Kaupunki uudisti kesän aikana kolme leikkipuistoa

0
Janhuan merirosvoaiheinen leikkipuisto valmistui tällä viikolla. Vielä keskiviikkoaamuna puiston ympärillä oli aidat, mutta puistoa saa jo käyttää.

Uudessakaupungissa on 32 kaupungin ylläpitämää leikkipuistoa. Kesän aikana niistä on kunnostettu Janhuan, Salmen ja Kalannin Pappilanpellon leikkipaikat. Viimeisenä valmistui Janhuan merirosvoaiheinen leikkipuisto, jonka viimeiset viilaukset tehtiin tällä viikolla.

– Janhuan ja Kalannin leikkipuistojen osalta tuli viivästyksiä, koska kenttien pohjista löytyi jonkin verran isoja kiviä ja kantoja. Kallion vuoksi leikkivälineiden paikkoja asemoitiin hieman uudelleen ja niistä tuli vähän ylimääräistä työtä, mutta ei vastaan suuria yllätyksiä tullut, kaupunginpuutarhuri Saija Peltola kuvailee.

Janhuan, Kalannin ja Salmen leikkipuistoihin on tehty perusteellinen uudistus. Vanhat leikkivälineet on poistettu, leikkipuiston pohjaa on kaivettu, tasoitettu ja korotettu ja puistoihin on tuotu uusi pintamateriaali.

Janhualle on tuotu merirosvolaiva ja vaijeriliuku. Kalantiin rakennettiin roikkumista varten oleva karuselli, heilurikeinu, traktoria muistuttava liukumäki ja kiinteä kaivuri.

– Rahallisesti suurin uudistus tehtiin luontoaiheiseen Salmen leikkipuistoon, siihen käytettiin 90 000 euroa. Puistoon valitut välineet ovat puupintaisia ja myös maanpinnan kate on valittu luontoteema huomioiden. Janhualle ja maanviljelysaiheiseen Pappilanpeltoon käytettiin molempiin 40 000 euroa, Peltola kertoo.

Peltola kuvailee käytössä olleita rahasummia kohtuullisiksi ja puistojen kokoon suhteutetuksi.

– Erilaiset telineet ja liukumäet ovat yllättävänkin arvokkaita ja siihen päälle tulee myös perustustyöt ja asennukset, joten ei näitä ihan kymppitonnilla saisi edes tehtyä.

Salmen leikkipuistoon on tuotu esimerkiksi köysipyramidi, jota ei ole muualla kaupungissa. Peltolan korviin on kantautunut kiitosta erityisesti Salmen uudistuksesta.

Pari vuotta sitten valmistui myös Pietolan leikkipuiston uudistus. Sen teemaksi oli valittu dinosaurukset ja leikkipuistoon tuli muun muassa neljä isoa dinosauruskiipeilytelinettä. Lisäksi siellä on krokotiililiukumäki sekä dinosaurusjousikiikkuja.

– Pietolan uudistus ei ehkä täysin onnistunut, koska siitä on tullut palautetta, että osan välineistä toimintoja on vähän vaikea hahmottaa, Peltola sanoo.

Myös torin leikkipuistoa ja Tiiratorin leikkikenttää on uudistettu parin viime vuoden aikana. Vannaksenpuiston ympärille on tänä kesänä rakennettu aita.

– Aitoja on toivottu jonkin verran eri puistojen ympärille, mutta kaikkia ei ole tarkoitus aidata. Kyse on rahoista ja resursseista, mutta myös siitä, että lapset ovat leikkipuistoissa vanhempiensa vastuulla, joten ei lapsia voi jatkossakaan viedä yksin aidattuun puistoon, Peltola huomauttaa.

Kaupungissa on runsaasti lähileikkipaikkoja ja leikkipuistoja. Peltolan mukaan tämä on ollut strateginen valinta, koska kaupungissa on ajateltu, että jokaisella lapsella tulisi olla puisto kohtuullisen matkan päässä.

– Onhan täällä leikkipuistoja asukaslukuun suhteutettuna melko paljon, mutta meillä on pientä painetta niiden määrän vähentämiseen. Kaikkiin kuitenkin riittää toistaiseksi leikkijöitä.

Tänä syksynä kaupungissa suunnitellaan vielä Pakkahuoneen ja Ruokolan leikkipuistojen kunnostustöitä. Pakkahuoneen leikkipuiston aitaa on jo kunnostettu viime kesän aikana, mutta puiston välineisiin liittyvät työt toteutuvat myöhemmin.

– Katsotaan, saisimmeko Pakkahuoneen välineet vaihdettua omana työnä vai kilpailutetaanko sitä isommin. Ruokolan leikkikenttä on pallokentän vieressä, joten niiden toimintoja voisi jotenkin paremmin yhdistää. Saisiko leikkikentälle esimerkiksi välineitä, joita myös pallokentällä treenaavat voisivat hyödyntää, Peltola pohtii.

Peltolan mukaan puisto-osastolla on paineita myös siihen, että Hiun suunnalle pitäisi tehdä uutta leikkipuistoa.

– Sinne rakennetaan jatkuvasti lisää omakotitaloja, joten on pohdittava, missä vaiheessa teemme sinne uuden puiston. Samalla ehkä ratkaisemme sen, luovummeko jostakin huonokuntoisemmasta puistosta.

Peltolan mukaan luovuttava puisto voisi olla esimerkiksi Kalannin Enskan leikkikenttä, siellä ei ole montaakaan välinettä ja siitä on lyhyt matka Pankkitien leikkikentälle.

– Päätöksiä ei ole kuitenkaan vielä tehty, mutta siinä vaiheessa, kun välineet tulevat käyttöikänsä päähän, voisi olla harkinnan paikka, hän lisää.

Fakta
Kaupungin leikkipuistot

Ugin suurimmat ja parhaiten varustellut leikkipaikat ovat Leijonapuisto ja Saarniston leikkipuisto.
Kaupunki varautuu joka vuosi leikkipaikkojen ylläpidon lisäksi suurempiin uudistuksiin.
Yhteensä kaupungissa on yli 30 puistotoimen ylläpitämää lähileikkipaikkaa ja leikkipuistoa.
Näistä 25 on kaupungin keskustassa tai sen lähettyvillä, viisi Kalannissa ja yhdet Lokalahdella ja Pyhämaassa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän