Käsityöihmiset kokoontuivat Rauhanpuistoon

0
Sateen varalta paikalla oli katos, jonka alla kutimet, virkkuut ja niiden tekijät pysyisivät kuivina.

Sukkia, puseroita, koiralle peitto – Toimintatorstain käsityöpiirissä tehtiin monen moista lämmintä ja kaunista päällepantavaa. Toistakymmentä naista istahti katoksen alle Rauhanpuistossa ja pisti puikot ja virkkuuneulat suihkimaan.

Paikalla oli myös muutamia, joilta käsityökutsu oli mennyt harmillisesti ohi ja virkkuut jääneet ottamatta matkaan.

Käsityöpiirin vetäjäksi kutsuttiin Tupsuloista tuttu Anne Kuusisto. Hän tosin vitsaili, ettei piirissä paljon vetämistä ole, kun jokainen tietää oman työnsä.

– Vedin minä sentään tuon penkin äsken tähän lähemmäksi, Anne nauroi.

Hänellä oli mukanaan keskeneräinen neulepusero kauniin sinisestä langasta. Helmaosa oli jo valmis, mutta yläosa odotti tekemistään, eikä vielä ollut edes tiedossa, millainen siitä tulee.

– Saa nähdä. En juuri seuraa valmiita ohjeita vaan keksin itse. Valmiiksi tämä sentään taitaa tulla, en juuri jätä töitä kesken.

Sukat näkyivät olevan ryhmän yleisin käsityö. Sitä kuvattiin helpoksi ja käteväksi ottaa mukaan, minkä lisäksi sukkia tarvitaan aina. Rutinoitunut sukankutoja pystyy tekemään työtä niin, ettei siihen juuri tarvitse vilkuilla ja senkin takia sukankudin on oivallinen kaveri illanviettoon.

Kaisa Helander oli yksi niistä, jotka tarttuivat sukkapuikkoihin. Lankana oli hauskan värikäs, neulottuna itsestään raidalliseksi muotoutuva ohuehko villalanka.

– En vielä tiedä, kenelle nämä tulevat, riippuu siitä, kuinka pitkän teräosan teen, Helander sanoi.

Helander kertoi tekevänsä käsitöitä melkein joka päivä. Hyvin usein työn alla on villasukka, mutta ompelukoneellakin syntyy yhtä ja toista. Mukana oli esimerkiksi itse ommeltu kassi, jossa koristeena oli käytetty kaunista ristipistotyötä.

– Sitä en ole itse kirjaillut, löysin sen kirpputorilta.

Vaatteiden ompelua Helander ei juuri kotona harrasta. Hän osallistuu kansalaisopiston käsityökurssille ja hänen mukaansa vaatteiden ompelu onnistuu tarvittaessa parhaiten siellä, opettajan ohjauksessa.

Koska oli Runon ja Suven päivä, käsityöpiiriläiset saivat nauttia aluksi kirjastonhoitaja Lauri Seudun runo- ja musiikkiesityksistä. Myöhemmin musiikista huolehti Tero Vall , joka soitti haitarilla ikivihreitä sävelmiä.

Kaupungin puolesta käsityöpiirin toivotti tervetulleeksi matkailuneuvoja Jaana Pieniniemi-Lahikainen . Toimintatorstait jatkuvat eri teemoilla elokuun loppuun kellolo 16–18.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän