Ely-keskus kerää lupiinitietoja

0
Näyttävä lupiini on tuttu näky kesäisin pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Varsinais-Suomen Ely-keskus ja Turun yliopisto ovat kehittäneet uuden karttapalvelun, jonka avulla kartoitetaan tienvarsilla kasvavia lupiineita Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Kansalaisia pyydetään ilmoittamaan lupiinihavaintonsa kaikille avoimeen palveluun.

Pohjois-Amerikasta peräisin oleva komealupiini on menestyksellinen kasvi. Pihat ja pellot eivät sille riitä, vaan lupiinit levittäytyvät yhä uusille alueille syrjäyttäen alkuperäistä kasvistoamme. Komealupiini on luokiteltu kansallisessa vieraslajiasetuksessa haitalliseksi vieraslajiksi, jonka leviämistä tulisi hillitä.

Tiedot tienvarsilla kasvavista lupiineista kerätään yksinkertaisella karttapalvelulla, jota voi käyttää puhelimella tai tietokoneella. Sen käyttöliittymä on helppo ja nopea, jotta havainnon kirjaamisen kynnys olisi matala. Myös lupiinivapaista tienvarsista ilmoittaminen on tärkeää.

Lupiinitietoja kerätään Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa kesäkuusta elokuun puoleenväliin. Kerättyä aineistoa hyödynnetään Turun yliopiston maantieteen laitokselle tehtävässä pro gradu -työssä, jossa tutkitaan menetelmän toimivuutta ja sen mahdollisia kehittämistarpeita.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän