Hurjia lukuja punkkilivessä

0

Kuluvan vuoden aikana on Suomessa raportoitu jo lähes 74 000 puutiaishavaintoa. Koko viime vuoden ajalta havaintoja kertyi noin 78 4000. Luvut on kirjattu Turun yliopiston ja lääkeyhtiö Pfeiserin yhdessä ylläpitämään punkkiliveen. Nousu havaintomäärissä on hurja.

Punkkilive-nimeä kantavalle sivustolle saa jokainen lähettää omat havaintonsa puutiaisista eli tuttavallisemmin punkeista. Havainnot kirjataan ylös karttaan, mistä jokainen kiinnostunut voi käydä tutkailemassa oman kuntansa tai vaikkapa mökkikuntansa punkkitilannetta.

Yksi syy punkkihavaintojen suureen lukumäärään tämän vuoden osalta lienee se, että yhä useampi kansalainen on kuullut punkkilivestä ja on opetellut sitä käyttämään. Mutta selvää on, että punkkien määrä on kasvussa. Tämä ei tule yllätyksenä tutkijoille, jotka jo alkukeväästä ennustivat punkkien lukumäärän tulevan nousemaan viime vuoden luvuista. Itse asiassa nousua on ollut jo viimeisen parinkymmenen vuoden ajan.

Puutiaisten lisääntyessä myös riski sairastua niiden levittämiin tauteihin, borrelioosiin ja puutiaisaivotulehdukseen, kasvaa. Borrelioosirokotetta kehitetään parhaillaan, mutta arvioiden mukaan rokote on valmis parin vuoden kuluttua. Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan on olemassa rokote. Pahimmilla punkkialueilla asuvat ja pitkiä aikoja mökkeilevät saavat rokotteen julkisella puolella maksutta. Muiden täytyy maksaa rokote itse. Vakka-Suomen kunnista tähän kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluu Kustavi.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos suosittelee puutiaisaivotulehdusrokotetta, eli TBE-rokotetta ,myös kaikille Uudessakaupungissa asuville ja täällä mökkeileville. Suositus perustuu sairastapausten ilmaantuvuuteen ja tapauskohtaiseen harkintaa. Rokotus on kuitenkin maksettava itse.

Viimeisen 30 päivän aikana on Uudestakaupungin alueelta ilmoitettu punkkiliveen liki 300 punkkihavaintoa. Lukumäärä on varsinaissuomalaisittain korkea.

Rokotteesta ei ole heti apua, mutta jokaisen paljon ulkona liikkuvan uusikaupunkilaisen kannattaa asiaa harkita. Muutoin kannattaa suojata itsensä sopivilla vaatteilla ja tekemällä punkkitarkastus iholla kerran päivässä.

Maija Ala-Jääski

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän