Farssissa tarvitaan rytmiä ja tempoa – Pyhämaan Puhtaana käteen -farssilla naurutakuu

0
Pääparin Teemu Sjöblomin (vas.) ja Matias Kummilan koominen rytmi toimii.

Pyhämaan Nuorisoseurantalo Kajastuksen parkkipaikalle kuuluu kovaääninen puhe ja ovien pauke. Äänet tulevat viereisen Pyhämaan Suviteatterin pyörivältä lavalta, missä tämän kesän näytelmän, Michael Cooneyn kirjoittaman ja Lauri Ketosen ohjaaman Puhtaana käteen -farssin läpimenoharjoitus on parhaillaan lähenemässä loppukohtaustaan.

Pyhämaassa palataan siis pienen tauon jälkeen brittifarssin pariin, joskin suomalaisella twistillä, sillä näytelmän päähenkilö, huijausmestari, kantaa nimeä Erkki Lehtinen ( Teemu Sjöblom ) siinä kuin muutkin näyttämöllä nähtävät hahmot. Oman suomennoksensa Tiina Puumalainen on vieläpä päivittänyt paremmin sopivaksi nykypäivän menoon.

Harjoituksen jälkeen ohjaaja Ketonen ja Visa Muikun roolissa nähtävä Matias Kummila tulevat juttusille.

– Onhan täällä farsseja jo useampia näytelty ja minäkin olen muutaman tätä ennen ohjannut. Aloite tulee yleensä kyllä teatterilaisten puolelta, mutta kyllä minäkin tykkään ohjata farsseja, Ketonen toteaa.

Ketonen toteaa, että farssin tekeminen ei ole helppoa.

– Saarnaan aina rytmistä ja temposta. Pitää olla tietty vauhti. Täällä on kyllä ryhmä hyvin harjaantunutta tähän tyylilajiin, Ketonen sanoo.

Miten farssi napataan näyttelijän kannalta haltuun?

– Harjoittelemalla. Ensin opetellaan vuorosanat hyvin, sitten haetaan ne kaikki iskut ja muut kohdilleen, Kummila vastaa.

Kummila kuvailee Visa Muikun roolia vähän sellaiseksi vätykseksi.

– Hän on Erkin alivuokralainen, joka tahtomattaan joutuu miehen hullutuksiin mukaan ja yrittää niistä selvitä parhaansa mukaan, Kummila lisää.

Kummilalle on Pyhämaassa aika usein langennut sivurooleja. Ja ohjaajan mukaan Erkin eli Sjöblomin ja Visan eli Kummilan välillä homma toimii äärimmäisen hyvin.

– Tällaisten farssien tekeminen olisi paljon vaikeampaa, jos tällä kaksikolla ei olisi näin hyvää rutiinia ja kemiaa. Kun pääparin koominen rytmi toimii hyvin, se imee aika hyvin muutkin mukaan, kehaisee Ketonen.

Siinä muussa porukassa ovat tänä kesänä jo mainittujen lisäksi Tuire Ekholm , Maiju Friberg , Kirsi Koponen , Lasse Marttila , Mimmi Marttila , Lea Myllymäki , Mika Sjöblom ja Suvi Teeri .

Ohjaaja Ketonen toivoi mukaan näytelmään kaikenlaisia teknisiä juttuja.

– Aika hyvin niitä on päästy toteuttamaankin. Täällä on myös rakentamisosaamista ja kaikki fasiliteetit ovat kunnossa. Yleisölläkin on hyvät puitteet, Ketonen mainitsee.

Suviteatterilaiset uskaltavat antaa katsojilleen naurutakuun.

– Tämä juttu huvittaa ja naurattaa eli kyseessä on hyvä kesäteatteriviihde. Omat huolet voi jättää hetkeksi narikkaan. Tämä on hyvä teos ja hyvin tehty. Voimme myös luvata, että tämä on laadukasta kesäteatteria, jonka tekemisessä on nähty vaivaa, tiivistää Lauri Ketonen.

Näytelmän ensi-ilta Pyhämaassa on sunnuntaina ja sen jälkeen näytäntöjä on aina tiistaisin ja torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin heinäkuun 23. päivään saakka.

Teksti ja kuvat: Ari Anteroinen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän