Mihin kaupunki käytti viime vuonna rahaa? – Nyt pääset katsomaan, koska ostolaskut on julkaistu

0
Uudenkaupungin ostolaskujen julkistamisprojektia kaupungilla vetivät viime vuonna talousjohtaja Anne Takala ja laskentapäällikkö Jukka Jokiranta.

Uudenkaupungin kaupunki on julkaissut verkkosivuillaan vuoden 2022 ostolaskut. Aineistosta näkee kaupungin palveluiden, aineiden, tarvikkeiden, tavaroiden ja muiden hyödykkeiden ostoihin liittyvät laskut. Aineisto sisältää kaupungin eri palvelualueiden ostolaskut sekä käyttötalouden että investointien osalta, mutta arvonlisäverottomana.

Kaupungille tulee vuositasolla kymmeniä tuhansia laskuja, jotka tiliöidään moneen paikkaan. Vuoden 2021 ostolaskuja kaupungilla oli41 357riviä. Viime vuodelta rivejä kertyi 45 696, joten yksittäisiä laskuja oli aiempaa enemmän.

Kaupunki julkaisee ostolaskutiedot vuosittain kesäkuussa tilinpäätöksen valmistumisen jälkeen. Data avattiin viime vuonna ensimmäistä kertaa kuntalaisten käyttöön ja silloin tietojen kerääminen ja julkaiseminen vaati yllättävän paljon työtunteja. Tänä vuonna työ sujui jo helpommin.

– Varsinainen ohjelmistotyö tehtiin viime vuonna ja ostolaskudatan avaamisesta on vuoden aikana tehty osa työrutiinejamme. Tänä vuonna datan julkaiseminen sujui jo jouhevammin ja tehokkaammin, kaupungin laskentapäällikkö Jukka Jokiranta sanoo.

Suurimmat laskuttajat tälläkin kertaa olivat esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, eri tietotekniikkaan ja puhelinliittymiin liittyvät tahot, Posti ja Lännen Omavoima. Runsaasti laskuja ovat lähettäneet myös eri konsulttifirmat ja lakitoimistot. Rahaa on liikkunut myös Turun, Laitilan, Rauman ja Raision kaupunkien taskuihin.

– Vuoden 2022 aineistossa on mukana vielä sosiaali- ja terveyspalveluiden laskuja. Vasta vuosi 2024 on meillä ensimmäinen, jossa ei pitäisi olla yhtään niihin liittyvää laskua, koska tällä hetkellä yksittäisiä laskuja kohdistuu vielä vuodelle 2023. Tämän jälkeen tiedot saadaan tuotua vielä nykyistä näppärämmin esille, Jokiranta kertoo.

Yhteensä laskuja on viime vuonna maksettu kaupungin kassasta runsaan 85 miljoonan euron edestä. Vuoden 2021 ostolaskujen summa kaupungille oli runsaat 65 miljoonaa euroa.

Kasvuun ovat vaikuttaneet Jokirannan mukaan muun muassa investoinnit sekä sote-uudistus. Lisäksi osaltaan niissä näkyvät myös korona, yleinen kustannusten nousu sekä ukrainalaisten hyväksi tehdyt toimet.

– Jokaiseen ostolaskun riviin kohdistuu paljon tietoja, joten yksittäisiä syitä on hankala antaa näin suuresta tietomassasta. Se vaatisi tilinpäätöksen yksityiskohtaista perkaamista, Jokiranta huomauttaa.

Kaikki ostolaskuissa oleva tieto ei ole julkista, vaan se saattaa kuulua esimerkiksi tietosuojalain piiriin. Ostolaskutiedot eivät esimerkiksi sisällä yksityishenkilöille ja toiminimiyrittäjille suoritettuja maksuja, jos toiminimi paljastaa henkilön nimen.

– Kuntaliiton ohjeistus laskujen julkaisemisesta oli viime vuonna epäselvä, eikä siihen ole juurikaan parannusta tullut. Avoimia kysymyksiä on yhä, mutta ihmettelemme niitä tapauskohtaisesti. Julkaisemme mielellämme ostolaskudatan ja sen julkaisu parantaa myös demokratiaa, mutta tarkempia ohjeistuksia kaipaamme yhä, Jokiranta sanoo.

Laskutietoja pääsee halutessaan tarkastelemaan kaupungin verkkosivujen kautta, tiedot löytyvät, kun laittaa hakutoimintoon ostolaskut-sanan.

Kunnat antavat ostolaskuista tarvittaessa lisätietoja, mutta tietopyynnöt on esitettävä suullisesti tai kirjallisesti kaupungin kirjaamoon. Tietopyyntö on yksilöitävä mahdollisimman tarkasti, mutta sitä ei tarvitse perustella. Kaupunki pyrkii vastaamaan tietopyyntöihin mahdollisimman nopeasti.

– Viime vuonna julkaistuista laskutiedoista tuli yksittäisiä tietopyyntöjä, eikä varsinaista palautetta juurikaan tullut kaupungille. Muutama taho keräsi kunnilta tietoja yleisemmin suureen datamassaan algoritmien ja tekoälyn kehittämiseksi, joten näitä varten toimitimme tietoja erikseen, Jokiranta summaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän