
Marsa Mattila lupaa, että seura on mukavaa.
– Jos Crusell-viikolla toiminnan taustana on musiikkia, niin talkooilloissa meillä raikaa nauru.
Zonta-naiset ovat palkinneet Crusell-naiset vuonna 2015 Vuoden vakkasuomalainen nainen-tittelillä. Crusell-seura antoi Crusell-naisille 20-vuotisjuhlavuonna Hopeinen nuottiavain-tunnustuksen.
– Kyllä meistä siltä tuntuu, että työtämme arvostetaan, Marsa Mattila kiittelee.
Crusell-naiset 30 vuotta
Crusell-naisten toiminta on käynnistynyt vuonna 1993. Toiminnan käynnistivät Pirkko Arstila ja Pirjo Koskenrouta.
Crusell-naiset ei ole rekisteröity yhdistys, vaan se toimii osana Crusell-seuraa.
Crusell-naisten puheenjohtajina ovat toimineet: Raija Hakala, Tuija Vaurio, Arja Tanner, Jaana Putro, Pirjo Koskenrouta, Marsa Mattila ja parhaillaan Jaana Pieniniemi-Lahikainen.